(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onderzoekers van drie Britse universiteiten concluderen na het bestuderen van de data van de zogeheten CannTeen-study dat de consumptie van cannabis NIET geassocieerd kan worden met toegenomen apathie bij adolescenten en volwassenen. Blowers zijn dus net zo gemotiveerd als niet-blowers. Bovendien ontdekte men dat niet-cannabisgebruikers meer anhedonia hebben, ofwel het onvermogen om plezier te voelen…

Apathie, plezier en motivatie

De Britse studie is op 24 augustus gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Neuropsychopharmacology, onder de titel ‘Anhedonia, apathy, pleasure, and effort-based decision-making in adult and adolescent cannabis users and controls‘.

De onderzoekers van University College London, University of Cambridge en King’s College London gebruikten zoals gezegd de data uit de CannTeen study, waaraan 274 volwassen cannabisgebruikers (26 tot 29 jaar) en jongvolwassen blowers (16 en 17 jaar) deelnamen. Zij consumeerden 1 tot 7 dagen per week cannabis in de afgelopen drie maanden.

We zeggen het wel vaker: het zijn net mensen die blowers… [beeld: ImagineDesign/Shutterstock]

Cannabis consument is net een normaal mens

Om de mate van anhedonia te meten (anhedonia is een term die men gebruikt wanneer een patiënt bij zaken die normaal een plezierig gevoel geven niet langer de vreugde hiervan kan ervaren) vulden de deelnemers vragenlijsten in. Ze moesten bijvoorbeeld een waarderingscijfer geven aan uitspraken als “Ik zou het fijn vinden om bij familie of vrienden te zijn”.

Ook beantwoorden de studie-participanten vragen om hun apathie-niveau te meten. Denk aan het beoordelen van kenmerken zoals hoe geïnteresseerd ze zijn om nieuwe dingen te leren of hoe waarschijnlijk ze het achten om een bepaalde job tot het einde te vervullen.

Cannabis consumenten scoren enigszins lager dan niet-blowers op anhedonia. Met andere woorden; zij lijken beter in staat om zichzelf te amuseren. Voor wat apathie betreft was er echter geen significant verschil meetbaar. De onderzoekers konden verder ook geen verband vaststellen tussen de frequentie van cannabisgebruik en apathie of anhedonia bij cannabis consumenten.

LEES OOK Studie • Wiet leidt niet tot motivatieproblemen bij jongeren

Jongvolwassenen lopen niet meer gevaar dan volwassen cannabis consumenten

Hoofdauteur en kandidaat-arts Martine Skumlien van UCL en University of Cambridge zegt in een persbericht dat de resultaten van het onderzoek ’tegenovergesteld zijn aan het stereotype beeld dat we zien op TV en in films’. ‘Wij waren verbaasd om te zien dat er eigenlijk heel weinig verschil is tussen cannabisgebruikers en niet-gebruikers voor wat betreft een gebrek aan motivatie of het ontbreken van genot – zelfs onder degenen die iedere dag cannabis gebruiken.’

Dr. Will Lawn van UCL en King’s College London omschrijft de studie als ‘een van de eerste die adolescenten en volwassenen die cannabis gebruiken direct met elkaar vergelijkt. ‘En deze studie suggereert dat jongvolwassenen niet kwetsbaarder zijn dan volwassenen voor de schadelijke effecten van cannabis op motivatie, het ervaren van plezier of de respons van het brein op beloningen.’

Vooroordeel over de luie blower kan de prullenbak in

Tegenstanders van cannabis roepen vaak dat wiet zo slecht is voor met name adolescenten (jongvolwassenen), maar voor deze mensen heeft Lawn een duidelijke boodschap. ‘Er bestaan veel zorgen dat cannabis tijdens de adolescentie kan leiden tot ergere gevolgen dan cannabis tijdens de volwassenheid. In feite is het zo dat het erop lijkt dat cannabis helemaal geen verband – of hoogstens alleen zwakke associaties – heeft met deze gevolgen.’ Waarbij ook hier natuurlijk de roep om meer en langdurig onderzoek klinkt om een en ander te bevestigen…

LEES OOKLui en ongemotiveerd door wiet? Deze studie zegt van niet!

Het laatste verstandige woord geven we  aan hoofdauteur van de studie Martine Skumlien, die nog wel even iets kwijt wil over het vooroordeel van de ‘luie blower’:

“We’re so used to seeing ‘lazy stoners’ on our screens that we don’t stop to ask whether they’re an accurate representation of cannabis users. Our work implies that this is in itself a lazy stereotype, and that people who use cannabis are no more likely to lack motivation or be lazier than people who don’t”

[openingsbeeld: Jackfoto/Shutterstock]
(advertentie)