(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Lieve Muna ontving deze week een mooie update van Armando, die zijn OG Magic Kush planten binnen kweekt in de deuropening. Door een gebrek aan wind zijn de stammen wat lang en dun geworden en de vraag is of ze ondersteuning nodig hebben. Muna geeft tips en helpt Jeroen vervolgens van een gevalletje meeldauw af. 

Deze week zien we de wietplanten van Armando terug, die een dikke maand geleden nog met zijn drieën in één pot stonden. De planten zijn een stuk groter nu en worden misschien zelf een beetje te groot voor hun eigen bestwil. Jeroen stuurde me daarnaast een vraag over meeldauw, en wat je daartegen het beste kunt doen.

Ondersteuning nodig?

Naam
Armando
Onderwerp
Ondersteuning nodig of niet
Bericht
Lieve Muna, een paar weken geleden heb je mijn vraag over meerdere wietplanten in één pot beantwoord, waarvoor dank. Ik heb ze zoals je adviseerde niet verpot maar gelaten, en ze gaan als een speer!
Ik heb echter nog vijf OG Magic Kush planten. Ze staan voor mijn deur, waar ze elke dag mooi zonlicht en wind krijgen. Ik geef ze voeding Fishmix en Bloom van Biobizz en dit is de tweede keer dat ik zelf groei, en heb ook gelijk met succes stekjes van de moederplant gemaakt. Maar ze worden groter en groter nu. Ik ben in mei begonnen en ze zijn net een klein beetje in bloei gegaan maar op sommige plekken nog niet! Twee van de vijf zijn stekjes van de moederplant en doen het goed. Van de drie anderen zijn twee getopt en is er één gefimd.
Mijn vraag is: moet ik een stok zetten voor ondersteuning? De stam is wel dik maar als nog… En heb je nog andere tips voor me misschien?
Bijlagen

Hoi Armando, leuk dat je me weer mailt! Mooi ook om te zien dat de beslissing om de twee planten samen in één pot te laten, goed heeft uitgepakt. Je planten staan er inderdaad goed bij, en zien er gezond en groen uit. De stammen van de twee die samen in een pot staan lijken me inderdaad wel wat dun. Dit komt omdat de planten binnen voor het raam staan, waar ze wat minder van de wind te verduren krijgen. Van wind worden stammen namelijk sterker en dikker.

Ik zou ze op dit moment echter toch niet ondersteunen met een stok als ik jou was. De stok beschadigt de wortels als je die in de aarde prikt, en de ondersteuning zorgt er alleen maar voor dat de stam nog zwakker wordt. Mocht een van de planten in de bloeifase topzwaar worden en ombuigen, dan kun je alsnog een ondersteuning aanbrengen. Om de wortels heel te houden kun je de ondersteuning dan misschien aan de pot vastmaken, in plaats van in de grond. Met duct-tape kom je een heel eind 😉

Over de bloeifase gesproken; daarover heb ik inderdaad nog wel een tip. Zet je planten vanavond eens in een donkere kast, en laat ze daar 48 tot 72 uur in staan. Dit zal de bloeifase in gang zetten. Na de donkere periode in de kast, hoef je je planten nog maar een week of drie dagelijks te verduisteren om ze in de bloei te houden. Zet ze gewoon elke avond om 20:00 uur in het donker om de bloeifase in stand te houden. Verduisteren lijkt me sowieso een goed idee, aangezien je binnen in je woonkamer kweekt en daar waarschijnlijk ook nog wel een lamp aanstaat tot ’s avonds laat. Kunstlicht in je woonkamer kan er namelijk voor zorgen dat je planten in de groeifase blijven en helemaal niet tot bloei komen, omdat het hun nachtelijke donkere periode verstoort.

-xxx- Muna

Help! Meeldauw

Naam
Jeroen
Onderwerp
Vlekken op mijn bladeren
Bericht
Beste Muna, ik ben niet zo’n schrijver maar ik ga het toch even vragen aan u. ik heb White Widows staan buiten, en nu ben ik nadat ik wat meeldauw zag meteen aan de gang gegaan met water en magere melk. In het begin dacht ik wel dat het ging werken, maar ik zie nu ook niet veel verschil. Melk laat namelijk ook wit spul achter op de plant, nu zitten wel hier en daar wat meer grijsachtige plekjes, en wat lichte groene vlekken. Weet niet wat ik moet doen. Heb hierbij nog twee planten staan die zien er keurig uit. De meeldauw lijkt niet over te slaan naar deze gezonde planten, wat ik me bijna niet kan voorstellen. Zou u me kunnen helpen? Mvg Jeroen
Bijlagen

Hoi Jeroen, ik zie wat je bedoelt. De witte vlekken op de bovenste foto zijn inderdaad meeldauw maar op de onderste foto zie je waarschijnlijk de wittige sporen van de magere melk. De meeldauw zit als sporen in de lucht en komt tot groei op je plant door de hoge luchtvochtigheid en regen buiten. Gelukkig ben je er vroeg bij en kun je het goed verhelpen. Ik raad je alleen aan om de plant eerst even schoon te spoelen met water zodat je de vlekken van de melk kwijt bent en de meeldauw goed kunt zien.

Haal je aangetaste plant ook even weg bij de gezonde planten als je haar gaat behandelen. Om de verluchting wat te bevorderen kun je wellicht wat bladeren weghalen. De bladeren die tegen elkaar aan hangen bijvoorbeeld, want op zulke plekken blijft vaak vocht tussen de bladeren zitten, wat de kans op schimmels verergerd.

Neem dan een vochtig keukenpapier en veeg daarmee de witte meeldauw plekken weg. Omdat het papier nat is, voorkom je dat er meer sporen in de lucht komen. Gooi elk velletje keukenpapier na het afvegen meteen weg, zodat het ook niet voor verdere besmetting kan zorgen. Als je plant er weer vlekkeloos bij staat, geef je haar een laatste behandeling om achtergebleven schimmelsporen te doden. Dit doe je door de plant te besproeien met een mix van water en zuiveringszout (iets minder dan een eetlepel op een liter water). Je kunt hiervoor ook neemolie gebruiken (een eetlepel per liter water) of waterstofperoxide (één deel waterstofperoxide 3% van de drogist en drie delen water). Hou al je planten hierna goed in de gaten, en herhaal de behandeling zonodig nog eens.

-xxx- Muna

(advertenties)