(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Licht is de grootste energiebron voor cannabisplanten, het bepaalt hun levenscyclus en zorgt voor de aanmaak van suikers waardoor de plant kan groeien. Wanneer we de rol van lichtenergie bij het kweken beter begrijpen, kunnen we energie besparen en tegelijkertijd nog meer oogst binnenhalen ook!

Als licht de nummer 1 energiebron is en de aangemaakte suikers de voeding voor de groei, hoe kunnen we de meststoffen dan zien? Wel, de meststoffen zijn nog het beste te vergelijken met vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat je wietplant gezond blijft. Net als met vitamines bij mensen, kunnen wietplanten maar een beperkte hoeveelheid meststoffen opnemen, dus het heeft geen zin om wietplanten meer voeding te geven dan ze aankunnen. Meer licht daarentegen kan in de meeste gevallen wel voor een betere opbrengst zorgen.

GT_timerbox1-450x450

Fotoperiode

De bloei van wietplanten wordt geregeld door de dagelijkse lichtperiode, ook wel fotoperiode. De fotoperiode speelt een rol bij het bloeien van wietplanten en daarmee ook de voortplanting, zaadproductie enzovoorts. De fotoperiode speelt trouwens niet alleen bij wietplanten, maar bij de voedselvoorziening van zo’n beetje de hele wereld een cruciale rol. Als de zon niet elke dag opkomt kunnen wij mensen het wel schudden want dan groeit er niets.

Hoewel de fotoperiode dus ontzettend belangrijk is voor het leven op aarde, weten ‘we’ er nog lang niet het fijne van. Toch weten we ook een hoop wel. En die wetenschap kunnen we bij het kweken van onze gewassen gebruiken om betere oogsten te kunnen binnenhalen. Als we het over de fotoperiode van cannabisplanten hebben, kunnen we stellen dat wietplanten zogenaamde korte dag planten zijn. Ze bloeien immers aan het einde van de zomer, wanneer de dagen korter worden. Zogenaamde lange dag planten zoals spinazie en sla, bloeien in de zomer, wanneer de dagen langer duren. Maar of een plant nu een korte of een lange dag plant is; bij de bloei speelt een hormoon dat florigen genoemd wordt een belangrijke rol. Florigen komt om de hoek kijken wanneer het ritme van de plant wordt veranderd door de lengte van de dag.

dlimeters

Het meten van de totale hoeveelheid licht met DLI-meters is normaal in de tuinbouwsector, maar nog niet bij de binnenteelt van cannabis

Dag- of nachtlengte?

Korte en lange dag planten bloeien op verschillende manieren maar er zijn overeenkomsten. Lange dag planten maken gebruik van de overgang van de nacht in de dag (zonsopkomst) als referentiepunt om te gaan bloeien. Korte dag planten zoals wietplanten daarentegen, maken juist gebruik van de overgang van de dag in de nacht (zonsondergang). In beide gevallen is de lengte van de nacht bepalend voor de reactie van de plant, en niet de lengte van de dag.

Je kunt de bloei van wietplanten dan ook stoppen, of de plant zelfs weer terug in de groeifase laten gaan, door de donkere periode te onderbreken met een korte lichtperiode. Een minuut of vijf is al voldoende om de donkere periode te onderbreken en de bloei te stoppen. Andersom werkt het helaas niet. Je kunt een wietplant dus niet laten bloeien door haar lichtperiode te onderbreken met een vijf minuten durende donkere periode. Omdat planten voornamelijk gevoelig zijn voor rood en blauw licht, maar niet voor groen licht, kun je groene lampen gebruiken om in een donkere kweekruimte te werken. Groen licht verstoort het ritme van je planten niet.

DLImeterDagelijkse lichtintegraal

De bloei wordt bij wietplanten geïnitieerd wanneer de daglengte veranderd ten opzichte van het dagelijkse ritme wat een plant gewend is. Een biologische klok loopt op een 24-uurs ritme en markeert het moment van zonsondergang. Het maakt hierbij niet uit of het nu zomer of winter is of dat de planten bijvoorbeeld continue in het licht staan. Wel is het zo dat wietplanten die onder 24-uur licht groeien veel gevoeliger zijn voor een verandering van hun biologische klok.

Toch is het niet een heel goed idee om wietplanten onder 24 uur licht te laten groeien. Het kost je ten eerste een enorme hoeveelheid stroom, maar het is ook zo dat de wetenschap heeft uitgevonden dat planten per dag maar een maximale hoeveelheid licht kunnen opnemen. De zogenaamde Dagelijkse Licht Integraal (DLI) geeft de totale hoeveelheid licht aan die een plant in een dag ontvangt, en is een nuttige meeteenheid om je hoeveelheid licht mee te optimaliseren.

Met een DLI-meter kun je de dagelijkse licht integraal van je wietplanten uitrekenen. Voor cannabis is 25 mol aan fotons per vierkante meter per dag ongeveer het verzadigingspunt. Behalve voor het aanhouden van het lichtregime, heeft een wietplant na dit punt geen behoefte meer aan licht in een dag. Je zou na dit punt met andere woorden dus kunnen overschakelen op een simpel spaarlampje, alleen om het gewenste lichtregime aan te kunnen houden. Professionele tuinders maken ook gebruik van de dagelijkse lichtintegraal om uit te rekenen of ze nog licht bij moeten geven. Bij de binnenteelt van cannabis zijn de meeste kwekers echter nog niet zover.

[Openingsbeeld: Eric Limon, Shutterstock.com]
(advertentie)