(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Auto-immuunziektes zoals MS, prikkelbare darmsyndroom en fibromyalgie zijn lastig met reguliere medicatie te behandelen, maar bij deze negen aandoeningen kan cannabis wellicht wel voor verlichting zorgen (zonder nadelige bijwerkingen) • Wanneer je altijd dezelfde wietsoort gebruikt bestaat de kans op minder effect en tolerantie, dus het mixen van strains is dan aan te raden • De ‘omstreden’ cannabinoïde delta-8-THC wordt het lichtere zusje van THC genoemd, maar wat weten we er tot nu toe vanaf? • Patiënten zelf zijn enthousiast over het gebruik van cannabis bij huidaandoeningen, maar bij hun behandelende artsen vangen ze nog te vaak bot • Een studie uit Colorado toont aan dat wiet zorgt voor een betere motivatie om fit te blijven door middel van sporten en bewegen!

Normaal valt het immuun-systeem alleen potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers aan die binnendringen. Bij auto-immuunziektes valt ons natuurlijke afweersysteem ook zichzelf aan. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid. Auto-immuunziekten zorgen voor veel frustratie bij artsen. De huidige behandelingen werken lang niet voor iedereen. Daarbij kunnen sommige medicijnen gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

Cannabis biedt hierin kansen en Mediwietsite zet 9 auto-immuunziektes op een rij waarbij wiet zou kunnen helpen:

  1. Artritis psoriatica
  2. Reumatoïde artritis
  3. Ziekte van Crohn
  4. Prikkelbaar darmsyndroom
  5. Multiple sclerose
  6. Lupus
  7. Uveïtis
  8. Fibromyalgie
  9. Diabetes type-1

Lees HIER verder

Wietsoorten onderscheiden zich door unieke samenstellingen in aromatische geur- en kleurstoffen: terpenen (zoals myrceen) en flavonoïden. Deze stoffen hebben, in synergie met de bekende actieve cannabinoïden zoals THC en CBD, medicinale en therapeutische effecten.

Ze zijn zelfs van wezenlijk belang voor de werking van de bekende werkzame stoffen uit wiet, een fenomeen dat bekend staat als het entourage-effect. Verschillende samenstellingen van deze aroma’s zorgen dus niet alleen voor verschillende smaken van wietsoorten, maar ook voor een andere fysieke of mentale werking.

Wanneer je langere tijd wietsoort A gebruikt, kan het zijn dat je langzaamaan minder merkt van de medicinale effecten. Als je dan even een andere wietsoort gebruikt kan het effect van wietsoort A ineens weer als vanouds zijn. Het is daarom verstandig af en toe te variëren in je cannabisgebruik. Lees er HIER meer over

THC en CBD zijn natuurlijk de bekendste werkzame stoffen van de cannabisplant. In de afgelopen jaren richten onderzoekers zich echter ook op de andere honderden werkzame stoffen die deze plant ons biedt. Eén ervan is delta-8-THC. Dit is een afgeleide verbinding die nauw verwant is aan de bekendste cannabinoïde delta-9-THC, meestal simpelweg THC genoemd. Je kunt delta-8-Tetrahydrocannabinol een beetje zien als het lichtere nichtje van THC.

Net als cannabis kun je delta-8-THC verdampen of eten. Het wordt zelden gerookt. Fans zweren bij de voordelen van delta-8-THC. Het zou helpen om te ontspannen en pijn verlichten maar dan zonder de intense highs die bij sommigen tot angst of paranoia leiden. Mediwietsite zet op een rij wat we tot nu toe weten over deze – in sommige delen van de VS verboden – cannabinoïde. Lees het HIER

Patiënten lijken overtuigd te zijn van de werking van medicinale wiet bij huidaandoeningen, zo blijkt uit dit onderzoek. Daarom roepen (cannabis)specialisten artsen op om zich meer te verdiepen in deze materie. Zij moeten zich bewust worden van de barrières waar sommige patiënten tegenaan lopen wanneer zij hun aandoening willen behandelen met wiet.

Het gebruik van medicinale cannabisproducten wordt ondersteund door 88,8% van de respondenten, hoewel slechts 7% aangeeft legaal toegang te hebben tot cannabis middels een ‘medicinale cannabiskaart’. Voor de behandeling van huidaandoeningen zegt 55,4% dat ze er baat bij hebben, terwijl 6,4% zegt dat ze geen enkele vooruitgang bemerken. Maar liefst 72,9% geeft aan graag met een dermatoloog te praten over cannabisproducten. Lees HIER verder over huidaandoeningen en mediwiet!

Met wiet kan je heerlijk ontspannen en ontstressen, dat weten we allemaal. Het stigmatiserende beeld van de luie stoner die de hele dag videospelletjes speelt, is echter niet meer van deze tijd. Steeds vaker blijkt dat veel succesvolle mensen regelmatig cannabis consumeren. Deze studie doet daar nog een schepje bovenop: wiet motiveert mensen nog beter te presteren tijdens het sporten.

Onderzoekers aan de Universiteit van Colorado ondervroegen meer dan 600 cannabis-consumenten in landen waar wiet legaal is. Zij wilden beoordelen hoe mensen het gebruiken in relatie tot lichaamsbeweging. Wat cannabisgebruikers allang wisten bleek het geval. De futloze stoner die nog geen deuk in een pakje boter slaat, bestaat niet. Lees HIER verder

Praat, vraag en discussieer op Mediwietforum

Nog veel meer zo niet alles over medicinale cannabis lezen? Wil je zelf praten over medicinale cannabis, je eigen medicijn kweken, iets met anderen delen of een vraag droppen? Meld je dan aan voor het bijbehorende Mediwietforum. Ruim drieduizend mensen gingen je reeds voor!

[openingsfoto: Wantrisna Vector/Shutterstock, voor credits alle overige afbeeldingen zie Mediwietsite]
(advertentie)