(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Opnieuw hijsen wij de vlag voor een wijkagent, zij het dat het wat ons betreft de pikzwarte vlag der schande is. Want om nou drie jonge Duitse kampeerders uit hun slaap te halen, te beboeten voor wildkamperen in hun busje en hun (gedoogde) hoeveelheid wiet af te pakken… nee, dan ben je echt een nationale held Willem Saris uit Winterswijk!

 

Willem de wakkere dodo

Het is dat wijkagent Willem (zie openingsfoto) nog net niet het woord ‘ondermijning’ in de mond durft te nemen op Twitter, waar hij kond doet van zijn heldhaftige optreden vorige week donderdag. Maar verder niets dan hoon voor deze politieagent, want hoe knap is het nou helemaal om drie Duitse jochies van 18 en 19 jaar oud keihard aan te pakken omdat ze geen campingplek konden vinden en toevallig ook van een jointje roken houden? Inderdaad, dat is nul komma nul knap.

Maar ja, de wijkagenten in Nederland lopen nu eenmaal letterlijk voorop in de nooit aflatende war on drugs die ons land zo nodig blijft voeren, zelfs als we het slechts over ‘een gebruikershoeveelheid softdrugs’ hebben, zoals de politie zelf meldt.

Vredig slapen in het busje

En dan weet je het wel, het gaat hier over een paar grammetjes, anders had de popo zeker en vast van de daken geschreeuwd dat er ‘heel veel drugs’ gepakt waren en dat de ondermijning van ons geliefde vaderland opnieuw een zware slag was toegebracht, nietwaar?

Nee, dit verhaal over drie Duitse jongens van 18 en 19 jaar oud is er eentje in de categorie: Waarom in godsnaam? Ze lagen die donderdagochtend lekker te slapen in hun busje, nadat het ze de avond ervoor niet meer gelukt was om een campingplekje te vinden in Groningen. Kan gebeuren, en gelukkig hadden ze een busje waarin ze na het roken van een avondjointje konden gaan maffen. En dat deden ze dus ook met verve langs de Grote Heldersweg, in de richting van buurtschap Huppel.

Lesje gedogen (lees; pesten)

Totdat wijkagent Willem Saris en consorten op het Duitse portier klopten en de jongemannen een fijn Nederlands lesje kregen bijgebracht. Het lesje van gedogen is een vrijbrief voor de politie om te pesten.

Voor in het busje lag een zakje wiet en elders in het Duitse busje nog eens 5, dus de jongemannen hadden pak ‘m beet elk 4 gram wiet op zak. Normaal gesproken niet iets om de loftrompet over af te steken als politieman, maar dat is buiten Willem Saris gerekend!

Vakantiegeld afpakken

En het blijft niet bij een lesje gedoogbeleid en het afpakken van hun wiet. Half wakker krijgen de tieners te horen dat ze ook elk 150 euro (!) naar justitie in Nederland mogen overmaken, omdat ze aan het wildkamperen waren in het altijd rumoerige Winterswijk.

Zonder wiet en wellicht zonder geld mochten ze vervolgens weer gaan. Dus de vraag – nogmaals – is hier vooral: waarom in godsnaam, waarom Willem?!

(advertenties)