(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In het Engels wordt het Air Layering genoemd en het is in wezen niets nieuws onder de zon. Wel is het een alternatieve manier om stekken te maken waarbij de stekken aan de plant blijven zitten tot ze geworteld zijn. De methode kan handig kan zijn wanneer een plant zich lastig laat stekken of wanneer je het aantal planten onder de vijf wil houden bij het stekken maken.

Deze manier van stekken maken wordt tegenwoordig niet erg veel meer toegepast, maar kan handig zijn voor hobbykwekers die zelf stekken willen maken, maar daarbij niet teveel planten willen hebben. Normaal gesproken snijd je een stek immers los van de moederplant zodat deze als aparte plant wordt geteld. Bij het marcotteren blijft de nieuwe stek aan de moederplant zitten tot die geworteld is.

B4MkFStap voor stap marcotteren

Het marcotteren begint met het selecteren van een tak van de moederplant die je wil stekken. Net zoals bij gewoon stekken heb je het meeste kans op succes wanneer je een mooi fris groei takje selecteert. Ga een centimeter of 15 van de top naar beneden en maak daar met een steriel en scherp mesje twee parallelle horizontale sneden rond de stam, op ongeveer twee centimeter van elkaar. Snijd de stam niet helemaal door maar net diep genoeg om de bast tussen de twee sneden in, te kunnen verwijderen.

De tweede stap is het aanbrengen van stekkengel op de wond die je bij de plant hebt aangebracht. Dit helpt om het wortelen te versnellen. Je kunt ook stekpoeder gebruiken maar stekkengel werkt wat gemakkelijker bij deze methode. Hierna neem je een licht bevochtigd stekblokje dat je tot de helft insnijd zodat je het over de wond kunt plaatsen en bind dat dicht met een stuk plastic. Keukenfolie is prima en blijft goed zitten. Zo vorm je een afgesloten kluitje waar de plant nieuwe wortels in kan vormen.

Tenslotte moet je de nieuw te vormen kluit lichtdicht afsluiten want wortels groeien nu eenmaal in het donker. Een stukje aluminiumfolie eromheen vormt een uitstekende lichtdichte afsluiting. Na een dag of vijf begin je af en toe voorzichtig te checken of je al wortels ziet. Als dit het geval is, kun je je stek los snijden van je moederplant en net als iedere andere gewortelde stek in de grond planten. That’s it!

 

(advertentie)