(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Waar legalisering van (medicinale) wiet al niet goed voor is. Bijvoorbeeld om de vergrijzing en de steeds oplopende pensioenleeftijd op te vangen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. En nee, dan bedoelen we niet met geld dat de wietverkoop oplevert. In staten die mediwiet hebben gelegaliseerd blijken oudere werknemers (51+) namelijk een stuk minder te klagen over pijntjes en werken ze bovendien méér uren!

 

Zorgen voor later

Goed nieuws dus voor oudere mensen en voor overheden die zich suf piekeren hoe we het straks allemaal nog moeten betalen, de peperdure gezondheidszorg met al die senioren. Simpelweg legale wiet introduceren! Dat scheelt al een behoorlijke slok op de borrel, zo blijkt uit de studie ‘The Effect of Medical Marijuana Laws on the Health and Labor Supply of Older Adults: Evidence from the Health and Retirement Study‘.

Het betreft een wetenschappelijk onderzoek in de VS dat is uitgevoerd door researchers van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en de Temple University, en is gepubliceerd in het vakblad Journal of Policy Analysis and Management.

Wiet = minder pijn + betere gezondheid

In de studie onderzocht men het welzijn van oudere werknemers – en dat is in de VS blijkbaar vanaf 51 jaar – voor en nadat mediwiet werd gelegaliseerd in hun staten. En die legalisering blijkt dus effect te sorteren, zo blijkt na analyse van meer dan honderdduizend antwoorden van enquêtedeelnemers aan van 51 jaar en ouder tussen 1992 en 2012.

De onderzoekers stelden een afname met 4,8 procent vast in gerapporteerde pijn. Ook werd er een stijging van 6,6% waargenomen bij werknemers die melden dat ze in ‘erg goede of excellente gezondheid’ verkeren en die een ziekte/aandoening hebben waarmee ze in aanmerking komen voor medicinale wiet nadat hun staat dat gelegaliseerd heeft, vergeleken met dezelfde groep respondenten in staten zonder legale wiet.

“Ons onderzoek is belangrijk, omdat er weinig data van klinische proeven beschikbaar is over de effecten van medicinale cannabis”, zegt assistent-professor Lauren Hersch Nicholas van Bloomberg School’s Department of Health Policy and Management. “Terwijl diverse studies wijzen op verbeterd pijnmanagement met mediwiet, heeft de wetenschap oudere volwassenen grotendeels genegeerd. Ondanks dat zij de meeste kans maken op medische aandoeningen die behandeld zouden kunnen worden met medicinale cannabis.”

Periode 1992 tot 2012

Precies daarom doken Lauren en haar collega’s in de berg gegevens uit de jaren 1992 tot 2012 van de Health and Retirement Study (HRS). Dat is de grootste nationaal representatieve enquête waaruit je gezondheids- en arbeidsmarktgegevens kunt halen over oudere Amerikanen. De researchers onderzochten antwoorden van respondenten over symptomen die een plausibele link hebben met werk: pijnfrequentie, of de gezondheid het werken beperkt, beoordeling van de algehele gezondheid en tekenen van depressie. Op het moment van onderzoeken hadden 20 Amerikaanse staten mediwiet gelegaliseerd.

In staten met legale mediwiet zijn oudere werknemers gezonder en werken ze meer fulltime dan op plekken waar cannabis nog steeds illegaal is… [foto: Anton Watman/Shutterstock]

Met wiet meer werkman

In hun analyse legden de onderzoekers de data waarop de legalisering van mediwiet in ging naast de respons uit het HRS, gesorteerd op maanden en jaren. Zo konden ze de mogelijke effecten van deze politieke veranderingen monitoren. Ze gebruikten de antwoorden van liefst 100.921 mensen die leden aan 1 van de 4 condities die in aanmerking komen voor legale behandeling met wiet: artritis, kanker, glaucoom (staar) en chronische pijn. 55 procent van alle mensen boven de 51 jaar lijdt aan 1 of meerdere van deze diagnoses.

Volgens de studie leidt legalisering in beide groepen – dus álle oudere mensen en de groep die voldoet aan de wettelijke mediwiet eisen – tot meer fulltime werk. In die laatste groep mensen bedroeg die stijging 7,3%, tegenover 5% meer fulltimers in de algemene groep. Deze resultaten suggereren dat enige daling in productiviteit als gevolg van medicinaal cannabisgebruik – denk aan niet volledig kunnen functioneren terwijl je onder behandeling staat – wordt overvleugeld door de toegenomen capaciteit om te werken.

De studie heeft geen bewijs gevonden dat mediwiet-wetgeving in verband staat met veranderingen in dagelijkse activiteiten zoals je aankleden, naar de wc gaan of wandelen.

Gezondheid en arbeid

Lauren Hersch Nicholas: “Onze bevindingen onderstrepen de nauwe relatie tussen gezondheidsbeleid en arbeidspotentieel bij oudere werknemers. Wanneer we beleidsevaluaties doen moeten we dus niet alleen denken aan veranderende gezondheidsresultaten, maar ook of het bijdraagt aan de arbeidsparticipatie.”

De uitkomsten van dit onderzoek – dat gesponsord werd door het National Institute on Aging – kunnen volgens de wetenschappers worden gebruikt bij het informeren over beleidszaken omtrent medicinale cannabis en voor bredere steun voor meer onderzoek naar wiet als een effectieve medische behandeling, met name bij ouderen…

[openingsfoto: l i g h t p o e t/Shutterstock]
(advertentie)