(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De enorme hoeveelheid afval die we met zijn allen produceren kan wel wat minder, en tegelijkertijd kunnen we wel wat meer groen gebruiken op deze wereld. Laten we onze wietzaadjes daarom dit jaar in lege verpakkingen opkweken, en nog wat geld besparen ook!

Buiten kweken is zonder twijfel de voordeligste manier van kweken. De zon geeft je planten gratis licht terwijl de aarde ze voor niets voedt. Toch kunnen wietzaadjes, plantenvoeding, potgrond en dergelijke soms een hele uitgave zijn. Door lege verpakkingen uit de supermarkt te gebruiken, kun je geld besparen en doe je tegelijk wat goeds voor het milieu.

Gratis potjes voor zaailingen

Wietplanten kunnen buiten flink groot worden als je ze in de volle grond of een grote plantenpot zet. In de eerste twee tot vier weken na het ontkiemen, hebben ze echter meer aan een kleine container ter grote van een koffiekopje. Zo’n klein potje past namelijk veel beter bij het formaat van een cannabis zaailing, en maakt het bewateren ook makkelijker. Grote potten met aarde nemen namelijk al snel te veel water op voor een jonge zaailing, en ook als de aarde in een grote pot te droog is heb je dat niet altijd in de gaten. Gelukkig zijn er meer dan genoeg van zulke kleine potjes te vinden. Gratis welteverstaan en in je eigen keuken.

Lege yoghurtbakjes

Lege yoghurtbakjes van verschillende formaten zijn ook prima geschikt om wietplantjes in op te kweken. Maak ze schoon en prik een paar gaten in de bodem voor de afwatering. Poot je ontkiemde zaailing in een klein yoghurtbakje, en verpot na een paar weken in een grotere pot van een halve liter. Plastic potjes zijn helaas niet biologisch afbreekbaar, dus je kunt ze niet zomaar ingraven zoals een lege eierdoos.

Lege yoghurtbakjes worden prima plantenpotjes met een paar gaten in de bodem. Foto: Garsya, Shutterstock

Eierdozen

Lege kartonnen eierdozen zijn prima te gebruiken om je ontkiemde wietzaadjes in te poten. Ze zijn niet groot dus je kunt ze lekker snel verpotten in een grotere pot. Kartonnen eierdozen zijn biologisch afbreekbaar, dus je kunt ze bij het verpotten gewoon ingraven. Maak in de bodem en in de zijkanten van je lege eierdozen echter wel wat gaten zodat de wortels er gemakkelijk door kunnen groeien, want het duurt vaak te lang voor het karton helemaal vergaan is.

Lege eierdozen zijn prima mini-plantenpotjes. Maak wel gaten in de bodem voor de wortels. Foto: Tracey Walker, Shutterstock

Pro-tip: dubbele plastic bekers

Heb je ze toevallig nog over van een verjaardag, dan kun je plastic bekertjes natuurlijk ook uitstekend opwaarderen tot plantenpotjes. Als je het echt als een professional wil doen, dan gebruik je echter dubbele bekers. Poot je plantje in een transparant bekertje en schuif hier een lichtdicht bekertje overheen, dan kun je altijd even kijken hoe het met de wortels gaat. Vergeet alleen geen afwateringsgaten in beide bekertjes te maken.

Met twee plastic bekers kun je gemakkelijk de wortels van je wietplantje bekijken.

Toiletrollen

Hou je niet van eieren of eet je ze gewoon nooit, dan heb je deze waarschijnlijk wel in huis. Van toiletrollen kun je namelijk ook gemakkelijk biologisch afbreekbare potjes maken. Knip ze gewoon een paar centimeter in, vouw de onderkant dicht en vul ze met aarde. Ook hier geldt dat je wat gaten moet maken zodat de wortels er doorheen kunnen groeien als je ze met toiletrol ingraaft bij het verpotten. Het karton breekt zelf namelijk niet snel genoeg af.

Plantenpotjes van oude toiletrollen. Vergeet niet om extra gaten te maken voor de wortels! Foto: Marius GODOI, Shutterstock

Oude kranten

Mocht je nou ook geen toiletrol in huis hebben (..hmmm…), dan kun je altijd nog je eigen kleine potjes vouwen van een oude krant. Net als lege eierdozen en oude toiletrollen kun je die bij het verpotten gewoon ingraven, en de papierresten zijn zelfs goed voor de wormen in de grond. Gebruik alleen geen glossy papier maar ouderwets krantenpapier, en maak wederom wat gaten voor afwatering en doorgang voor de wortels na het verpotten.

Bonustip! gratis propagator

Jonge cannabis zaailingen hebben geen hoge luchtvochtigheid nodig als ze hun worteltje eenmaal in de grond hebben. Kleine potjes met aarde kunnen op een warme of winderige dag echter wel snel uitdrogen. Om dat te voorkomen kun je ze in het begin tijdelijk in een transparante propagator of minikas zetten. Daarin krijgen ze wel licht, maar zijn ze toch beschermd tegen uitdroging (en regenwater).

Heb je nou geen propagator of minikas, dan kun je deze gemakkelijk vervangen met lege transparante plastic bakjes waar gebak, donuts en soms salades in hebben gezeten. Ze houden je zaailingen warm en vochtig maar zorg wel dat je ze op tijd open zet om schimmelproblemen te voorkomen.

Een gebaksdoosje maakt een prima propagator. Foto: pykovictor, Shutterstock

[Openingefoto: Skyliz, Shutterstock]
(advertentie)