(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opnieuw kan er een oud en helaas nog steeds hardnekkig vooroordeel over cannabis consumptie de prullenbak in. Vaak roepen tegenstanders dat jongeren die gaan blowen er niks meer van bakken omdat ze niet meer te motiveren zijn. Welnu; een Amerikaanse studie ontkracht dit: cannabisgebruik door tieners leidt op zichzelf namelijk niet tot het gevreesde ‘amotivational syndrome’. 

Wiet alleen niet verantwoordelijk voor verminderde motivatie

Het nieuwste stukje debunken van wietfabels komt op rekening van onderzoekers aan de Florida International University. Zij publiceerden hun studie in juli onder de titel ‘Evidence Lacking for Cannabis Users Slacking: A Longitudinal Analysis of Escalating Cannabis Use and Motivation among Adolescents‘ in het julinummer van het vaktijdschrift Journal of the International Neuropsychological Society.

De belangrijkste conclusie van de Amerikanen is dus dat gebruik van wiet door tieners/adolescenten ‘niet onafhankelijk kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op het amotivationeel syndroom’. Dit amotivationeel syndroom staat voor: ‘een afname in drijfveren, ambitie, communicerend vermogen en vermogen om complexe plannen uit te voeren, en dit gaat gepaard met het optreden van verveling, apathie, verminderd concentratievermogen, slecht beoordelingsvermogen, introvertheid en een progressief verlies van inzicht’.

Hoe en wat is er onderzocht?

Nou, de wetenschappers in Florida concluderen dus dat cannabisgebruik door jongeren géén direct verband houdt met ‘enige significante veranderingen in motivatie, apathie of betrokkenheid’, ook nadat de onderzoeksgegevens zijn gecorrigeerd op alcohol- en tabaksgebruik en andere factoren als leeftijd, geslacht en depressie. Overigens is het wel zo dat dit directe verband bij volwassen cannabisgebruikers kan voorkomen, maar daar gaat het nu even niet over.

De Amerikanen onderzochten 401 adolescenten in de leeftijd 14 tot 17 jaar die gerekruteerd werden op scholen in de buurt van en in Miami. Zij maakten tweejaarlijks een assessment. Op drie momenten testten de onderzoekers de motivatie van de deelnemers, waarbij ze gebruikmaakten van de Apathy Evaluation Scale en de zogeheten Motivation and Engagement Scale vragenlijsten. Die zijn ontworpen om het zich onttrekken, volharding, planning, zelfredzaamheid en de waardering voor school te meten.

Ach meid, van een jointje op zijn tijd raak jij je motivatie niet kwijt… [foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock]

Verwachte link tussen blowen en demotivatie niet gevonden

“Onze resultaten ondersteunen niet de verwachte link tussen cannabisgebruik en verminderde motivatie onder adolescenten”, schrijven de onderzoekers. “Hoewel de meeste geobserveerde associaties op rekening van covariaten (een onafhankelijke variabele – of predictor – in een regressievergelijking, red.) komen, kan steviger blowen wel cross-sectioneel worden geassocieerd met een mindere waardering voor school. Dat kan bijdragen aan mindere resultaten qua opleiding en resultaten later in het leven.”

Ofwel; blow met mate jonge medemensen en blijf opletten wat wiet met je doet. “Over het algemeen nam het gebruik van cannabis door adolescenten toe gedurende de periode”, gaan de onderzoekers verder. “Het zich onttrekken en minder aandacht voor planning binnen de motivatie namen ook significant toe gedurende die periode, terwijl andere motivatie-aspecten stabiel bleven.”

1 hard feit: blowen leidt tot minder waardering voor school

Samenvattend durven de Amerikanen het aan om te stellen: hoe groter het cannabisgebruik hoe meer ‘onttrekking’, mindere planning en mindere waardering voor school hier uit rollen. Echter; hoe groter de wietconsumptie op het startpunt is, hoe minder afname van motivatie er volgt over de jaren!

“Nadat we de data hebben gecontroleerd op de effecten van geslacht, leeftijd, depressie en het gebruik van alcohol en nicotine, blijft er alleen nog de ‘baseline association’ tussen cannabisgebruik en waardering van school over die significant is”, concluderen de onderzoekers.

Dat valt met andere woorden dus allemaal weer reuze mee met dat veelgehoorde vooroordeel dat jongeren volledig naar de klote gaan als ze blowen… 

[openingsbeeld: Kemedo/Shutterstock]
(advertentie)