(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

SmokingSensei heeft het goed bekeken. Hij kweekt niet alleen in zijn eigen tuin wiet maar ook in die van zijn vrienden. En zoals we twee weken geleden al hebben kunnen lezen, heeft hij daarbij veel geleerd van de kweeklessen van vorig jaar. Dit jaar liet hij alle zaailingen daarom in eigen beheer voorgroeien, en hoe dat verliep lees je in dit buitenkweekverslag.

Na een tip van een collega kweker ben ik eens gaan kijken op de website van zadenbedrijf La Buena Hierba. Volgens de website kweken zij buitenwietsoorten speciaal voor het noordelijke klimaat zoals het onze. Ik heb een viertal soorten besteld: Panama Haze, Green Poison Haze, Diesel Deluxe en Chemdog Sour Diesel.

Ook buitenwietcorrespondent worden?

Dit jaar is iedereen buitenwietcorrespondent!

A ‘Mighty’ good deal!

Nu staat er bij de soorten op de website, een hele duidelijke omschrijving van hoe deze wietsoorten gekruist en gecreëerd zijn, maar dat is voor mij van minder belang. Wat ik belangrijker vind, is dat deze zaden gefeminiseerd zijn, en geschikt voor de natte Nederlandse zomers en koude najaren.
Na de bestelling geplaatst te hebben kreeg ik een mail met de vraag of ik misschien twee soortjes gratis erbij wilde hebben. Om te testen en in ruil voor een paar foto’s van de planten later dit jaar. Natuurlijk wil ik dat wel! Zodoende kreeg ik in de brievenbus nog twee soorten, die nog niet eens op hun eigen website staan: Mighty Strawberry Candy en Mighty Heryana Caramel.

De couveuse is een kweektentje van 90 x 60 x 90. In de winter gebruik ik die als voorgroeitent en voor stekken. De tent heeft een afzuiger met filter, een ventilator en 4×27 Watt witte LED’s en één 25 Watt paarse LED. 

29 maart, tijd om te zaaien…

Terug even naar eind maart; tijd om in te zaaien. In de couveuse (een kleine kweektent) staan inmiddels 2-literpotten klaar. Ik heb ze gevuld met potgrond, en ook de lampen zijn geïnstalleerd. 2-literpotten zijn natuurlijk wat groot voor zaailingen maar deze soortjes zijn vroegbloeiers en semi-autoflowers. Ik wil ze dus net als autoflowers niet te vaak verpotten.

Ik moet echter wel in acht nemen dat de zaailingen 6 weken binnen zullen staan om voor te groeien tot het IJsheiligen is. 2 liter aarde zou genoeg ruimte moeten zijn voor de wortels om een mooie kluit te produceren en geen last van root bound (ruimtegebrek voor de wortels in de pot) te krijgen. De zaden worden ontkiemd door middel van de koffiefilter-methode. Daarbij voeg ik nog wat Plagron Seedbooster Plus toe aan het water waarmee ik de koffiefilters nat maak. Ik plaats de zakken met filters en zaad in oude shag blikken en plaats ze op een warme plaats. Elke zak met filter bevat één soort, dus het is belangrijk elke zak te labelen.

Meerdere soorten in één kweektent is vragen om verwarring. Label je potten en schrijf ergens op wat waar in zit.

1 april (kikker in je bil)

In de avond van 1 april ben ik maar even gaan kijken of er al een kiempje gepoot kon worden. Blijkbaar was de warme plek waar ik ze neer heb gezet toch niet zo heel warm als ik dacht. Hoewel er al wel enkele zaadjes ontkiemd waren, hebben deze naar mijn mening nog niet het formaat om geplant te worden. Rustig terugzetten en nog even geduld hebben dus…

In de ochtend van 2 april kon ik 18 van de 26 zaailingen planten, en heb ik ze in de couveuse geplaatst. Na de pot een beetje ingewaterd te hebben, zijn de kiempjes in de 2-literpotten geplant. Daarna gaf ik de jongedames nog wat water met een pipet voorzien van Plagrons Seedbooster Plus. Als laatste zet ik over iedere zaailing een transparant bierglas om de luchtvochtigheid hoog te houden.
Door middel van sproeien houd ik de grond van de potten vochtig. Water druppel ik met een pipet. Als wortelstimulator gebruik ik Atami’s B’cuzz Rootstimulator.

De volgende dag kon ik nog eens 7 kiempjes planten. Deze hadden ook al mooie lange wortels! Ik denk dat de nacht in de couveuse het kiemproces heeft aangewakkerd. In de couveuse is het namelijk 27 graden Celsius; een aardig stukje warmer als de huiskamer.

Uiteindelijk zijn alle zaadjes uitgekomen, behalve één zaadje van de Green Poison Haze. Ik bestel voor elke soort echter altijd een paart extra zaadjes, zodat ik genoeg tijd heb om nog een keer te zaaien mocht er iets fout gaan. Ik heb dus nogmaals twee Green Poison Haze zaadjes tussen een nat koffiefilter gedaan. Mogelijk heb ik dan morgenavond een volle couveuse.

Dagelijks druppelen met een pipet, om te voorkomen dat het kiempje te droog wordt en de potgrond ook niet te nat wordt.

Welkom zaailingen!

5 april. Alle kiempjes zijn opgekomen, beginnen hun eerste bladeren aan te maken en hebben allemaal een mooi kroontje. De grond besproeid en de kiempjes gedruppeld met water voorzien van een wortelstimulator.
Ik moet trouwens goed oppassen dat ik niet te veel water geef, en de grond verzadigd raakt. Het gebruik van een pipet of injectiespuit zijn twee middelen die echt wel noodzakelijk zijn, wil je kiempjes in een grote pot opkweken. Hoewel de zaailingen al aardig aan het strekken zijn laat ik de plastic cups er nog een weekje op, zodat de plantjes hun wortelgestel goed kunnen aanmaken.

De strekking…

7 april. De zaailingen beginnen nu echt wel extreem hard te strekken. De temperatuur van de couveuse bedraagt maximaal 28 graden. Waarschijnlijk is het onder de plastic biercups zelfs nog warmer.
Even terug naar de zoekfunctie van CNNBS. De zoekopdracht ‘strekkende zaailingen’ geeft me een aantal artikelen waarin ik de oorzaak van mijn strekkende dames vind.
De plastic cups dien je dus als de lobblaadjes boven de grond komen, te verwijderen. Te warm en te vochtig dus. Bovendien blokkeren die cups dus ook essentieel licht. Vaak krijg je adviezen van vrienden die altijd met stekken gekweekt hebben, en die adviezen kun je dus met zaad gerust in de wind slaan. De cups heb ik direct verwijderd.

Ingraven om niet te vallen

9 april. De strekkers vielen gister om bij het sproeien. Tijd om een goede oplossing te verzinnen. Omdat de stelen nu nog zo flexibel zijn besluit ik ze in te graven. Met eetstokjes graaf een klein geultje waarin ik stelen rustig naar beneden druk met het eetstokje. Eenmaal begraven voeg ik nog wat verse potgrond aan het potje toe. Het is nogal een klusje en je moet secuur te werk gaan. Het belangrijkste is dat je de steel niet knakt, maak dus een rond geultje en neem de ruimte, en zorg ervoor dat de bladeren weer ongeveer in het midden eindigen. Als het goed is schieten de stelen onder de grond na een tijdje vanzelf wortel.

Verlichting

13 april. De afgelopen dagen gesproeid en nog wat strekkertjes begraven. Gelukkig vul ik de pot in het begin nooit helemaal af. Niet alle dames hoefden dus gebogen te worden, sommigen hadden genoeg steun aan een laagje extra aarde van ongeveer drie centimeter.
Na het verwijderen van de plastic cups zijn sommige zaailingen nog wel wat doorgestrekt. Ik denk dat de couveuse toch te warm wordt; de temperatuur is meestal tussen de 26 en 28 graden Celsius.

Ik heb in de ruimte niet echt een optie om meer buitenlucht aan te voeren. Ik heb van alles overwogen en de beste optie is toch om met meer lampen te gaan kweken. Vanaf dag één hangen er vier witte 27 Watt LED spots, en en nog één paarse LED spot van 25 Watt.
Ik besluit twee spots te verwijderen en verder te gaan met de drie witte LED spots van 27 Watt. Een licht-tekort zou natuurljk voor de hand liggen maar aan de hand van eerdere resultaten tijdens binnenrondes, weet ik dat dit niet het geval is.
Ik zie ook vier zaailingen met een groeiachterstand. Dit kan door omstandigheden komen maar zou ook genetisch kunnen zijn. Zaad is immers altijd variabel, en ik besluit dus nog vier zaadjes te laten ontkiemen, en deze straks bij de mindere zusters in de pot bij te steken. Als de nieuwe zaailingen de oude inhalen, dan haal ik de oude eruit. Dit zou net zo goed andersom kunnen zijn natuurlijk, mochten de oude zaailingen herstellen.

De extreme strekker ingraven en potgrond toegevoegd. Bij de andere strekkers alleen potgrond toegevoegd. Vul je potten bij het planten nooit helemaal af, zodat je nog wat grond kan toevoegen.

Temperatuur onder controle

19 april. De vier nieuwe zaadjes zijn ontkiemd en geplant. Misschien wel zonde want de achterblijvende dames hebben een inhaal slag gemaakt, en zijn kleine plantjes geworden. Het verwijderen van twee lampen heeft het gewenste effect op de temperatuur en de kweektent blijft mooi rond de 24 graden. Het is nu dan ook tijd om een kleine gieter te gebruiken want de kleine inhoud van een pipet voldoet niet meer.

Buiten klussen

Buiten zijn er ook de nodige voorbereidingen te doen. Zo heb ik voor mezelf een klein foliekasje aangeschaft voor in de tuin. Deze staat op de meest zonnige plek in de tuin. Ik heb de tent expres over de bestrating geplaatst. Na het lezen op CNNBS over kas kweken, lees ik dat veel mensen die hun kas op de volle grond zetten last krijgen van vochtproblemen. Ik hoop dat te verhelpen door de bestrating te laten liggen en in potten te kweken. Voor nu en tot 15 mei is het in ieder geval een leuke rookruimte om m’n jointje te roken.

Het zaailingen stadium is definitief over. Van de 32 zaden die ik liet ontkiemen zijn er 31 uitgekomen. Tot nu toe dan ook positief over de zaden van La Buena Hierba.

Volgende keer zal ik beschrijven hoe de voorgroei is gegaan, de potgrond voorbereiding en het aanplanten.

SmokingSensei

(advertenties)