(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In het eerste deel van dit snelle tweeluik over het maken van wietstekken, hebben we voorbereidingen getroffen en de noodzakelijke benodigdheden in huis gehaald. Nu gaan we over tot het maken van de wietstekken zelf. Doe vooral gezellig mee!

Het snijden van de wietstekken

Het snijden van de stekken is waarschijnlijk nog het gemakkelijkste. Houd een scherpe schaar en een kopje water bij de hand want iedere stek die je van je moederplant knipt moet meteen in het water. Neem stekken op ongeveer een centimeter of 10 van de bovenkant van een tak. Zorg ervoor dat er in ieder geval een topje en een paar nodes (zijvertakkingen) aan je stek zitten.

Stekken klaarmaken om te planten

Nadat je de stekken van je moederplant hebt geknipt en in een glas met water hebt gezet, is het tijd om ze voor te bereiden om te planten. Je hebt er een schoon scheermesje bij nodig, kies hiervoor bijvoorbeeld een verfkrabber mesje of een wegwerpscalpel. Werk steeds met een stek tegelijk en ga pas verder met de volgende stek als je met de ene klaar bent. Snijd de onderste bladeren zo dicht mogelijk bij de stam weg, maar laat in ieder geval de bovenste set bladeren aan de stek zitten.

stekje

Snijd de onderkant van de stek onder een hoek van 45 graden schuin af. Tot slot kun je voorzichtig de bast van de onderste twee tot drie centimeter van de stek afschrapen zodat daar gemakkelijker wortels kunnen groeien. Plaats je stek nu in een nieuw schoon glas water. Dit voorkomt dat er luchtbelletjes in de stam terechtkomen die de opname van water kunnen belemmeren.

Stekken in de pluggen plaatsen

Doop de onderkant van je geprepareerde stekje in stekkengel of aspirine water (zie Wietstekken maken #1). Wanneer je stekkenpoeder gebruikt schud je even het overtollige water van de stek en paneer je het voetje van de stek met het stekpoeder. Klop het teveel aan stekpoeder weeg even af. Nu kun je de stek in het stekblokje plaatsen, prik eerst even een mooi gaatje met een pen in het stekblokje en probeer je stekken op ongeveer dezelfde hoogte in de stekblokjes te krijgen.

stekkengel

Het meeste kans op succes heb je met een vochtig, maar niet te nat stekblokje. Even uitknijpen dus voordat je de stek erin plaatst!

Bedenk dat je stek nog geen vocht kan opnemen via de wortels (die zijn er immers nog niet). Het heeft dus geen zin om het stekblokje druipend nat te maken en de stekblokjes zullen in de propagator ook niet uitdrogen. Het meeste kans op succes heb je daarom met een vochtig, maar niet te nat stekblokje. Even uitknijpen dus voordat je de stek erin plaatst.

Nazorg

Zo, nu zijn je stekken klaar. Om ze goed te laten wortelen moet je ze minimaal de komende vijf dagen even met rust laten. Stekken zijn amputaties waarvan ze moeten kunnen herstellen en dat gaat niet als je elke dag gaat kijken of ze al wortels hebben. Plaats je stekken in de propagator en zorg voor een hoge luchtvochtigheid door ze even goed met water te besproeien. Haal dagelijks wel even de deksel van de propagator om de lucht te verversen en ze even te benevelen met water.

stek1

Een aangename temperatuur van een graad of 24 is ook belangrijk om je stekken snel aan te laten slaan. Na 1 tot twee weken zouden je stekken wortels moeten hebben. Meestal is het vergelen van de bladeren een teken dat er wortels worden gevormd. Niet iedere stek zal altijd aanslaan dus het is belangrijk om een paar extra stekken te maken. Wanneer je stekken wortels hebben, kun je ze verpotten. Geef ze nog niet meteen de volle lading aan licht en voeding, maar laat je stekken geleidelijk wennen aan hun leven buiten de couveuse (de propagator dus).

11687114.JPG

Stekken dien je na het verpotten zoals een zaailing te behandelen, met als enige verschil dat een stek geslachtsrijp is zoals dat heet, en je deze in principe ook meteen in de bloei zou kunnen zetten als je dit wil. Het maakt niet uit of je een stek van een stek van een stek neemt, de groeikracht neemt daardoor in ieder geval niet af. In feite wordt je genetica alleen maar sterker door je moederplant van tijd tot tijd door een nieuwe, frisse stek te vervangen.

Veel stekplezier!

Openingsbeeld: Sensi Seeds
(advertentie)