(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met een persoonlijk vermogen van 45 miljard dollar was Charles Koch vorig jaar de op 14 na rijkste persoon van de Verenigde Staten. En in tegenstelling tot zijn nog rijkers mede-miljardairs Elon Musk en Jeff Bezos wil deze kerel niet de ruimte in met een eigen raketje, maar steekt hij liever miljoenen in een lobby om nog dit jaar wiet in heel zijn land te legaliseren.

Iets doen met je poen

Charles Koch is al sinds 1967 de baas bij Koch Industries, het tweede grootste privébedrijf van Amerika. Maar op zijn 85ste is deze Charles de Ganahl Koch nog altijd bij de pinken. In een interview met het zakenblad Forbes – onder de veelzeggende titel ‘Billionaire Charles Koch On Why Cannabis Should Be Legal‘ – noemde de rijkaard vorige week het cannabisverbod ‘contraproductief’. In zijn ogen ruïneert het federale wietverbod in de VS het leven van mensen en ‘creëert het conflicten in de maatschappij en is het anti-vooruitgang’.

Dat zijn best opmerkelijke teksten voor een miljardair uit de conservatieve businesshoek van de Amerikaanse samenleving. Want we kennen deze koch het beste vanwege zijn financiële steun aan rechtse Republikeinse politici…

Cannabis Freedom Alliance

Maar vorig jaar verraste Koch vriend en vijand met de lancering van de Cannabis Freedom Alliance. Dat deed hij samen met de libertijnse denktank Reason Foundation, de Global Alliance for Cannabis Commerce en het Weldon Project, een nonprofit organisatie die zich inzet voor de vrijlating van cannabisgevangenen. Het is via deze alliantie dat Koch 25 miljoen dollar van zijn fortuin wil spenderen om ‘voor het einde van het jaar de hervormingen voor cannabislegalisering te beïnvloeden’.

Charles Koch in Forbes: “Het criminaliseren van cannabis heeft enorme negatieve gevolgen, niet alleen voor de individuen die gevangen raken in dat systeem, maar ook voor de samenleving. Wij willen een samenleving die mensen ondersteunt om hun potentieel te realiseren en waarin zij hun bijdrage leveren, maar met deze regels sluit je miljoenen mensen uit.”

Nog dit jaar federaal legale wiet in de VS?

Als het aan zijn politieke tegenstanders de Democraten ligt gaat het er inderdaad nog in 2021 van komen, die landelijke legalisering van wiet in de VS. Zo ligt er al een Cannabis Administration and Opportunity Act in het parlement die precies dat wil regelen. Alleen, daar wil op dit moment geen enkele Republikein zijn handtekening onder zetten, hetgeen maar weer eens de diepe verdeeldheid langs de 2 politieke partijen in de VS aantoont.

Aan Charles Koch de taak en eer om daar zo snel mogelijk met zijn miljoenen – en zijn invloed – hopelijk verandering in te brengen. Voormalig wietgevangene en een van de oprichters van de Cannabis Freedom Alliance, Weldon Angelos, ziet het in ieder geval wel gebeuren. Hij denkt dat de steun van 10 tot 12 Republikeinen in de Senaat genoeg is om federale legalisering rond te krijgen. “Met Koch’s invloed denk ik dat het ook een goede kans heeft.”

[openingsbeeld: Shutterstock/thongyhod]
(advertenties)