(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de VS is 420 al tientallen jaren hét favoriete getal van wietliefhebbers. Aangezien je tot voor kort niet zomaar openlijk over cannabis kon praten en schrijven, gebruiken Amerikanen deze geheimcode voor cannabis consumptie. Waar het codewoord vandaan komt is lange tijd een mysterie geweest. Columnist Nicole Maalsté ontrafelt het, met dank aan de vijf Waldos en aan de band Grateful Dead…

20 april is de cannabis feestdag

Behalve 420 zijn 4:20 en 4/20 ook gangbare getallen om aan te geven dat het over cannabis gaat. 4:20 verwijst dan naar twintig over vier in de middag en 4/20 naar 20 april, een feestdag waarop jaarlijks het bestaan van cannabis wordt gevierd en openlijk wordt geblowd. Maar waar komt het getal 420 nu precies vandaan? De verhalen gaan alle kanten op.

Zo zouden politiemensen de code gebruiken om aan te geven dat zij blowers gingen oppakken: Let’s go 420, Dude! Sommigen beweren dat 420 verwijst naar het aantal actieve bestanddelen in cannabis. Anderen menen dat het iets te maken heeft met de geboortedag van Hitler. En weer anderen zeggen dat het iets van doen heeft met de theepauze in Nederland. (Dat moet dan in het pre-coffeeshoptijdperk zijn geweest toen cannabis nog in theehuizen te krijgen was.)

De Waldos, blowende scholieren in Californië

De Amerikaanse journalist en schrijver Ryan Grim heeft allerlei geruchten en verhalen over de geheime cannabiscode nagetrokken en wist uiteindelijk bij de oorsprong te komen. Het is een wonderlijk verhaal. Het verhaal begint bij vijf tieners van de San Rafael  High School in Californië. De vijf noemen zichzelf de Waldos omdat zij regelmatig staan te chillen bij een bepaalde muur op de campus. De Waldos gaan regelmatig op ‘safari’ met hun ’66 Chevy Impala. In de herfst van 1971 krijgen zij via een vriend een landkaart waarop een perceel staat aangegeven waar wietplanten zouden staan. De planten zijn neergezet door een vuurtorenwachter. De man wordt echter paranoia wanneer hij een nieuwe baan bij de kustwacht krijgt. Hij laat de wietplanten voor wat ze zijn en ontdoet zich van de kaart met de vindplaats van het perceel.

Waldos

Founding Fathers van het internationale blowersbegrip 420: Waldos, begin jaren zeventig (de foto is recenter zoals je ziet 😉

De Waldos die graag een jointje lusten, spreken na  schooltijd bij het standbeeld van Louis Pasteur af om op zoek te gaan naar het perceel met wietplanten. Met de schatkaart op zak gaan ze wekenlang op zoek. Onderwijl wordt natuurlijk stevig geblowd. De zoektocht start steeds om 4:20 pm bij het standbeeld.

Tijdens een optreden van de Grateful Dead werd een flyer uitgedeeld waarin blowers werden opgeroepen om op 20 april om 4:20 pm bijeen te komen op Bolinas Ridge om samen te blowen

De wietplanten hebben zij nooit gevonden. Maar vanaf dat moment gebruiken de Waldos 420 als codewoord als zij zin hebben om te blowen. De vraag is dan hoe een codewoord van een groepje blowende tieners een landelijk begrip voor cannabisten kan worden? Dat zit zo: Twee Waldos waren nauw verbonden met de Grateful Dead, een populaire psychedelische band die in de jaren ’70 en ’80 rond de wereld toerde en honderden optredens per jaar gaf. Volgens journalist Grim namen de bandleden de term over van het tweetal dat zich regelmatig in de VIP-ruimte van de band ophield.

Schermafbeelding 2016-08-11 om 13.56.32

Grateful Dead

Via de Grateful Dead raakte het codewoord in zwang bij steeds meer blowers. Tijdens een van de optredens van de Grateful Dead werd een flyer uitgedeeld waarin blowers werden opgeroepen om op 20 april om 4:20 pm bijeen te komen op Bolinas Ridge om samen te blowen.  De flyer kwam in handen van High Times reporter Steven Bloom, die er in mei 1991 een stuk over schreef. Andere journalisten namen dit over. En zo raakte de geheime code bekend bij een hele generatie blowende Amerikanen.

Facebook wil geen advertenties plaatsen waar het woord cannabis in voorkomt.  En organisatoren van muziekevenementen weigeren het promotieteam van de Grass Poll omdat ze niet geassocieerd willen worden met cannabis . Hoe hypocriet is dat!

Het gebruik van codewoorden of herkenningstekens is gangbaar in ondergrondse culturen. Op die manier verbergen insiders hun verboden praktijken voor onwetende buitenstaanders. Je zou denken dat zo’n geheimtaal tegenwoordig niet meer nodig is voor cannabisliefhebbers in Nederland. Toch blijkt in de praktijk dat veel Nederlanders hun cannabisconsumptie verborgen houden voor de omgeving.  Bij het promoten van de Grass Poll, een enquête onder cannabisliefhebbers, merken we dit ook.

420Facebook wil geen advertenties plaatsen waar het woord cannabis in voorkomt.  En organisatoren van muziekevenementen weigeren het promotieteam van de Grass Poll omdat ze niet geassocieerd willen worden met cannabis . Hoe hypocriet is dat! Iedereen weet dat er op veel dance- en muziekevents volop drugs worden gebruikt. Maar we steken liever onze kop in het zand.

Cannabisliefhebbers, kom uit de kast

Als  blowers en andere cannabisconsumenten zich blijven verstoppen, dan is het natuurlijk lastig voor politici en beleidsmakers om in te schatten over hoeveel mensen het gaat, wat hun achtergrond en wensen zijn en tegen welke problemen zij aanlopen.

Cannabisliefhebbers moeten maar eens uit de kast komen, vind ik. Zo moeilijk is dat toch niet? Afgelopen zaterdag was ik bij een vriend op een woonboot in het centrum van Amsterdam, waar de jaarlijkse Canal Parade plaatsvond, het hoogtepunt van twee weken Gay Pride. Eigenlijk een behoorlijk banaal evenement. De leerscene is ondergronds gegaan, begreep ik van de eigenaar van de woonboot. Té aanstootgevend. De leren pakjes die veel onverhuld laten zijn terug de kast in. Maar de rest van de roze wereld is zo de kast uit als het maar kan. Boot na boot trokken de kastlozen aan ons voorbij. Uit de kast en in het leger, uit de kast en ambtenaar bij de Rijksoverheid, uit de kast en HIV positief, uit de kast en 75+, uit de kast en religieus, uit de kast en Marokkaan, uit de kast en jong, uit de kast en liberaal, uit de kast en democraat etcetera  etcetera. De rij boten was eindeloos. Meer dan 80 boten waren er nodig om alle soorten uit de kast gekomenen te vervoeren. Maar een blowende homoboot ontbrak. Zouden homo’s dan niet blowen? Ik kan het me nauwelijks voorstellen.  Misschien zou er volgend jaar een 420 boot mee moeten varen in de Canal Parade, dacht ik bij mijzelf.

Openheid van blowers

Homo’s hebben lang geleden een stap gezet die cannabisliefhebbers nog moeten zetten. Of niet? Zijn cannabisconsumenten even geaccepteerd als homo’s? Accepteren zij zichzelf eigenlijk wel? Het is niet vanzelfsprekend. Ik mis in ieder geval openheid van veel blowers en andere cannabisconsumenten.  Om de eerste drempel te slechten en cannabisten uit de ‘kast’ te laten komen, moeten we anders die geheimcode maar eens wat actiever gaan gebruiken in Nederland.

Let’s go 420!

(advertentie)