(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer we de effecten van bepaalde wietsoorten beschrijven, praten we vaak ofwel over een stoned ontspannen effect of een upliftende high. Sommige zadenbedrijven hebben het ook wel eens over een cerebraal effect, wat het ook moge zijn, maar wat is nou precies het verschil? En ligt het alleen aan de soort of maakt het ook uit hoe je je wiet gebruikt?

Dt artikel gaat over de vele heerlijke effecten die cannabis op de liefhebber kan hebben kan hebben. En hoewel de termen niet altijd erg wetenschappelijk zijn, snijden ze toch wel hout. Soms ben je gewoon zo stoned als een aap, en andere keren ben je zo high als een Vlaamse pagegaai en iedereen weet wat je ermee bedoelt wanneer je het roept.

Het effect van wiet

De verschillende omschrijvingen hebben alles te maken met de verschillende effecten van wiet. Want niet alle wiet is hetzelfde en THC is niet in zijn eentje verantwoordelijk voor het effect. Andere stoffen (cannabinoïden en terpenen) in cannabis hebben ook invloed op het effect waardoor verschillende wietsoorten verschillende effecten kunnen geven.

Dit noem je het zogenaamde entourage effect. Wanneer we ons high voelen hebben we simpel gezegd een energiek gevoel, we hebben zin om eropuit te trekken en genieten van lachkicks, dansen, communiceren, we willen iets ondernemen en zijn creatief. Ben je super high dan kun je zelfs lichte hallucinaties ervaren en kleuren anders zien, al zijn deze effecten totaal nog niet vergelijkbaar met die van paddo’s of psychoactieve harddrugs zoals LSD natuurlijk.

Bankplakken

Zijn we stoned, dan voelen we een plezierig ontspannen gevoel in onze spieren en zijn we juist heel inactief. Het tegenovergestelde van high zijn eigenlijk. Soms lijkt opstaan uit je stoel, of van de bank afkomen zelfs een onmogelijke opgave. Dit is een bekend effect onder stoners, ze hebben er zelfs een naam voor bedacht: couch-lock (verankerd aan je bank).

Stoners zitten dan niet echt vastgeplakt aan hun bank, maar hebben eigenlijk gewoon geen zin om op te staan en genieten liever van een comfortabele zit en een ontspannen gevoel. Door het ontspannen gevoel dat sommige wietsoorten kunnen geven op het lichaam worden pijnklachten verlicht, of verdwijnt pijn zelfs helemaal zolang je stoned bent.

Cerebraal slaat op de cerebrale cortex in de hersenen. Foto: softRobot, Shutterstock.com

Cerebraal slaat op de cerebrale cortex in de hersenen. Foto: softRobot, Shutterstock.com

Cerebrale high?

Vooral bij de omschrijving van het effect van sommige sativa’s kom je het tegen; het woord cerebraal. Dat is een iets meer wetenschappelijke term om het psychedelische effect van cannabis te beschrijven. Lees cerebraal als een effect op het hoofd; cerebraal staat namelijk voor de cerebrale cortex, een gebied in de hersenen waar de effecten het best voelbaar zijn. De cerebrale cortex bevindt zich een beetje vooraan in je hoofd, achter je voorhoofd zeg maar.

Het is overigens niet zo dat een wietsoort die een zogenaamd stoned effect heeft je hoofd ongemoeid laat. Omgekeerd zal een sativa met een sterke cerebrale high ook zijn effect op je lichaam hebben, en wanneer je er genoeg van rookt, zul je ook met zo’n wietsoort aan je bank of stoel gekluisterd kunnen raken.

Sativa’s, indica’s en hybrides

Wanneer je in een coffeeshop vraagt naar een wietsoort om lekker mee te ontspannen, is de kans groot dat je met een indica, of een indica-dominante hybride naar huis gaat. Wil je juist een avondje actief stappen en dansen, dan krijg je eerder een sativa mee. Indica’s staan namelijk bekend om hun ontspannende en verdovende effect terwijl sativa’s juist voor hun activerende high gerookt worden.

height

De verschillende uitwerkingen van sativa’s en indica’s zijn toch geen garantie voor het te verwachten effect… Foto: Sensi Seeds

Toch is dit geen garantie voor het te verwachten effect; om te beginnen zijn de meeste wietsoorten hybrides en bezitten ze zowel indica als sativa-eigenschappen. Verder verschillen de effecten ook per persoon, en heeft ook de hoeveelheid wiet en hoe je het gebruikt zijn invloed op het effect.

Wanneer je wiet met tabak mengt, ervaar je bijvoorbeeld ook een veel stoneder, lomer en zwaarder effect dan wanneer je het puur rookt of verdampt. Ook het moment waarop de wiet geoogst is is van belang. Om het effect van wiet écht goed te kunnen voorspellen, zou het eigenlijk standaard in een laboratorium getest moeten worden op de verschillende werkzame stoffen (cannabinoïden en terpenen). Maar ja, zover zijn we hier nog niet…

Schermafbeelding 2016-07-11 om 11.24.49

Het effect van wiet begint met een buzz, de roes en gaat over in een high en wordt tenslotte meer een stoned effect als je blijft doorblowen…

De roes, de high en de stone

Je snapt het; het effect van een avondje blowen is lastig te voorspellen op basis van wietsoorten alleen. Van grote invloed is ook de hoeveelheid wiet en de manier waarop je het rookt. Wil je echter het pure effect van wiet ervaren, dan zou je sowieso de tabak eens achterwege moeten laten. Vervolgens kies je een indica, of indica dominante hybride wanneer je stoned wenst te worden en een sativa, of een sativa dominante hybride wanneer je een high effect ambieert.

Na een paar eerste haaltjes merk je een lichte buzz. Dit is de roes, een plezierig, kalm en zweverig gevoel, perfect voor een wake & bake in de ochtend. Maar hou het bij een paar haaltjes want anders gaat de roes al snel over in de high.

De high is namelijk wat volgt wanneer je door-rookt, je kunt wat lacherig worden en wellicht kun je moeilijk stilzitten. De high wordt door vrijwel iedereen als plezierig ervaren en als jij een fan bent, laat je joint dan liggen zodra je de high effecten ervaart. De high is ook de ideale staat om je samen met je partner in te bevinden wanneer je een romantische avond in gedachten hebt. Muziek, films en eten ervaar je als lekkerder dan gewoonlijk.

Na de roes volgt de stone, waarbij de eerdergenoemde effecten sterker en sterker worden en je soms kunnen overweldigen. Je voelt een zware ontspanning en maakt wellicht lachkicks mee die voor andere (nuchtere) personen vaak niet begrepen worden. Het wordt moeilijker om uit je comfortabele plek op te staan en een je krijgt wellicht een onstilbare trek in eten (vreetkick).

Stoned zijn is vaak leuker met je vrienden dan in je eentje, omdat je dan de nodige impulsen krijgt die je wakker houden. Als je alleen stoned bent dan is slapen vaak de volgende en vooralsnog laatste stap…

[Openingsbeeld: Myrioter Art/Shutterstock]
(advertenties)