(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na de oogst moeten wiettoppen natuurlijk netjes geknipt worden. Niet alleen ziet een mooi geknipte top er veel beter uit, de blaadjes zijn ook scherp in je keel bij het roken en bevatten niet zoveel trichomen. Eraf dus met die blaadjes. En dat kan zowel voor als na het drogen, we zetten de voor- en nadelen van beide knipmethodes voor je op een rijtje.

Wanner je wietolie van je toppen gaat maken, of zeker weet dat je ze alleen zal verdampen en niet roken, is knippen eigenlijk niet eens zo noodzakelijk. Je zou dan kunnen overwegen om jezelf de moeite helemaal te besparen en alleen de grote schutbladeren te verwijderen. Wanneer je echter mooie compacte wiettoppen wil hebben die heerlijk roken en er gewild uitzien, zul je ze zeker wel een goede knipbeurt moeten geven.

drogen met blad

Wanneer je na het drogen pas knipt, droogt de wiet wat langzamer en kun je snel oogsten en rustig op je gemak knippen. Langzaam drogen komt de smaak ten goede

Nat vs. droog

Wanneer de oogst binnen is zul je moeten kiezen: ga je nat knippen, dus voor het drogen. Of kies je ervoor om je wiet eerst te drogen en daarna pas te knippen. Er zitten voor- en nadelen aan beide methodes, dus als je zelf nog geen voorkeur hebt is het wellicht een goed idee om beide methodes eens uit te proberen. Overigens knippen de meeste commerciële kwekers hun wiet bijna altijd voor het drogen, simpelweg omdat dat iets makkelijker voor ze is.

ogkush

De meeste cannabisliefhebbers vinden de looks (bag appeal) van droog geknipte wiet mooier

Als je nat gaat knippen zijn de toppen nog niet gedroogd en de blaadjes nog stevig. Knippen na het drogen noemen we droog knippen omdat de wiet dan al gedroogd is. Het eerste deel van het knippen houdt in dat je de grote schutbladeren verwijderd. Dit gebeurd altijd wanneer de wiet nog vers is, of je nou droog of nat gaat knippen.

Nat knippen…

  • is makkelijker
  • zorgt ervoor dat je toppen er mooier uitzien

Droog knippen…

  • zorgt voor langzamer drogen en daardoor een betere smaak
  • maakt de suikerblaadjes broos waardoor ze makkelijk van de toppen te breken zijn
  • zorgt ervoor dat je sneller kunt oogsten en rustig op je gemak kunt knippen

Zoals je ziet hangt het voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur. Commerciële kwekers zullen altijd voor het gemak en de looks gaan en kiezen daarom bijna allemaal voor een natte knipbeurt. Hobbykwekers en connaisseurs kunnen wellicht beter voor de droge knipmethode gaan. Dat zorgt namelijk voor een smakelijker wietje en heeft als voordeel dat je de wiet rustig in je eigen tempo kunt knippen, ook al is het dan wellicht wat lastiger.

gumball_nug_1

Een prachtige gedroogde top, je kunt je voorstellen dat het wat lastiger is om de droge blaadjes nu te verwijderen

Wanneer je de blaadjes bij het drogen aan je toppen laat zitten, zorgt dit ervoor dat de toppen wat langzamer zullen drogen. De blaadjes gaan naar beneden hangen en pakken de top als het ware een beetje in waardoor het vocht langzamer zal verdampen. Dit komt de smaak ten goede en kan met name van pas komen wanneer je met een droge lucht te maken hebt in je droogruimte.

Bij de natte methode zijn de blaadjes nog stevig zodat je ze wat gemakkelijker dicht bij de top kunt afknippen. Na het drogen ziet de top er daardoor meestal wat mooier uit dan een droog geknipte top. Toch kan droog knippen ook gemakkelijk worden wanneer je de methode een beetje in je vingers hebt. Omdat de blaadjes broos en droog zijn, breken ze gemakkelijk af en heb je minder last van plakkende schaarbladen.

[Openingsfoto: OpenRangeStock, Shutterstock.com]
(advertentie)