(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Iedereen kan zelf wietstekken maken! Wanneer je begint met een goede moederplant en beschikt over een geschikte stekruimte zoals je eerder hebt kunnen lezen, ben je al een heel eind op weg. In dit stuk buigen we ons over de juiste materialen die je nodig hebt om stekken te maken. Pen en papier bij de hand dus, want daar gaan we!

Wietplanten stekken is een stuk makkelijker dan je denkt maar je hebt er wel het een en ander voor nodig. Geen zorgen, erg duur is het allemaal niet. In de growshop kun je terecht voor een keur aan zulke ‘babyspullen’ voor het stekken. Dit zijn de belangrijkste benodigdheden voor je boodschappenlijstje.

Stekpoeder of stekkengel

Hoewel stekken ook zonder stekpoeder of stekkengel wortels kunnen ontwikkelen, is de kans op succes een stuk groter mét. Stekpoeder en stekkengel bevat in principe hetzelfde, namelijk plantenhormonen die ervoor zorgen dat je stek sneller wortels krijgt. Stekkenpoeder is alleen in poedervorm en stekkengel is – je raadde het al – een gel-achtige substantie. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor stekkengel omdat dat wat beter aan de stek blijft hangen dan stekpoeder.

Heb je trouwens geen stekkenpoeder of stekkengel, dan zou je ook kunnen proberen om je stekken te laten wortelen met behulp van wilgenwater of een stuk van een Aloë Vera blad. Hierin zitten namelijk ook plantenhormonen die de wortelontwikkeling stimuleren.

Stekpoeder en stekkengel bevat plantenhormonen waardoor stekken sneller wortelen.

Een medium

Aangezien je stekjes ook een bodem of medium nodig hebben om in te groeien, zul je ook hiervoor iets moeten aanschaffen. Het handigst is om te kiezen voor stekpluggen, deze kun je later namelijk gemakkelijk met stek en al verplaatsen naar een nieuw onderkomen. Stekpluggen zijn er in allerlei materialen, je hebt ze van steenwol maar er zijn ook pluggen van turf (Jiffy pots) of sponsachtig compostmateriaal (Root Riot). Natuurlijk kun je stekken ook gewoon in potjes aarde laten wortelen; kies in dat geval bij voorkeur voor zaai- en stekgrond.

Stekpluggen zijn ideale bodems om stekken in te laten wortelen.

Propagator (minikas)

Een propagator of minikas is onmisbaar voor je nieuwe stekken. Het is eigenlijk een soort afgesloten couveuse voor de nog tere babyplantjes. In een propagator of minikas kun je de luchtvochtigheid en temperatuur op het juiste peil houden. In de growshop kun je propagators kopen in verschillende formaten en uitvoeringen, er zijn ook propagators met ingebouwde verwarmingselementen. Handig want dan gaat het wortelen nog beter! Je kunt je propagator ook met een verwarmingsmat op de temperatuur houden. De mat leg je onderin de minikas tussen twee laagjes perlite, of eventueel onder de minikas.

stek materialen

Verlichting

Een stek mag dan wel tijdelijk zonder wortels door het leven gaan, licht heeft ze absoluut nodig. Dat kan echter geen HPS kweeklamp te zijn, tenzij je die heel hoog boven de stekken hangt. Beter en voordeliger (ook voor je energierekening) is het om TL-verlichting te gebruiken, of andere fluorescente lampen zoals T5-lampen of spaarlampen. Kies in dat geval voor een lamp met een koel blauwe daglicht kleur, en niet de warm-witte spaar-/TL-lampen. Hang je lamp vlak boven de propagator (minikas).

Een LED groeilamp kun je ook gebruiken als lichtbron voor stekken. Kies dan wel voor een LED kweeklamp voor de groeifase, of zet hem op de groeistand als die dat heeft. Raadpleeg de gebruikershandleiding van jouw LED voor de beste hoogte boven de stekken, maar hang de lamp altijd boven de propagator en niet erin!

T-Neon lampen, spaarlampen en TL/T5 balken zijn uitstekende lichtbronnen voor stekken.

Een scheermes of scalpel

Om je stekken mee te snijden uiteraard. Handig zijn de wegwerpscalpels, deze zijn namelijk voorzien van een stevig handvat, 100% steriel en natuurlijk vlijmscherp. Je kan ook een los scheermesje gebruiken maar zorg er wel voor dat die schoon is. Steriliseer een scheermes of een scalpel eventueel met wat schoonmaakalcohol of kook hem in 10 minuten schoon.

stek materialen

(advertenties)