(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Verenigde Staten lopen voorop in de Groene Revolutie, met inmiddels in 17 van de 50 staten legale recreatieve wiet en liefst 36 staten met legale mediwiet. En die legaliseringsgolf vertaalt zich – gelukkig – ook in steeds meer cannabis consumenten. Uit een kakelverse enquête blijkt dat in het afgelopen jaar 1 op de 4 volwassen inwoners cannabis heeft gebruikt!

In de VS blowen volwassenen drie keer zo veel als in Nederland

Om maar eerst in eigen land te beginnen; in 2018 gebruikten volgens de Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut 7,5 procent van de volwassenen in het afgelopen jaar cannabis. Dat zijn weliswaar ruim één miljoen landgenoten, maar het steekt relatief gezien toch wat schraal af tegenover onze Amerikaanse broeders en zusters.

Uit een enquête in maart van de bureaus YouGov en Sunnyside onder bijna vijfduizend volwassen Amerikanen blijkt namelijk dat 25% aangeeft dat zij in het afgelopen jaar cannabis hebben gebruikt.

En het gaat razendsnel met die Groene Revolutie ook; in 2018 gaf nog maar 16% van de volwassenen aan dat ze wiet gebruikten, wat betekent dat de consumptie in 2 jaar tijd met een spectaculaire 56% is gestegen. Van de verstandige groep mensen in de VS die anno 2021 cannabis omarmt, was 23% een ‘debutant’ afgelopen jaar.

Ouders en ouderen omarmen cannabis steeds meer

Wat kunnen we nog meer vertellen over de trends in de VS? Uit de poll blijkt dat van de groep ouders met kinderen onder de 18 jaar vorig jaar 44% voor het eerst in hun leven cannabis consumeerde. Ook binnen de groep mensen van 65 jaar en ouder kwamen er in 2020 veel nieuwelingen bij: 43 procent.

Volgens Cris Rivera, vice-president ‘customer experience’ bij Cresco Labs (een groot cannabisbedrijf in de VS), was de enquête ontworpen om ‘te leren hoe de huidige omstandigheden de houding van consumenten en de cannabis consumptie hebben beïnvloed’.

‘Of het de stressfactoren van de globale pandemie zijn, verbeteringen van de levenskwaliteit of meer toegangsmogelijkheden dankzij de steeds uitdijende legalisering in de staten… de branche is klaar om deze nieuwe consumenten te verwelkomen met precies gedoseerde en lab-geteste producten, veilige en professionele verpakkingen en gastvrije winkels’, verklaart Rivera het hoge aantal debutanten.

Wiet tegen stress, voor intimiteit en een betere wereld

Natuurlijk zijn er in zo’n groot en (politiek) verdeeld land als de VS ook regionale verschillen ten aanzien van cannabis consumptie, zo blijkt uit de actuele poll.  Zo zegt een meerderheid van 64% in het noordoosten (met o.a. New York) dat ze wiet het meest gebruiken om stress, nervositeit  en angsten te verlichten.

In het midwesten (met o.a. Colorado) zijn ze optimistisch, want liefst 74% zegt daar dat de wereld een betere plek zou zijn als meer mensen cannabis zouden omarmen (overigens vindt sowieso 64% van alle deelnemers aan de poll dit). In het warme en broeierige zuiden van de VS gebruikt 32% van de respondenten dan weer wiet voor de intimiteit.

[beeld: Artiom Photo/Shutterstock]
(advertenties)