(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

TL-lampen worden bij de binnenkweek voornamelijk gebruikt voor het kweken van stekken of in kleine (kast) opstellingen. Ze hebben in vergelijking met HID of HPS lampen aanzienlijk minder kracht, maar ze zijn goedkoop in het verbruik.

Bij het gebruik van tl-lampen in gesloten opstellingen moet je rekening mee houden dat de warmte / licht ratio is hoger dan de meeste HID lampen. Hoewel ze kunnen worden gebruikt voor in mini- en microkweekjes, worden ze niet aanbevolen. TL’s met het cool white spectrum zijn rijk aan blauw licht en zullen struik-achtige planten opleveren tot zo’n 38 centimeter. Ze zijn te koop bij growshops maar ook in de bouwmarkt. Het is redelijk gemakkelijk om zelf een lamp met een aantal TL-buizen te maken, maar wellicht gemakkelijker om een kant en klare te kopen in de growshop.

TL’s die speciaal als kweeklampen op te koop zijn zijn vaak minder efficiënt dan de standaard TL’s. Hoge output TL-buizen zijn verkrijgbaar in 60 en 122 centimeter lengte en geven een maximum van 24.000 lumen, maar ze kosten net zo veel als HID lampen die een betere optie zijn.

TL’s worden vaak gebruikt als goedkope en energiezuinige aanvulling op HID en HPS lampen, het kan boven de planten gehangen worden of tussen specifieke planten worden geplaatst voor een extra groei te stimuleren.

(advertenties)