(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Cannabis waar prijzen mee gewonnen wordt, is doorgaans wiet met heel veel terpenen. Oftewel wiet met veel smaakstoffen. Voor een groot deel heeft zo’n intense smaak te maken met genetica maar je kúnt de productie van smaakstoffen ook in de kweekruimte opvoeren. 

Als je de smaak van je wiet wil verbeteren, is de juiste kennis over terpenen onmisbaar. Terpenen zijn aromatische stoffen aka smaakstoffen die te vinden zijn in de essentiële oliën in cannabis. Deze terpenen geven wietsoorten hun unieke smaak en geur. Knijp maar eens in een topje om terpenen te ruiken.

Wietplanten produceren geen terpenen om ons gelukkig te maken maar terpenen hebben wel degelijk een functie. Er zijn drie hoofdredenen waarom wietplanten ze produceren, namelijk om insecten te lokken die voor de bestuiving zorgen, om plagen en hongerige dieren af te schrikken en om nuttige insecten en dieren aan te trekken voor bescherming.

Zoals bij de meeste planten, neemt ook bij cannabis de productie van terpenen toe naarmate ze ouder worden. Hoe dichter bij het moment van voortplanting (bestuiving) hoe meer energie planten gebruiken om zich te beschermen of voort te planten (insecten zoals bijen te lokken voor de bestuiving). Maar aangezien cannabis een plantensoort is die door de wind bestoven moet worden, zijn de terpenen er niet om bestuivende insecten aan te trekken maar om dieren en schadelijke insecten af te schrikken.

Smaakverbeteraars

Aangezien terpenen verantwoordelijk zijn voor de unieke smaak en geur van cannabis, kun je je wel voorstellen dat er producten en technieken bestaan om de terpeen productie op te voeren. De meeste zogeheten smaakverbeteraars bestaan voor het grootste deel uit koolhydraten. Ze voegen met andere woorden suikers toe aan de bodem, waardoor het micro bacteriologische leven gestimuleerd wordt, en de plant meer koolhydraten tot zijn beschikking heeft.

De meeste smaakverbeteraars kun je gewoon met het voedingswater mengen. Er zijn echter ook producten die aan het einde van de bloeifase gegeven moeten worden tijdens het spoelen, en de voeding op dat moment vervangen. Als je een smaakverbeteraar gebruikt, lees dan dus goed de gebruiksaanwijzing.

Spoelen & voeding

De laatste periode van de bloeifase is ook de tijd waarin cannabis de meeste terpenen produceert. Het meeste van deze terpenen zijn vanzelfsprekend in de toppen te vinden. Spoelen is belangrijk tijdens deze laatste weken. Niet alleen om zouten weg te spoelen, maar ook omdat sommige meststoffen zoals stikstof de topvorming te vertragen, waardoor ook de terpeen productie stil kan komen te liggen. Kijk dus uit met stikstof (groeivoeding) tijdens de laatste weken van de bloeifase.

Technieken voor meer smaak

Afgezien van smaakverbeteraars, kan lichte stress de productie van terpenen in de bloeifase opvoeren. Dat kun je op verschillende manieren doen maar wees je ervan bewust dat teveel stress ook voor negatieve gevolgen kan zorgen. Wees dus voorzichtig. Je wil de planten net genoeg stressen om de terpeen productie te versnellen, zonder problemen te veroorzaken.

Een eenvoudige manier is om sommige takken voorzichtig beurs te knijpen (licht te kneuzen, zoals bij supercroppen). De stress zal de productie van terpenen verhogen. Een andere manier is om wietplanten aan het begin van de bloeifase te dieven. Door de lager groeiende begroeiing, die in de schaduw groeit, weg te halen, zal de energiestroom zich meer richten op de hoofdtoppen, die daardoor groter en zwaarder worden. De techniek veroorzaakt daarnaast ook stress waardoor de terpeen productie opgevoerd wordt.

Temperatuur speelt ook een grote rol in de productie, en de afbraak van smaakstoffen. Terpenen zijn erg vluchtig waardoor ze door het licht van hete HPS kweeklampen voor een deel kunnen vervliegen. Probeer de temperatuur in je kweekruimte daarom in de laatste weken wat omlaag te krijgen. Een paar graden temperatuursverandering zorgt daarnaast ook voor enige stress, zodat het mes aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant vervliegen er minder smaakstoffen en aan de andere kant worden er meer smaakstoffen geproduceerd.

Ook de luchtvochtigheid heeft invloed. Tijdens de bloeifase is een luchtvochtigheid rond de 60 procent prima, maar een drogere luchtvochtigheid van ongeveer 30% is in de late bloeifase gewenst. Dit zorgt weer voor lichte stress waardoor de plant zich beschermt tegen uitdroging met meer trichomen en dus terpenen. Om de luchtvochtigheid naar 30% te verlagen heb je meestal wel een luchtontvochtiger nodig, maar het voorkomt ook andere problemen zoals toprot.

Oogsten voor meer terpenen

Misschien heeft de manier van oogsten nog wel het meeste invloed op in ieder geval het behoudt van terpenen. De timing is om te beginnen belangrijk want wietplanten die te vroeg geoogst worden, bevatten nog niet het maximale aan terpenen. Te snel drogen zorgt daarnaast voor een degradatie van de smaken in je cannabis. Om de meeste smaken te behouden zou je cannabis langzaam en in het donker moeten drogen. Idealiter duurt het drogen van wiet ongeveer 10 tot 14 dagen.

Het moment van oogsten heeft ook invloed. Oogsten na een donkere periode geeft de meeste terpenen. Sommige kwekers laten hun planten voor de oogst daarnaast expres een dag of twee drie in het donker staan om de terpeen productie op te voeren.

[Openingsfoto: OpenRangeStock, Shutterstock]
(advertenties)