(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De laatste keer dat SmokingSensei zijn buitenwiet hier op CNNBS liet zien stonden ze nog binnen. Inmiddels zijn we ruim zes weken en een koud voorjaar verder en staan de groene dames allemaal buiten. Hoe het ze vergaan is, en wat SmokingSensei aan voorbereidingsmaatregelen trof lees je in dit lekkere lange buitenkweekverslag, geniet ervan!

Het is ongeveer zes weken geleden sinds mijn laatste verslag op 22 april verscheen, en ik vervolg mijn verhaal vanaf dat moment. De jongedames stonden nog binnen en groeien voorspoedig; tijd voor de nodige voorbereidingen!

Foliekas tegen de regen

Allereerst heb ik mezelf een kleine foliekas aangeschaft, van 143 x 143 x 195 centimeter. Een mooi formaat voor 5 buitenplanten. Nederlandse zomers kunnen namelijk behoorlijk nat zijn. Verleden jaar heb ik mijn Seed Stockers BigBud Autoflowers daardoor al de eerste week van augustus moeten oogsten. Voor de prijs van zes tientjes ben ik dus de trotse eigenaar van een foliekas. Hopelijk zal het een mooi resultaat geven bij de uiteindelijke oogst.

Een kleine foliekas in de tuin moet het verschil maken deze zomer.

Ik besluit de kas op de plek te zetten waar de BigBud vorig jaar heeft gestaan. Dat is de plek met de meeste zonuren, en bovendien hebben de buren van de overkant er geen zicht op. Na het lezen van een aantal artikelen op CNNBS besluit ik de foliekas over de bestrating heen te zetten, en in potten te kweken in plaats van de volle grond. Ik ben namelijk van mening dat als je de kas op de open grond zet, je dan te maken krijgt met een spons effect. In de foliekas word het immers warmer, en op de volle grond zorgt dit voor heel wat extra verdamping en vocht. De grond gaat dan natuurlijk ook weer vocht vanuit de omliggende grond aantrekken, wat zorgt voor nog meer vocht. Leuk voor de groeiperiode maar stukken minder in het bloeiseizoen.

Potten maken

Dan had ik het plan dat ik dit seizoen eens smartpots wilde gebruiken. Ik plan graag onder het genot van een jointje mijn begroting en mijn kweekplannen, en had de webshops van de lokale binnentuinwinkels ruim van tevoren bekeken. Ik kwam uit op een smartpot van 38 liter voor €3,75 en aangezien ik er 12 nodig heb zou dat uitkomen op €45,-. Bij bezoek aan de winkels waren ze echter uitverkocht, en ook niet meer te bestellen. Wel hadden ze nog Root Pouch textielpotten van 30 liter maar deze waren dubbel zo duur.

Helaas heb ik ook een budget en ging mijn plan niet door. Thuisgekomen dus maar even ebay afgestruind. Hier kon ik wel witte smartpots kopen voor een veel lager tarief maar die zouden nooit meer voor IJsheiligen binnenkomen. Misschien dat ik ze later bestel om eens een binnenronde mee te draaien maar voor dit seizoen moest ik het dus anders aanpakken.

Ik had in de schuur nog een aantal 90 en 65 liter speciekuipen staan, die ik vroeger als vijvertjes gebruikte om zomers lotussen in te kweken (beetje vijverklei op de bodem, een aantal lotusnoten op het internet bestellen en je hebt in de zomer schitterende bloemen). Verleden jaar had ik er hier al twee van omgevormd tot plantenbak en dat gaf goede resultaten.

Ik besloot daarom mijn boor ter hand te nemen en flink wat gaten in de bodem, en tevens een aantal gaten in de zijwanden te maken. Dit doe ik voor wat extra verdamping van vocht uit de grond. De ervaringen van verleden jaar hebben mij geleerd dat je planten in een natte zomen meer dan genoeg water krijgen. In ons kikkerlandje misschien wel zelf een beetje te veel. Behalve bij het aanplanten heb ik in 2020 nooit water bij hoeven gieten.

Met een accuboor zijn een heleboel gaatjes zo gemaakt.

Plantenkooien

Ik begon ook alvast wat potgrond in te slaan, en haalde steeds maar een zak of vijf aan potgrond. Ik had in totaal namelijk zo’n 620 liter aan potgrond nodig en wilde geen nieuwsgierige buren omdat ze me 25 zakken grond zien sjouwen.
Ook maakte ik alvast plantenkooien voor de planten die altijd buiten blijven staan. Tijdens de Hollandse zomerstormen heb ik mijn plantjes wel eens bijna in horizontale stand zien waaien. Een ronde plantenkooi van tuingaas geeft je plant dan de nodige steun. Het zou immers heel jammer zijn als je plantje knakt tijdens een storm.

24 april: Het is nu 4 weken na zaaien en de jongedames gaan heel hard, misschien zelfs te hard! Drie dames beginnen al te bloeien. Het zou al tijd kunnen zijn voor een autoflower om in bloei te schieten, maar dit zouden vroegbloeiers en semi-autoflowers zijn. Ik zie ook al worteltjes onder de potjes uitkomen. Misschien zorgen de rootbound wortels voor een snelle bloei? Misschien heeft de hitte en de strek aan het begin voor te veel stress gezorgd, en waardoor ze nu al in bloei schieten?

27 april: Het zijn uiteindelijk zes dames die in de bloei schieten. Twee Green Poison Haze, twee Mighty Strawberry Kush en twee Mighty Haryana Caramel. Dat zijn er behoorlijk wat. Ik besluit de verlichting op 24 uur te zetten en hoop dat ze op die manier reveggen.

30 april: Alles groeit heel hard op 24 uur licht. Ik heb niet het idee dat er nog meer planten in bloei schieten, en het is ook nog te vroeg om te zeggen of het reveggen gaat werken…
Wel drinken de dames veel en groeien ze heel hard. Ik ben benieuwd of ze nog twee weken in de couveuse blijven passen, of dat ik een oplossing moet gaan verzinnen.

Op 24 uur licht zwellen de toppen van de vroege bloeiers door, en groeien de andere dames de tent uit.

De dames zijn voor de laatste week wat groter behuist.

Van de toppen nog even vlug en een beetje slordig wat stekken gemaakt.

7 mei: Ondanks de 20 uur licht blijven de bloemen aanzwellen. De andere twintig groeien de tent uit en ik besluit om ze te toppen. De laatste week plaats ik de jongedames in een tent van één vierkante meter, met een 315 Watt CMH lamp van CNNBS erboven. De tent is gelijk goed gevuld en de jongedames hebben nog een weekje de ruimte om te groeien. Van de toppen die ik gesnoeid heb maak ik nog even snel wat stekken. Wegens tijdgebrek een beetje slordig en ik weet bovendien ook nog niet wat ik met de stekken ga doen mochten ze aanslaan. Waarschijnlijk toch een beetje guerrilla kweken erbij!

13 mei: Het is bijna IJsheiligen en het weer is schitterend; ik moest bij familie zijn alwaar ik ook vijf plantjes in de hoek van de tuin mag zetten, in één 90 en twee 65 liter kuipen. Ik besluit er twee Green Poison Haze en drie Mighty Strawberry Kush neer te zetten. Als grondmengsel gebruik oude binnen-potgrond, verse potgrond en tuinturf.

De verse potgrond is nogal overbemest; zodoende voeg ik oude potgrond toe om de grond wat lichter te maken. Tuinturf is een grondsoort die arm aan voedingsstoffen en en ook nog eens erg zuur is. Bij de meeste topmerken zoals Plagron Batmix en Atami Kilomix is zwarte turf een vast ingrediënt. Het word dan ook wel omschreven als black peat of zwarte turf. Het houdt de grond luchtig en zorgt voor een zure pH-waarde.

Zwarte turf, verse en oude potgrond.

Ekostyle Rhodo&Azelea AZ bevat naast voeding ook nuttige schimmels en bodembacteriën.

Twee Green Poison Haze en drie Mighty Strawberry Kush.

Na het planten van de jongedames en het plaatsten van de kooien is het tijd om nog wat bij te mesten. Dit doe ik met ECOstyle rhodo en azalea-AZ, voorzien van organische meststoffen. Behalve de benodigde NPK meststoffen bevat het ook RhizaMax schimmels en bodembacteriën om het bodemleven aan de gang te brengen.
Misschien denk je nu, ‘hé, dat is handig voor binnen’. Ik moet echter toegeven dat ik dit binnen heb geprobeerd, en dat niet zo handig uitpakte. Hoewel de opbrengst en de smaak oké waren, kwamen er enkele ongewenste bezoekers als trips en varenrouwmuggen om de hoek kijken. Buiten is dat geen probleem maar binnen heb je al snel een plaag. Organische voeding is dus niet altijd vrij van insecteneieren.

Planten die buiten staan hoeven in Nederland weinig bewaterd te worden. Dan word het dus ook moeilijk bijmesten via het water. Ik gebruik daarom het liefst vaste organische voeding voor buiten. Na het mengen van de meststof strooi ik flink wat ECOstyle Escar-Go slakkenkorrels rond de planten in de bak. Dit middel is ecologisch en word ook gebruikt voor moestuinen. Bovendien blijft het aardig goed liggen na wat regenbuien.

15 mei: Het is tijd voor m’n eigen tuintje. Dit jaar tevens voorzien van een foliekas van 1,5 bij 1,5 meter. Hoewel het de bedoeling was om dit jaar op zes locaties te kweken zijn er een aantal afgevallen vanwege allerlei redenen. De een bleef langer op vakantie en de ander komt ze nog ophalen als hij tijd heeft. Op een andere locatie zal ik gewoon te weinig komen, en daar is de inkijk naar de tuin heel groot.

Ook de zes zeer vroege bloeiers hou ik zelf en gaan in de tent. Ik verpot ze van 2 liter potten naar 7 liter ronde potten. Ik verwacht echter niet dat de bloeiers nog veel gaan wortelen maar zet ze in een mengsel van 50% verse potgrond en 50% turf. Omdat ze al in de bloei staan voeg ik ECOstyle Vinassekali (K) en beendermeel (P) aan toe.

De supervroegbloeiers.

Fosfor (P) en Kalium (K) organische meststoffen voor de bloei.

Het eindresultaat na het planten, het staat al aardig vol!

Elk nadeel heeft zijn voordeel, en door deze vroege bloeiers heb ik uiteindelijk minder oogst maar wel een vroege preview van wat komen gaat. Van de supersnelle bloeiers zijn er twee Diesel Deluxe, twee Mighty Strawberry en twee Green Poison Haze.

Gezien de locatie waar de Diesel Deluxe zou komen is vervallen, besluit ik naast de Panama Haze ook deze plantjes in mijn tent te plaatsen. Op een mengsel van 1/3 turf 1/3 oude potgrond en 1/3 verse potgrond plant ik drie Panama Haze planten in een 90 liter kuip. In de andere 90 liter kuip plant ik twee Panama Haze en één Diesel deluxe.
De laatste pot is een ronde van ongeveer 40 liter waar twee Diesel Deluxe dames in staan. Alleen voorzien van een flinke dosis ECOstyle rhodo en azalea-AZ voeding.

Nu heb ik nog één Diesel Deluxe en vier Mighty Haryana Caramel over. De Diesel vertoont al beginnende bloeiharen en pot ik over naar een 11 liter pot, de Haryana’s gaan in een 7 liter pot en hopelijk worden ze snel opgehaald. Ook deze potten krijgen een dosis ECOstyle rhodo en azalea-AZ. Alle potten voorzie ik van slakkenkorrels. De vloer van de tent heb ik express betegeld gelaten. Tegen extreme vocht zogezegd maar hopelijk ook tegen slakken. Desalniettemin strooi ik slakkenkorrels over de vloer van de tent.

16 mei: Bij een goede maat mag ik ook twee plantjes in de tuin zetten. Deze blijven buiten staan en krijgen dus wel eens te maken met een weekje regen. In plaats van oude potgrond gebruik ik 1/3 deel kokos zodat de grond iets minder vocht vasthoudt en luchtiger is. Op deze locatie mogen twee Chemdog x Sour Diesel dames opgroeien. Ook hier geef ik een flinke dosis ECOstyle rhodo en azalea-AZ voeding en slakkenkorrels. En nu is het dan wachten op mooi weer!

Resumeren is leren

Tijd om na te denken over de voorgroei periode. Ik moet achteraf toch wel toegeven dat een 2 liter potje te klein is voor zes weken voorgroei. Bij het planten was er al een flinke rootbound aan de gang (rondraaidende wortels in de pot). Ook de fouten bij het ontkiemen (te lang een plastic cup op laten staan) en voorgroeien (te hoge temperaturen) hadden bij zes plantjes een vroegtijdige bloei als gevolg. Ik heb zeker weer een hoop geleerd van deze fase.

SmokingSensei

(advertenties)