(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wanneer je een wietplantje voor eigen gebruik kweekt, wil je natuurlijk ook dat hij zoveel mogelijk oplevert. Dus je koopt fijne plantenvoeding voor je lieve plantje. Maar om die voeding ook goed op te kunnen laten nemen is het wel van belang dat je de pH waarde in de gaten houdt, en dat gaat alleen met een goed geijkte pH meter. En dat ijken doe je zo! 

Waarom meten we de pH waarde eigenlijk?

Voor degenen die niet weten wat de pH waarde is eerst even dit. De pH waarde geeft de zuurtegraad van een stof aan. Dat kan van alles zijn, maar bij de kweek van planten meten we voornamelijk de zuurtegraad van het medium (bijvoorbeeld de aarde) en het voedingswater. Wietplanten kunnen hun voedingsstoffen namelijk het beste opnemen als de pH waarde rond de wortels ergens tussen de 5,8 en 6,3 ligt. Ligt die waarde lager of hoger, dan kan de plant niet goed alle voedingsstoffen opnemen. Een kleine afwijking is geen probleem, maar de plant presteert optimaal bij een juiste pH waarde. Maak altijd eerst je voedingswater aan, en breng daarna de pH waarde pas op de juiste waarde met pH- of pH+. In de praktijk heb je bijna nooit pH+ nodig, dat komt omdat kraanwater van zichzelf doorgaans wat te basisch is voor wietplanten.

pH meter ijken

Om ervoor te zorgen dat jouw pH meter ook daadwerkelijk de juiste pH waarde aangeeft, moet je hem regelmatig ijken. Laten we dit eens gaan doen.

Dit heb je nodig om je pH meter te ijken:

  • pH meter (duh…)
  • ijkvloeistof pH 7
  • ijkvloeistof pH 4 (optioneel, hangt van de meter af)
  • gedemineraliseerd water
  • bewaarvloeistof (optioneel)

20141017_110802

Eerst spoelen we de sensor van onze pH meter even goed af met het gedemineraliseerde water. Dit zorgt ervoor dat onze ijkvloeistof op dezelfde pH waarde blijft als we de sensor er straks instoppen. Anders moet je steeds nieuwe flesjes ijkvloeistof kopen. Maak de sensor dus even schoon en droog hem af met wat keukenpapier. Het ijken zelf gaat in principe altijd op een vergelijkbare manier. Maar omdat alle pH meters weer andere knopjes hebben, kun je het beste even kijken in de handleiding van je meter om te zien waar de kalibreer knoppen zitten.

Stop de schone sensor eerst 1 of 2 minuten in de ijkvloeistof met pH waarde 7. Vervolgens druk je op de kalibreerknop van je pH meter om te kalibreren.

Nu moet je de sensor opnieuw weer even schoonmaken met het gedemineraliseerde water, en kun je het proces herhalen met de ijkvloeistof met een pH waarde van 4, mits dit natuurlijk nodig is voor jouw pH meter.

Bewaren

Nu je pH meter goed en wel geijkt is wil je natuurlijk dat hij ook zo lang mogelijk goed geijkt blijft. Daarvoor is er een speciale bewaarvloeistof te koop. Het volstaat om een klein schoon stukje spons in het dopje van je sensor te doen en die doordrenkt is met de bewaarvloeistof. Zo kun je zo lang mogelijk van je geijkte meter genieten. En anders ijk je hem gewoon nog een keer, je weet nu hoe het moet.

20141017_111832

IJk ze!

(advertenties)