(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Welkom bij het laatste deel van onze introductie in hydrokweken, er stond nog één systeem op de agenda om met jullie te bespreken en dat is het NFT-systeem. NFT staat voor Nutrient Film Technique en slaat op het laagje voedingswater dat bij dit soort systemen als een dunne film continue langs de wortels stroomt.

De Nutrient Film Technique is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk aan het einde van de zestiger jaren door Dr Allan Cooper. Het was eigenlijk het allereerste hydrosysteem dat geheel zonder medium opereerde. Cooper ontdekte dat kanalen met stromend water een hele efficiënte manier was voor de opname van meststoffen. De eerste NFT systemen bestonden uit plastic zeil dat om de wortels werd gevouwen en waarin water en meststoffen stroomde. Maar vouwen en naden in het zeil zorgden voor problemen. Er bleef water in het systeem stilstaan waardoor wortelrot ontstond.

Het systeem werd verbeterd door gebruik te maken van matten, maar helemaal goed wilde het systeem nog niet werken. Er ontstonden vaak blokkades in de waterstroom, waardoor men uiteindelijk besloot om de planten boven de waterstroom te tillen. Dit bleek de gouden vondst waardoor NFT systemen een succes werden, het water kon nu vrijlijk stromen terwijl de wortels ook bloot stonden aan veel zuurstof en dus goed konden ademen.

Hoe werkt een NFT systeem?

In een NFT systeem komen de drie belangrijkste zaken voor wortels van (wiet)planten op een handige manier samen, namelijk water, voedingsstoffen en zuurstof. Omdat een groot deel van de wortels in NFT-systemen boven de waterstroom hangt, is er altijd zuurstof beschikbaar.

Planten groeien in NFT-systemen in netpotten op lange (veelal plastic) buizen die met een lichte helling horizontaal geplaatst zijn. In de buizen stroomt een dun laagje voedingswater langs de wortels. Deze kunnen hierdoor precies de hoeveelheid voeding uit het water opnemen die ze nodig hebben. De rest van het water stroomt verder langs de wortels van de rest van de planten in het systeem, en komt uiteindelijk weer terug in het voedingswater-reservoir. Vanuit hier wordt het weer omhoog terug het systeem in gepompt.

Een schematische weergave van een NFT-systeem. Wortels worden continue blootgesteld aan stromend water en zuurstof. Beeld: Artwork studio BKK, Shutterstock

Een schematische weergave van een NFT-systeem. Wortels worden continue blootgesteld aan stromend water en zuurstof. Beeld: Artwork studio BKK, Shutterstock

Voor- en nadelen van NFT hydrokweken

NFT-systemen hebben een paar handige voordelen ten opzichte van potten met aarde, maar ook ten opzichte van andere hydrosystemen. NFT-systemen zijn vrij gemakkelijk zelf te maken en omdat er naast water en meststoffen ook veel zuurstof bij de wortels komt, doen wietplanten het er superlekker op. We sommen de redenen waarvoor je voor NFT-systemen zou kunnen kiezen voor je op.

  • Explosief snelle groei en grotere oogsten. Met NFT-systemen kun je in dezelfde tijd tot drie keer zoveel oogsten als in potten met aarde.
  • Eenvoud. Eenmaal geïnstalleerd en aan de praat heb je weinig onderhoud aan NFT-systemen.
  • Weinig water en voedingsverbruik. Omdat het voedingswater steeds terug in het systeem loopt, en de plant precies opneemt wat ze nodig heeft, verbruik je nooit meer water en voeding dan nodig is.
  • Voeding op maat. Zie het voorgaande voordeel. Wietplanten nemen in NFT-systemen zelf de juiste hoeveelheid voeding op. Overvoeden en overbewateren kan dus niet.
  • Minder kans op ongedierte. Omdat er geen aarde gebruikt wordt en afgezien van misschien een handje kleikorrels ook geen ander medium, is er ook geen plaats voor ongedierte in NFT-systemen.

Natuurlijk is het niet alleen maar halleluja en glorie. Zoals ieder kweeksysteem heeft ook het NFT systeem haar nadelen. Het is dan wel een supersimpel systeem om te begrijpen, het is ook de volgende stap na druppelsystemen of DWC-systemen.

  • Afhankelijk van pompen. Een stroomstoring of defecte pomp kan binnen een dag al je planten om zeep helpen.
  • Het kan lastig zijn om de juiste balans te vinden tussen de hoeveelheid water, lucht en voedingsstoffen in NFT-systemen.

 

nft-sla

Dat NFT-systemen werken, blijkt wel uit de schaal waarop reguliere tuinbouwbedrijven ze gebruiken. Zie hier hoe sla op grote schaal op een NFT-systeem gekweekt wordt.

Kopen of zelf maken

Door de eenvoud zijn NFT-systemen vrij eenvoudig zelf te maken. Aan de andere kant zijn er ook goede systemen kant-en-klaar te koop voor een niet al te grote investering. Zoals altijd loont het de moeite om eens te kijken wat er te koop is. Houd hierbij rekening met de beschikbare ruimte die je hebt. Sommige NFT-systemen staan op tafels waardoor ze vrij veel hoogte in de ruimte innemen. De kant-en-klare systemen van DHS zijn echter ontzettend laag, zelfs nog lager dan normale potten met aarde.

Het is ook zeer goed mogelijk om zelf een NFT-systeem in elkaar te zetten. Wat je nodig hebt is wat handigheid maar vooral een goede kennis van de werking van de systemen. Veel zelfbouw NFT-systemen worden gemaakt van grote PVC buizen. Door daar gaten in te boren kun je er netpotten in plaatsen voor de planten. Vervolgens dien je voor de afwatering te zorgen terug naar een voedingsreservoir en heel belangrijk: de juiste helling in te stellen. Daarna is het een kwestie van een pomp installeren die het voedingswater op het hoogste punt in het systeem pompt. Hieronder wat afbeeldingen van zelfgemaakte NFT-systemen.

Hellingshoek

Om het water in een NFT-systeem langs alle planten te laten stromen, dien je het waterkanaal onder een hoek naar beneden te laten hellen. Het is ontzettend belangrijk dat het water niet de kans krijgt om rond de wortels van je planten te blijven hangen. Stilstaand water zal namelijk voor rottende wortels in je systeem zorgen. Het is om deze reden dat een hoek van 2,5 tot 3 procent vaak beter werkt dan een hellingshoek van slechts 1 procent, wat in theorie al genoeg zou moeten zijn. De exacte hellingshoek hangt af van factoren als de lengte van je kanaal, de gebruikte materialen et cetera.

De stroom

Zoals de naam al aangeeft is het de bedoeling om een dunne laag water door de kanalen te laten stromen. De snelheid van de stroom wordt bepaald door je pomp en de hellingshoek en de lengte van je kanaal en is van cruciaal belang bij een succesvol NFT-systeem. Heb je teveel water (te diep), dan profiteren je wortels niet van de zuurstof dat nou juist een groot voordeel van NFT-systemen is. Is de waterstroom te ondiep, en stroomt het te snel, dan kunnen de planten niet genoeg voeding opnemen. Eén liter water per minuut is een goed uitgangspunt, al mag het voor jonge planten en stekjes wel wat minder (500 ml/m). Laat in ieder geval niet meer dan 2 liter water per minuut door het systeem stromen.

(advertentie)