(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hij is erg lekker bezig in zijn tuin die ondertussen een waar paradijs voor cannabisliefhebbers begint te worden. Al zijn planten – en dat zijn er aardig wat – zijn inmiddels de anderhalve meter gepasseerd en de eerste wiet hangt al te drogen. Er is helaas ook wat tegenslag maar dat hoort erbij. Mike vertelt je er zelf alles over in zijn derde buitenwiet kweekverslag.

Welkom, dit is alweer mijn derde buitenwiet-kweekverslag, leuk dat je leest. In mijn vorige (tweede) verslag hebben jullie kunnen lezen dat ik een extra Hollands Hoop zaadje ontkiemd heb, de Hollands Hoop #2. Dit zaadje is inmiddels een grote plant geworden, en zelfs al langer dan sommige andere planten die eerder ontkiemd waren.

Beetje geel…

Ondanks dat alle planten het goed doen heb ik nog steeds een bladprobleempje. Namelijk dat de bladeren iets geel blijven. Ik denk dat het aan ondervoeding lag, dus ben ik iets meer voeding gaan geven. Ik geef biologische voeding, dus is het resultaat niet altijd direct te zien.
Om de planten snel van voeding te voorzien, heb ik ook een extra laag voorbemeste aarde als toplaag aangebracht. Verder heb ik ook weer CannaCure spray gebruikt. Het vergelen zou tenslotte ook nog door een onjuiste pH-waarde van het voedingswater kunnen komen, waardoor niet alle voedingstoffen juist worden opgenomen.

 

Voorheen had ik geen last van vergeling, omdat de aarde die ik gebruikte voorbemest was. Deze keer gebruik ik een lightmix, en vandaar dat ik gok op ondervoeding. Mocht dit niet zo zijn dan zien we dat vanzelf, en zou dit het tegenovergestelde kunnen veroorzaken, namelijk overvoeding maar daar gaan we niet van uit.

Meten is de pH-waarde weten

Zoals ik al even zei kan vergeling van de bladeren ook in verband staan met de pH waarde van het voedingswater. Als dat te zuur of te basisch is kan voeding niet goed worden opgenomen! Dit kun je maar op één precieze manier te weten komen, en dat is door het te meten met een pH-meter.

Helaas kost een goede pH-meter wel wat maar het moet dan maar. Na een beetje zoeken kwam ik erachter dat de meeste serieuze kwekers Bluelab pH-meters gebruiken. Deze heb ik dus besteld, en na hem ontvangen te hebben moest deze gekalibreerd (geijkt) worden met de ijkvloeistoffen pH4 en pH 7. Hierover staat genoeg op het internet en er zijn ook veel video’s over pH-meters en de kalibratie te vinden. Dit lukte mij dus ook in een redelijke tijd.

Na het ijken heb ik mijn voedingswater klaargemaakt met kraanwater en BioCanna voeding. Dit kwam meteen al uit op pH 6,3 dat voor aarde erg goed is. Sindsdien meet ik al mijn voedingswater en zorg ik dat de pH-waarde tussen de 6 en 7 ligt (voor aarde). De pH-waarde eventueel omlaag aanpassen doe ik met Plagron Lemon Kick, wat een natuurlijk product is. De pH-waarde verhogen zou kunnen met pH-plus, maar dat heb ik in mijn geval niet nodig.

De pH-meter van Bluelab werkt trouwens wel goed. Je moet alleen even goed opletten en er voorzichtig mee zijn, aangezien de glazen sensor erg gevoelig, en de pH-pen (probe) best prijzig is. Ook het bewaren van de pen moet je op de juiste manier doen, met de punt in bewaarvloeistof.

Gefimd, en nog eens fimmen

In mijn vorige verslag las je precies wat voor snoeitechnieken fimmen of toppen zijn. Lees het gerust nog eens terug als je wil, of check anders deze uitleg over toppen en fimmen.
Ik heb mijn planten inmiddels voor de tweede keer gefimd. De planten worden hierdoor struikachtiger, maken meer takken (dus ook toppen) aan en uiteindelijk zou het de oogst kunnen verbeteren. De hersteltijd na toppen of fimmen is ongeveer een week of twee. Doe het dus nooit te kort en/of te vaak achter elkaar. Gun de dames wat tijd om te herstellen en te groeien. Top of fim ook alleen tijdens de groeiperiode; het zijn immers High Stress Training methodes (HST). Dit in tegenstelling tot de zogeheten Low Stress Training (LST) dat wel tijdens de bloeiperiode doorgezet kan worden.

Wietkooi?

Dan zijn we nu aangekomen bij een voor mij nieuw en bijzonder onderwerp, waar ik dan ook met enige trots over schrijf. Een tijdje geleden zag ik een paar video’s en foto’s van cannabisplanten buiten in ‘wietkooien’. Ik heb hier toen wat meer onderzoek naar gedaan, en kwam tot de conclusie dat dit een goede techniek is om buiten op je planten toe te passen. Eventueel in plaats van of zelfs in combinatie met een SCROG; het principe is trouwens ook deels afgekeken van scroggen.

De techniek wordt in het Engels caging genoemd. Een kooi van flexibel tuinhek of gaas wordt om de plant geplaatst om ondersteuning te bieden. Tegen de wind maar zeker ook om de toppen omhoog te houden  wanneer deze dik en topzwaar zijn geworden. Tot slot is het ook goed om alle zijtakken mee te buigen en op hun plek te houden.

Dat was dus de theorie, maar nu de praktijk. Wat heb je nodig? En hoe doe je het? Ten eerste het materiaal: je gebruikt buigbaar tuinhek of (planten) gaas met mazen van een centimeter of 3 tot 5. Ik heb voor mijn 6 Air-potten (formaat 50, 38 en 20L) ongeveer 8 tot 9 meter gaas nodig gehad, dus zo’n 1 á anderhalve meter per pot afhankelijk van het formaat.

Het (tuin)gaas is een meter hoog, dus hoog genoeg om het eenvoudigweg om de pot te wikkelen. Hoewel, zo eenvoudig was het nog niet, mijn tip voor jou is dan ook om het even met zijn tweeën te doen. De één kan het gaas wikkelen en de ander kan het vastmaken, ik moest dit allemaal solo doen en met behoorlijk grote planten. Mijn tweede tip zou dus zijn om er vroeg mee te beginnen, dan hoef je niet alle vertakkingen er nog doorheen te manoeuvreren, met alle schade van dien. Al met al heb ik er zo’n 3 uur over gedaan maar het is zeker de moeite waard. Het ziet er mooi en een stuk professioneler uit en het allerbelangrijkste: het is functioneel!

Bloei, toprot en oogsten

Zoals jullie in mijn vorige verslag lazen staan mijn twee Sensi Skunk Autoflowers nu inmiddels al een tijdje in bloei. Met de week werden de toppen wat dikker totdat… het weer van de afgelopen paar weken roet in het eten gooide. Veel te koud, te vochtig, en niet veel wind. Nu raad je het al, dit is inderdaad het recept voor toprot.

Op een dag – weet niet meer precies welke – vond ik een klein bruin topje tussen de groene toppen. Dit is toprot; als het licht(er), zacht aanvoelt en of (te) makkelijk loskomt heb je ermee te maken. Als je hier niks tegen doet kan je plant en dus je oogst in enkele dagen compleet vernietigd zijn. En dus heb ik meteen het bruine topje er ruim tussenuit geknipt, de schaar ontsmet en het topje (ver) weggegooid.

 

Echter door de natte omstandigheden bleef het probleem maar terugkomen en bleef ik kleine stukjes eruit knippen. Uiteindelijk heb ik daarom besloten de schaar erin te zetten en de autoflowers vroegtijdig van hun leven te beroven. Onder het motto, beter iets dan niets, het is zoals het is.
De planten heb ik dus inmiddels geoogst en ik heb er nog redelijk goede kwaliteit vanaf kunnen halen. Hopelijk is het genoeg om één of twee maanden van te blowen.

De toppen hangen nu te drogen. Over zo’n 10 tot 14 dagen zal ik het wegen en gaan ze de cure/weckpotten in en zijn ze klaar om gerookt te worden. De knipresten bewaar ik in de vriezer en kan ik later nog hasj of edibles van maken.
Droogtip: hang toppen ondersteboven, 10-14 dagen in het donker en zorg voor voldoende ventilatie of afzuiging.
Bewaartip: bewaar gedroogde wiet altijd in een glazen (weck)pot bij voorkeur in het donker, want licht breekt THC af. Combineer eventueel met een Boveda Humidipak (58 tot 62%) of Integra Boost (55 tot 62%). Deze houden de luchtvochtigheid op peil, zodat je wiet nooit uitdroogt of te nat is, en perfect kan curen.

Alwéér ontkiemen!

Het zou natuurlijk geen compleet verslag zijn zonder dat ik alwéér ontkiem. En zou ik het slagingspercentage van 100% behouden? Het antwoord is JA! Alweer met de koffiefiltermethode die mij nog never nooit en geen enkele keer in de steek heeft gelaten. Ik zweer bij deze methode!
Maar wat heb ik ontkiemd? Nou, de vervangers van de Sensi Skunk Autoflowers, te weten twee nieuwe van Royal Queen Seeds die luisteren naar de naam Sweet Skunk Automatic.

Binnen één week heb ik ze vanuit het koffiefilter over kunnen doen naar de 20L Air-pots, en zijn ze ook al boven de grond gekomen. Ze zijn nu zo’n 3 cm en vertonen allebei twee mooie gezonde jonge lobblaadjes. Na de abrupte dood van mijn Sensi Skunks is er toch weer nieuw leven. De eeuwige cyclus van de natuur, die stopt nooit.

Tot slot…

Nog even snel resumeren: over het algemeen doen alle planten het goed. Op wat vergeling na, dat dus in ieder geval niet aan de pH-waarde ligt, die ik gemeten heb met mijn nieuwe Bluelab pH-meter. Om alle planten is een zelfgemaakte kooi omheen geplaatst en ze zijn nu twee keer gefimd.
De Sensi Skunk Autoflowers zijn – met dank aan toprot – vroegtijdig geoogst en hangen te drogen. Daarvoor in de plaats zijn de twee RQS Sweet Skunks Automatic gekomen. Eén plant is al groter dan ikzelf (185 cm) en een ander volgt haar op de voet. Alle planten zijn nu minstens anderhalf tot zelfs 2 meter hoog.

Al met al kan ik zeggen dat ik zeer tevreden ben en dan zijn we nu toch echt aangekomen bij het einde van dit kweekverslag. Binnenkort kan ik m’n eigen gekweekte Sensi Skunk wiet wegen en roken, ik ben benieuwd! Ik kweek nog lekker door en steek er eentje op. Tot de volgende keer!

Mike

(advertenties)