(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Only in America. We zeggen het wel vaker, maar zeker voor wat cannabis betreft is dat een waarheid als een koe. Ter ere van de aanstaande cannabisfeestdag 420 (dinsdag 20 april) worden er in de staat Colorado, de eerste die ooit recreatieve wiet legaal maakte, 14 volstrekt unieke nummerplaten met cannabistermen per opbod verkocht. En het geld verdwijnt in de kassa van… een gehandicaptenfonds!

Saai versus creatief

In Nederland zijn nummerborden uitermate saai. Sterker nog, als er al eens een leuke woordspeling of uitdrukking toevallig opduikt in de letter- en cijfercombinaties wordt die door de autoriteiten meestal verboden. Geen KUT-666 of zo te zien dus op onze wegen.

Hoe anders is dat in het land van de onbegrensde mogelijkheden. In de VS kun je sowieso geinige nummerplaten aanschaffen – bijvoorbeeld op naam – als je de portemonnee trekt, maar de actie in Colorado mag toch wel bijzonder worden genoemd. Veertien nummerborden met een heel duidelijke cannabis connectie worden daar voor het goede doel geveild en verkocht aan de hoogste bieder!

Extra geld voor hulp aan gehandicapten

Het leuke en nuttige evenement wordt met typisch Amerikaanse flair aangekondigd als: ‘FIRST ANNUAL COLORADO DISABILITY FUND COMMITTEE: 4/20 AUCTION‘. Het is dus voor het eerst dat er specifiek nummerplaten worden verkocht aan cannabisliefhebbers. Je zou het eerder hebben verwacht, aangezien wiet al meer dan zeven jaar volkomen legaal is in deze staat met bijna zes miljoen inwoners en vele miljoenen toeristen die jaarlijks voor de Rocky Mountains én de legale wiet komen.

Maar ook hier geldt: beter laat dan nooit en helemaal natuurlijk omdat de volledige opbrengst naar ondersteuning voor gehandicapten gaat. En geloof ons dat die het in de VS een stuk slechter hebben (als ze niet rijk zijn helemaal) dan hier in de polders.

Het geld dat nu met de veiling wordt opgehaald gaat naar financiering van disability application assistance en ‘andere programma’s die kunnen helpen om de levenskwaliteit en algehele gezondheid te verbeteren’ van de gehandicapten gemeenschap in Colorado. ‘Iets wat nu extra nodig is’, aldus de organisatie, verwijzend naar de coronapandemie.

De 14 wietnummerborden die in Colorado worden geveild voor hulp aan gehandicapten

Gouverneur roemt cannabis in Colorado

Je kan het je als Nederlander nauwelijks voorstellen, maar ook de hoogste politieke leider van Colorado juicht de bijzondere 420 veiling toe, die loopt tot 16:20 uur op de dag des dagen (420 ofwel dinsdag 20 april). Democratisch gouverneur Jared Polis: ‘Colorado is trots op onze creativiteit en vindingrijkheid. Wij zijn meer dan een decennium leider in het cannabisveld en deze veiling maakt financiering mogelijk voor belangrijke projecten en programma’s binnen onze gehandicapten gemeenschap.’

En dit gaat over wiet hè? Er wordt trouwens best aardig geboden ook. De nummerplaat ‘ISIT420‘ is de favoriet en staat op het moment van schrijven (maandagochtend) op 6.630 dollar, ruim meer dan 5.500 euro. ‘Sativa’ en ‘Indica’ kan je al voor ruim tweeduizend dollar op de kop tikken voorlopig…

Wat we al zeiden: only in America!

[openingsbeeld: ChocolateShot/Shutterstock]
(advertenties)