(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De medicinale cannabiswereld wordt met de dag internationaler. En het zijn al lang niet meer alleen de usual suspects die zich roeren. Voor het eerst is er vorige week namelijk in Afrika wiet geoogst door een Israëlisch bedrijf en die is bestemd voor afzet in Europa! Maar of met de vergunningen alles in orde is..?

 

Eerste mediwietoogst in Oeganda

Oké, toch een beetje een usual suspect dan, want zoals jullie weten timmert Israël al jaren hard aan de weg van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van cannabis. En sinds vorig jaar mogen boeren er ongelimiteerd wiet verbouwen, ook voor de export. Maar de Israëliërs zoeken het ook al over de grenzen voor wat betreft de teelt van mediwiet, bijvoorbeeld in hun ‘achterland’ Afrika.

Hoewel er in regeringskringen in Oeganda wordt gesteggeld over de licentie, maakte de beursgenoteerde Israëlische mediwietfabrikant Together Pharma Limited afgelopen week officieel bekend dat het de allereerste oogst van het land heeft gehaald in Oeganda.

Afrikaanse mediwiet voor Europese patiënten

Het bedrijf dat als slogan ‘Plant Together, Grow Together’ voert, zaaide op dezelfde dag dat hun eerste Afrikaanse wietplanten neer werden gehaald 10 dunams in met nieuwe wietplanten. Eén dunam is overigens duizend vierkante meter, dus reken maar uit hoe groot die ‘farm’ van het bedrijf is.

Volgens CEO Nissim Bracha van Together Pharma is de eerste oogst uit Oeganda bestemd voor ‘een van de Europese landen’. Het bedrijf heeft in Israël een vergunning ‘to grow, produce, and distribute medical cannabis products’, vandaar.

Regering Oeganda te kakken gezet

Maar hoe zit dat met die licentie in Oeganda zelf? De State Minister for Investment in het Afrikaanse land is Evelyn Anite en zij zegt dat de vergunning daar ‘on hold’ staat. Volgens haar was er namelijk heel weinig research gedaan voordat de licentie werd toegekend.

Gezondheidsminister Jane Aceng had al in april gezegd dat de regering garanties eist van het Israëlische bedrijf dat de teelt van medicinale cannabis geen negatieve impact heeft op de economie. Een heuse commissie zou onderzoek gaan doen en daarmee naar de regering stappen. Pas dan zou er over het toekennen van de licentie worden beslist. Dit is niet gebeurd.

Ook in Nederland misbruik van licenties

Het hele verhaal doet ons wat aan Nederland denken, waar bedrijven als FYTA en Ofinext met een door het CIBG verstrekte vergunning voor ‘wetenschappelijk onderzoek’ massaal mediwiet en zelfs officieel verboden THC-wietolie produceren voor de export. En dan hebben we het dus over tienduizenden kilo’s wiet en grootschalige olieproductie! Komt omdat er helemaal geen maximum aantal kilo’s wordt gesteld aan ‘wetenschappers’.

En dat is weer extra raar als je weet dat er op dit moment ook een officiële tender is uitgeschreven door het Bureau Medicinale Cannabis voor een tweede, kleinschalige producent van medicinale cannabis in Nederland, haha.

CNNBS heeft er herhaaldelijk over geschreven, maar iedereen knijpt blijkbaar graag een oogje en oortje toe als er geld mee te verdienen valt. Dat de eigen bevolking nog steeds niet over legale wiet kan beschikken, dondert dan even niet voor politiek en licentieverstrekkers.

LEES OOK: ‘WTF? Ofinext maakt (verboden) THC-olie voor wereldmarkt‘  + ‘Update dossier FYTA & Dermapharm • Eindelijk ‘spreekt’ FYTA!

Wietteelt via Oegandese onderneming van oud-politicus

Terug naar Israël en Oeganda, want daar kunnen ze er dus ook wat van. Zo werkt Together Pharma niet onder eigen naam in Afrika, maar via een Oegandees bedrijf: Industrial Hemp Uganda Limited. Volgens lokale media is deze onderneming verbonden aan de voormalige minister-president van Bunyaruguru County, ene Benjamin Cadet.

Op hun site lezen we trouwens ook dat men al lang en breed begonnen is met de teelt van medicinale cannabis in Oeganda. Citaat: ‘The Company is primarily engaged in the growing and development of medical cannabis (Medical Marijuana) and cannabis products for industrial purposes in Uganda.’

Ach ja, laten we hier maar de aloude volkswijsheid ‘als het niet linksom kan, dan maar rechtsom’ hanteren en zowel de Oegandezen als Israëliërs feliciteren met hun eerste echte legale wietoogst… nou ja, semi-legaal dan toch!

[openingsfoto:  Victoria43/Shutterstock]
(advertenties)