(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is inmiddels wel bekend dat de legalisering van cannabis Canada en de VS bepaald geen windeieren legt. Niet alleen levert legale wiet een hoop extra (belasting)geld op, het is ook een banenmotor om U tegen te zeggen. Zo neemt het aantal fulltime jobs in de Amerikaanse cannabisbranche dit jaar toe met 34%, waardoor er eind dit jaar al meer dan 200.000 mensen legaal in de wiet werken!

 

Met pijn in het hart

Nieuwsberichten als dit schrijven wij als Nederlanders altijd met een pijnscheutje, aangezien we veel liever een kop zouden maken als: Aantal werknemers in Nederlandse wietindustrie stijgt dit jaar met 34%’. Maar dankzij ruim twintig jaar van stompzinnig, achterlijk en geenszins op de feiten gebaseerd VVD/CDA-cannabisbeleid gaat die vlieger mooi niet op.

Althans niet in Nederland, wel in Canada en de VS natuurlijk. Daar lachen ze zich de ballen uit hun tuinbroek als ze aan Nederwietland anno 2019 denken… Thank you en bedankt voor alles Holland, wij nemen het verder wel van jullie over!

Meer cannabis workers dan web developers in de VS

En dat doen ze met verve, het dient – met een pijnscheutje wederom – gezegd. Zo blijkt uit het recent gepubliceerde Marijuana Business Factbook (de 7e editie alweer) bijvoorbeeld dat er eind 2019 meer dan tweehonderdduizend mensen fulltime in de legale cannabizz in de VS werken.

Om je wat vergelijkingsmateriaal te geven: dat zijn er meer dan er steward(essen) werken in de VS en twee keer zoveel als dat er dierenartsen zijn in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Het aantal wietwerkers is zelfs iets meer dan het aantal web developers, en dat is ook al zo’n snelgroeiende economische sector!

Daarbij je moet bedenken dat er niet eens sprake is van federale legalisering, maar er op statenniveau in 11 staten legale recreatieve wiet is en 33 staten legale mediwiet hebben. Het aantal Fte’s in de legale wietbranche bedroeg vorig jaar tussen de 130.000 en 160.000. Dit jaar knalt dat aantal dus fors omhoog, om eind 2019 te eindigen tussen 175.000 en 215.000.

Meer dan 200.000 mensen werken er eind dit jaar fulltime in de Amerikaanse legale wietindustrie… [foto: Eric Limon / Shutterstock]

Californië en andere, nieuwe markten zijn de aanjagers

De stijging wordt volgens het business-rapport aangejaagd door de ‘voortdurende groei van de massieve wietmarkt in Californië’ en door ‘de behoefte aan arbeidskrachten in andere staten in het hele land wanneer zich daar nieuwe medicinale en recreatieve markten ontwikkelen’.

Wat verder opvalt in het Marijuana Business Factbook is dat dankzij de ‘wetten van vraag en aanbod’ de salarissen van cannabis workers in Californië en de oostelijke markten worden opgedreven, omdat bedrijven ervaren werknemers zoeken en de productprijzen in deze markten stijgen.

Miljardenmarkt

Sluiten we – met alweer zo’n venijnig pijnscheutje – af met wat andere highlights uit het Factbook:

  • Over vier jaar bedraagt het aantal fulltimers in de legale cannabisbranche tussen de 385.000 en 475.000
  • De totale economische impact van de wietbranche bedraagt dit jaar tussen de 39,2 en 48 miljard dollar (ongeveer 35% meer dan in 2018)
  • In 2018 werd er in de VS naar schatting voor 8,6 tot 10,8 miljard dollar aan legale wiet verkocht – en dat is meer dan er aan e-sigaretten, de videogame Fortnite of Cheetos (in de VS Goldfish crackers geheten) werd omgezet
  • De wietverkoop in de VS zal in 2019 35% hoger zijn dan in 2018 en tikt naar verwachting in 2023 de grens van 30 miljard dollar aan
[openingsbeeld: Andrey Burmakin/Shutterstock]
(advertenties)