(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Gefeminiseerde wietzaden zijn makkelijk om op kleine schaal je eigen wiet mee te kweken. Alle zaden produceren immers mooie vrouwelijke wietplanten en je hoeft geen rekening te houden met eventuele mannen. Toch zitten er wel degelijk voordelen aan reguliere wietzaden, lees maar mee.

Puristen zeggen dat wietplanten uit reguliere wietzaden sterker zijn maar dat is waarschijnlijk niet hard te maken. Toch zijn er wel redenen om voor reguliere, niet gefeminiseerde wietzaden te kiezen en de mannelijke planten handmatig te verwijderen. Zo moeilijk is dat uiteindelijk ook weer niet, een jaar of 15 geleden deden kwekers niet anders.

Toen gefeminiseerde wietzaden op de markt kwamen, zorgde dat voor een ware revolutie onder kwekers. Gefeminiseerde wietzaden namen kwekers een hoop werk uit handen. Om te beginnen hoefden thuiskwekers dankzij de gefeminiseerde zaden niet meer op zoek naar vrouwelijke stekken om hun kweekruimtes mee te vullen. Daarnaast hoef je met gefeminiseerde wietzaden geen extra wietplanten op te kweken, alle zaden produceren immers vrouwelijke planten, en dus wiet. En daar is het de meeste hobbykwekers uiteindelijk toch om te doen.

5 gefeminiseerde wietzaden, 5 vrouwelijke Chocolope planten

Zo’n beetje alle zadenbanken gingen over op gefeminiseerde wietzaden en tegenwoordig is het overgrote deel van alle verkochte zaden gefeminiseerd. Dit is niet alleen voor de kweker handig maar ook voor de zadenbedrijven zelf. Gefeminiseerde wietzaden zijn namelijk veel lastiger te kopiëren dan reguliere wietzaden, waardoor ze bescherming bieden tegen het namaken van zorgvuldig gekruiste wietsoorten.

Gefeminiseerde wietzaden bieden zoveel voordelen dat je bijna zou vergeten dat er ook nog reguliere wietzaden bestaan. Dat moet ook wel want zonder reguliere wietzaden zouden er ook geen nieuwe wietsoorten veredeld kunnen worden. Ze zijn onmisbaar bij het ontwikkelen en preserveren van cannabis genetica maar ook voor kwekers hebben niet gefeminiseerde wietzaden voordelen.

Zuivere genetica

Wanneer een zadenbank een nieuwe wietsoort maakt is dat bijna altijd eerst in reguliere, niet gefeminiseerde vorm. Voldoet de reguliere versie van de nieuwe soort aan de eisen van het zadenbedrijf, dan worden er gefeminiseerde zaden gemaakt voor de verkoop. Een geselecteerde vrouwelijke plant wordt dan behandeld, zodat het mannelijke bloemen maakt met stuifmeel. Met dit stuifmeel moeten dan andere vrouwelijke planten worden bevrucht om gefeminiseerde zaden te kunnen maken. Gefeminiseerde wietzaden zijn dus een extra kruising verwijderd van de zuivere genetica zoals die bedoeld is.

Nooit hermafrodieten

Uit ongeveer 50 procent van reguliere wietzaden komen mannelijke planten, daar kun je van op aan. Maar de vrouwelijke planten zijn ook echt vrouwelijk. Uit reguliere zaden zullen maar zelden hermafrodiete planten groeien, ook daar kun je van op aan. Omdat gefeminiseerde wietzaden altijd voortkomen uit minimaal één hermafrodiet, is de kans op hermafrodiet nageslacht veel groter dan bij reguliere wietzaden. Door stress, bijvoorbeeld wanneer je wietplanten snoeit (toppen) of buigt, kunnen wietplanten uit gefeminiseerde zaden soms hermafrodiet worden en mannelijke bloemen produceren.

Om gefeminiseerde wietzaden te maken worden vrouwelijke wietplanten opzettelijk hermafrodiet gemaakt. Onbedoeld wordt deze eigenschap soms doorgegeven.

Je eigen wietsoort

Ook om je eigen wietsoort te maken heb je natuurlijk reguliere wietzaden nodig. Alleen uit reguliere wietzaden groeien immers de mannelijke planten die je nodig hebt bij het kruisen van twee wietplanten. Door te kruisen kun je bepaalde gewilde eigenschappen zelf vergroten om een wietsoort beter te maken. Of, als je zuinig bent kun je ook gewoon gratis je eigen nieuwe reguliere wietzaden produceren.

Klassieke wietsoorten

Soms ontkom je er niet aan om reguliere wietzaden te gebruiken. Sommige oude wietsoorten zoals deze Skunk #1 en deze Mexican Sativa bestaan namelijk alleen als reguliere wietzaden. Er zijn ook zadenbedrijven zoals TGA Genetics die simpelweg geen gefeminiseerde wietzaden maar wel excellente genetica produceren.

De beste stekken haal je van een reguliere moederplant.

De beste stekken

Omdat vrouwelijke wietplanten uit regulier zaad goed tegen stress kunnen zonder hermafrodiet te worden, en omdat reguliere wietzaden zuivere genetica is, zijn ze geweldige moederplanten. Kweek een tuintje uit reguliere wietzaden, verwijder de mannen en bombardeer je beste vrouwelijke plant tot moederplant. Op die manier heb je een constante producent, die je jarenlang van geweldige stekken kan voorzien.

[Openingsfoto: TRADOL, Shutterstock]
(advertenties)