(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Autoflower wietplanten zijn fantastische wietplanten om buiten in ons gematigde zeeklimaat te kweken. Ze groeien explosief snel en bloeien helemaal vanzelf. Vanwege het kweekgemak worden ze vaak aan kweekleken aangeraden. Dus enig autoflower kweekadvies is wel zo gepast dachten we. 

Autoflower wietsoorten bloeien vanzelf en hebben daardoor een korte levenscyclus. Kortom, wanneer je ze op het juiste moment buiten zaait, kunnen de toppen prachtig afrijpen en heb je van het natte najaar niets te vrezen. Er is een zeer ruime keus aan soorten die bovendien ieder jaar groeit omdat zadenbedrijven inspelen op de groeiende vraag naar de makkelijk te kweken wietplanten.

Hoewel iedereen met autoflowers buiten met gemak goede wiet kan kweken, worden ze ook vooral aan beginnende buitenkwekers aangeraden. Maar autoflowers blijven ook gewoon wietplanten en ze kweken zich uiteindelijk ook niet vanzelf. Speciaal voor iedereen die dit jaar voor het eerst buiten autoflowers gaat kweken, verzamelden we dus onze beste autoflower buitenwiet kweektips. Steek er wat van op!

Tip 1. Zaai autoflowers niet te vroeg

Met de buitenwietkriebels in het hoofd kunnen kwekers niet vroeg genoeg beginnen. De winter heeft immers lang genoeg geduurd, nietwaar? Bovendien; wanneer je al in maart start en je zaailingen een paar weken binnenhoudt heb je straks een fijne voorsprong, toch? Jawel, maar dit geldt niet voor autoflowers.

Omdat autoflowers een vaste levensduur hebben van ongeveer een maand of drie, win je niets door ze onder een spaarlampje binnen voor te laten groeien. Juni, juli en augustus zijn de warmste en zonnigste maanden van het jaar dus zorg ervoor dat je autoflowers die maanden meepakken. Autoflower zaden ontkiem je voor het beste resultaat pas na IJsheiligen (halverwege mei) en uiterlijk aan het einde van mei.

Tip 2. Autoflowers ontkiemen

Het ontkiemen van autoflower wietzaden gaat niet anders dan andere wietzaden. Maar omdat autoflowers maar een kort leven beschoren zijn, is het extra belangrijk dat alles probleemloos gaat. Hoe sneller de zaden uitgekomen zijn, hoe eerder ze met groeien kunnen beginnen. Ontkiem autoflower wietzaden daarom altijd volgens de 100% succesvolle methode. Dan kán het ten eerste niet misgaan en krijgt je autoflower ook nog eens een vliegende start.

Tip 3. Direct verpotten

Na een dag of twee, drie zullen je autoflower zaden een worteltje hebben. Het is zaak om ze zo snel mogelijk te zaaien want zolang het kiempje nog niet in de grond zit leeft het op zijn reserves. Plant je autoflower zaadje direct in de pot waarin je hem wil laten afbloeien, of in de volle grond van je tuin. Anders moet je hem namelijk steeds verpotten en daar heeft je autoflower simpelweg geen tijd voor. En onthoud: hoe groter de pot, hoe groter de plant mogelijk kan worden.

Tip 4. Luchtige aarde

Gebruik een rijk bemestte aarde en maak die luchtig met kokos en perliet. Foto: Nik Symkin, Shutterstock

Vanwege het kortstondige leven van een autoflower, is het belangrijk dat autoflowers zo snel mogelijk groeien. Luchtige mediums zoals steenwol en kokos zijn daarvoor ideaal, ze zorgen voor weinig weerstand en veel zuurstof voor de wortels. Helaas zijn deze mediums alleen niet erg geschikt voor kweekleken en beginners. Gebruik liever een rijkelijk bemestte potgrond en voeg daar kokos en perliet doorheen. De aarde bevat genoeg plantenvoeding tot aan de komst van de eerste toppen, terwijl de kokos en perliet de aarde lekker luchtig maken.

Tip 5. Biologische bloeivoeding

Als kweekleek moet je niet al te moeilijk doen over voeding, pH-waardes en EC metingen. Vandaar ook dat we je een rijk bemestte aarde aanraden. Op die manier heeft je autoflower sowieso genoeg voeding totdat de bloeifase begint. Gebruik in de bloeifase (vanaf het moment dat je bloeiharen ziet) een goede biologische bloeivoeding en hou je aan de hoeveelheden die op de fles staan. Zolang je alleen pure biologische voeding gebruikt hoef je niet te spoelen, en das wel zo makkelijk.

Tip 6. Voorkom waterschade

Het bewateren van autoflowers gaat in principe niet anders dan het bewateren van andere wietplanten. Maar omdat autoflowers maar kort leven, kun je je geen groeistilstand veroorloven. Overbewateren moet je dus bij autoflowers voorkomen, en dit is met name in het begin – wanneer de plantjes nog klein zijn en de potten groot – best lastig. De grote hoeveelheid aarde neemt namelijk veel water op terwijl de nog kleine autoflower dit nog niet kan opdrinken.

Het gevolg is een plantje die te nat staat waardoor de groei stagneert, net wat je dus wilde voorkomen! Geef een kleine autoflower daarom in het begin alleen kleine beetjes water en let er goed op dat de plant niet te nat komt te staan. Hierdoor moet je de autoflower in het begin wellicht wel wat scherper in de gaten houden en vaker met kleine beetjes bewateren.

Tip 7. Train autoflowers zonder stress

Het begint een beetje een mantra te worden maar autoflowers hebben een kort leven en kunnen zich – voor de beste resultaten – geen stilstand veroorloven. Over het algemeen wordt dan ook gezegd dat je autoflowers beter niet kan toppen maar er zijn kwekers die dit met veel succes wel deden.

Hoe dan ook, probeer snoeien aan een autoflower, zeker als kweekleek tot het absolute minimum te beperken. In plaats daarvan kun je je autoflower wel trainen zonder stress. Stressloos trainen zijn alle technieken waarbij je niets knipt, beschadigt of snoeit. Je kunt de takken van je autoflower bijvoorbeeld met touw naar beneden aan de pot binden, zodat ze meer zonlicht opvangen.

Tip 8. Kweek er vijf

Hoewel autoflower wietplanten tegenwoordig ook best groot kunnen worden, zullen ze nooit tot monsterplanten van twee meter of hoger uitgroeien. De meeste autoflower wietsoorten worden rond een meter hoog, dus kweek in ieder geval het gedoogde aantal van vijf als het ‘een onsje meer’ moet zijn.

Tip 9. Kijk uit voor bladluizen (en mieren)

Met autoflower wietplanten vermijd je de typische buitenkweek problemen van het najaar compleet. Simpelweg omdat autoflowers in augustus afbloeien en dus allang te drogen hangen wanneer de herfst zijn intrede doet.

Maar de warme bloeimaanden juli en augustus hebben zo hun eigen problemen. Met name bladluizen kunnen een ware plaag zijn voor bloeiende autoflowers. Je kunt de vervelende beestjes proberen te bestrijden maar beter voorkom je helemaal dat ze op je autoflower terechtkomen. Let daarom op waar je je autoflower wietplanten neerzet en bestrijd mierennesten. Mieren melken namelijk graag bladluizen vanwege een zoete stroperige stof die ze uitscheiden. In ruil daarvoor dragen ze de insecten zo je wietplanten in. Dus als je een mierennest ziet haal je wietplanten dan weg. Met kokend water kun je een mierennest bestrijden.

(advertentie)