(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel recreatieve cannabis in Canada pas half oktober 2018 werd gelegaliseerd, verviervoudigde het aantal banen in de legale cannabisbranche in één jaar. Op dit moment werken er al 9.200 mensen fulltime in de sector!

 

De Canadese succescijfers

Hoewel de Nederlandse politiebobo Pieter Tops ons wil doen geloven dat de legalisering in Canada nog geen succesverhaal is, spreken de harde cijfers een ander verhaal. Zo berichtte persbureau Bloomberg vorige week dat de illegale markt in Canada met 21% is afgenomen, een heel ander geluid dan dat van onze politie dus.

En Yahoo Finance heeft de verkoopcijfers uit Canada geanalyseerd en daaruit blijkt dat er alleen al in de eerste 7,5 maand van legale wiet voor 343 miljoen euro is verkocht. Noem dat allemaal maar geen succes…

Aantal wietbanen verviervoudigd

Een andere indicator dat het allemaal wél behoorlijk lekker draait in de Canadese legale cannabisindustrie is het aantal nieuwe banen dat er gecreëerd wordt. Volgens Statistics Canada is het aantal banen gestegen naar 9.200, niet slechts als je bedenkt dat die landelijke legalisering van recreatieve wiet pas op 17 oktober vorig jaar een feit werd.

En het betekent een verviervoudiging, aangezien er een jaar eerder 2.630 mensen in de wiet werkten en in 2017 nog maar 1.438. Ook het aantal legale cannabisbedrijven stijgt explosief, daarvan zijn er nu 175 in heel Canada.  Een jaar eerder waren het er 83 en in 2017 slechts 37, aldus StatsCan.

De cijfers komen uit een analyse van de ‘federally-licensed cannabis producers’, ofwel de legale wiettelers. Ze laten zien hoe werkgelegenheid, voorraden en verkopen zijn gestegen in de laatste drie jaar. Uiteraard heeft de legalisering in oktober 2018 voor een ‘significante stijging in het huren van personeel’ geleid om ‘aan de vraag naar het legale product te kunnen voldoen’.

De legalisering van (recreatieve) cannabis in Canada is een daverend succes volgens de officiële cijfers van Statistics Canada [beeld: bastinda18/Shutterstock]

46.000 kilo legale wiet verkocht in 2018

In april van dit jaar bedroeg de totale waarde van de Canadese cannabisbranche 4,2 miljard dollar, bijna het dubbele van de 2,5 miljard die er in het fiscale jaar 2018 werd geteld. En een enorme sprong ten opzichte van 2017 toen de legale wietindustrie nog ‘slechts’ 704 miljoen dollar waard was. Ook de investeringen namen fors toe en bedroegen vorig jaar 233 miljoen dollar, tegenover slechts 46 miljoen in het jaar ervoor.

De licensed producers verkochten in 2018 liefst 46 ton wiet, en ze hadden op oudjaarsdag 39 ton in voorraad liggen. De omzet van de wiettelers steeg vorig jaar met 92% en opnieuw met 52% in de eerste vier maanden van 2019! Toch draaien alle wiettelers nog met verlies meldt StatsCan, maar dat is vrij normaal in een min of meer spiksplinternieuwe business…

Wie doet wat in de legale wiet?

Nog even terug naar de jobs in de legale wietbranche daar. De loonkosten voor personeel zijn goed voor 29% van de uitgaven. De inkoop van ‘ruw materiaal’ en andere goederen is grofweg goed voor een kwart van de uitgaven van de producenten. Verder gaat er aardig wat poen naar marketing, energiekosten en licentiekosten.

Zo’n 60% van de mensen die in de wiet werken doen dat in de teelt, oogst, verwerking en administratie. Nog eens 20% vindt emplooi in verpakking, marketing, verkoop en transport. De overige gelukkigen werken in kwaliteitsbewaking, onderzoek & ontwikkeling, beveiliging, constructie en algemeen onderhoudswerk.

[openingsfoto: Lifestyle discover/Shutterstock]
(advertentie)