(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Herinner je de wietplanten van buitenkweker Mike nog? Ze stonden in april nog voor het raam te pronken in hun luchtige Air-Pots, maar zijn inmiddels niet meer te herkennen. De twee autoflower Skunk planten staan vol in bloei, en een nieuwe Hollands Hope zaailing voegt zich bij de familie. Kweekverslag coming up!

Hey! Daar ben ik weer. Na mijn eerste verslag (die vind je hier) lees je nu mijn tweede buitenkweek verslag. Voor het gemak nummer ik de wietsoorten die ik dubbel heb in dit verslag met #1 en #2. Dit staat overigens ook op mijn plantenlabels en stickers op de potten zelf.

Hollands Hope #2

Even een snelle herhaling zodat je weet waar het ook alweer over ging. Mijn buitenkweek bestond uit zeven wietplanten maar dit zijn er nu acht. Er is namelijk een extra Hollands Hope plantje bij de familie gekomen, Hollands Hope #2 dus. Deze heb ik op 8 mei in een koffiefilter gedaan, en op 10 mei zat er een wortel aan van ongeveer anderhalve centimeter. De koffiefiltermethode was dus wéér succesvol. Op 10 mei heb ik het ontkiemde zaadje in een 20 liter Air-Pot gedaan, met Plagron Batmix en extra perliet. Op 16 mei kwam de zaailing boven de grond, en dus heb ik nu buiten de volgende planten staan:

Na het verpotten

Zoals je in het vorige verslag kon lezen had ik alle planten (op Hollands Hope #2 na) al verpot. Bij en na het verpotten heb ik 100% organische Rescue & Booster Spray van het merk BioTabs gebruikt. Ook heb ik een beetje extra wortelstimulator gegeven, en de planten en hun groei goed in de gaten gehouden. Op het begin merkte ik amper nieuwe groei. Ondanks de moeite om stress te verminderen denk ik dat de planten toch wel een beetje gestrest waren door het verpotten. Dit is echter normaal bij het verpotten, jij zou zelf ook wel een beetje gestresst zijn na zo’n verhuizing. Na ongeveer 5 tot 7 dagen ging de groei gelukkig weer snel door. Nadat de aarde iets was ingezakt heb ik deze weer tot de rand aangevuld met wat aarde.

Bladprobleem(pje) & CannaCure

De titel van deze alinea zegt het al, ik had een bladprobleempje met mijn buitenplanten. Maar gelukkig niks om me echt veel zorgen over te maken. Voor veel buitenkwekers en buitenplanten hoort het erbij, gaten of verkleuringen in de bladeren. Als dit gebeurt ga dan niet meteen stressen, maar probeer rustig de oorzaak te achterhalen. Insecten? Schimmels? Voedingsproblemen? Het kan echt van alles zijn.

Ik ben eerst even rustig gaan denken en heb in mijn notities gekeken hoeveel voeding ik de planten gaf en wanneer. Toen kwam ik er dus achter dat ik de planten groeivoeding gaf, vlak voor het verpotten in rijke aarde. Dit kan dus iets te veel van het goede geweest zijn. Nu dus even geen groeivoeding; mijn aarde is immers voor vier tot zes weken voorbemest. Echter, ze krijgen nog wel ongeveer 0,5 tot 1ml Canna Rhizotonic (Wortelstimulator). Na deze aanpassing in de voeding ging het al wat beter.

Vervolgens zag ik dat ik hier ook wel erg veel mieren heb. Zolang die geen nest in je potten of onder je planten maken zijn ze niet zo’n probleem, maar de bladluizen die ze kunnen meebrengen en in stand houden dus wel! Nu heb ik het geluk dat ik rondom de cannabisplanten een heg van coniferen heb. Bladluizen hebben hier een aversie voor, omdat coniferen net zoals naaldbomen namelijk een spar-achtige plant is. De natuur is dus heel mooi, en kan zichzelf in balans houden.

Ik heb besloten om de natuur op mijn terras zijn gang te laten gaan, zolang het mijn planten en oogst niet schaad. Wel gebruik ik één keer per week ter preventie, het biologische middel CannaCure (een spray) als insecten werend middel en (extra) bladvoeding. Het is een volledig biologisch middel, dat je mengt met water en op, over, en onder je cannabisplanten (voornamelijk de bladeren) spuit. Deze spray voorkomt dat insecteneitjes uitkomen en laat de volwassen insecten vastplakken waardoor ze dood gaan. Een zeer effectief, natuurvriendelijk product. Ook niet onbelangrijk; je kunt het zowel in de vegetatieve als de generatieve fase gebruiken. Probeer toppen wel (zo) droog (mogelijk) te houden. De spray is o.a. verkrijgbaar bij Plantarium. Verder heb ik nog een ringetje schilderstape binnenstebuiten om de stammen van de planten heen gedaan zodat kruipende insecten vast blijven plakken als ze omhoog (of omlaag) de plant in of af willen.

Toppen en …Fuck, I Missed!

Nu komen we aan bij een van de meest gebruikte en meest interessante snoei-of kniptechnieken in de cannabis en kweekwereld. Namelijk het toppen of fimmen van de cannabisplant, waardoor deze een door de kweker gewenste vorm of structuur aanneemt, en zo je opbrengst aanzienlijk wordt verbeterd. Om uit te leggen hoe dit werkt zou je eerst moeten weten wat apicale dominantie betekent. Dit klinkt heel moeilijk, maar het is eigenlijk heel simpel.

Bij planten wordt de top van een plant de apex genoemd. Deze wil in de natuur altijd zo ver mogelijk boven de zijtakken en de rest van de plant uitgroeien, en dat komt door hormonen in de plant. Deze apicale dominantie, houdt dus in dat je plant zijn top zo groot en hoog mogelijk wil hebben, wat ten koste kan gaan van de lager groeiende (zij)takken en toppen.

Nu raad je het dus al, we gaan die apicale dominantie of ‘top dominantie’ van de plant tegen zichzelf gebruiken om onze opbrengst te verhogen. Toppen of fimmen zijn twee methodes die in principe – mits goed en tijdens de groeifase uitgevoerd – bijna niet fout kunnen gaan. In het ergste geval krijg je alsnog één top i.p.v. de gewenste verdubbeling en soms zelfs een verviervoudiging van zijtakken en toppen. Nu dus de vraag wat is toppen en wat is FIM(men)? Zie de afbeeldingen voor meer duidelijkheid.

Simpel gezegd is toppen dus het inkorten van de top van de plant, zodat deze daarna meer dan één enkele top aanmaakt. Vandaar het woord toppen, je haalt het bovenste topje van de plant er volledig vanaf. Dit kun je met een steriele schaar, scherp mes of (schone) vingers doen. Als je topt zou er een verdubbeling van je hoofdtop moeten ontstaan, dit is dus de reden dat kwekers toppen zo vaak en veel toe passen. Toppen is echter net als fimmen een high stress methode die je ALLEEN toepast in de groeifase of vegetatieve fase van de plant. Toppen of welke high stress methode dan ook, wordt zeer afgeraden tijdens de bloeifase.

Fimmen

En wat is dan die andere mogelijkheid? Fim(men)? Fimmen is in principe bijna hetzelfde als toppen. De letters FIM staan voor ‘Fuck I Missed!’ oftewel een per ongeluk verkeerde top-actie. Deze methode is dan ook niet zo precies als de top-methode.

Het verhaal gaat dat iemand wilde toppen maar per dat per ongeluk te hoog deed en er op deze manier achter kwam dat de hoofdtoppen dan niet alleen verdubbelden maar zelfs verdrievoudigen of verviervoudigen. Fimmen heeft dus hetzelfde beoogde doel, echter niet door de top van de plant volledig te verwijderen maar door 60 tot 80% van het bovenste deel van de top weg te knippen. Hierdoor kan er net als bij toppen tenminste een verdubbeling ontstaan, echter bij fimmen kan het dus ook gebeuren dat je ineens drie of vier nieuwe toppen krijgt. Ook fimmen is een high stress methode en doe je alleen tijdens de groeifase.

Zelf heb ik vijf van mijn planten op 31 mei gefimd. Te weten Monster Zkittlez #1, Monster Zkittlez #2, Early Skunk, Critical en Hollands Hope #1. Na het fimmen duurde het eventjes tot de planten herstelden, echter na een paar dagen zag ik de top al weer herstellen en zelfs groeien. Na een week zag ik al niks meer van het fimmen en waren de planten hersteld. Het fimmen is goed gelukt; alle planten hebben een bossiger of struikachtiger vorm gekregen.

Bloei en bloei

Yes! Bloei en bloei! Beide de Sensi Skunk Autoflowers zijn vlak na het verpotten (rond 19 mei) in bloei gegaan. Autoflowers zijn zelfbloeiend en dus niet afhankelijk van de verandering door zonuren. Ze bloeien nu dus zo ongeveer een maand. Wanneer wietplanten zichtbaar bloeien doen ze dit vaak al een week of twee onzichtbaar. Ik kan dus eigenlijk stellen dat ik de autoflowers iets te laat heb verpot of helemaal niet meer had moeten verpotten. Desondanks groeien ze alsnog snel en maken ze hun toppen aan.

Ik heb deze dames vanaf 19 mei Biocanna Flores en Biocanna Boost gegeven, ongeveer 1 tot 2 milliliter per liter van elk. De wind heeft jammer genoeg van de Sensi Skunk Autoflower #2 een lager gelegen (bloeiende) zijtak afgebroken. Helaas, maar niks aan te doen dit is de natuur. De rest van de plant ziet er gezond uit en ik ben van mening dat er echt nog wel een goede oogst vanaf kan komen. Ze hebben volgens Sensi Seeds immers nog een week of drie tot vijf om verder te bloeien. De Sensi Skunk Autoflowers #1 is wel een stukje groter dan #2, ondanks de zelfde genetica en kweekomstandigheden.

Tevreden met buitenwiet

Tot dusver gaat mijn tweede (buiten)kweek best goed, ik ben zeer tevreden met het resultaat tot nu toe. De jonge en een paar weken eerder ontkiemde Hollands Hope #2 doet het ook goed. De andere planten herstelden ook goed van het verpotten en daarna ook van het fimmen en groeien nu allemaal erg snel. De autoflowers zijn ongeveer halverwege hun bloei. Alle potten zijn na het inzakken van de aarde weer tot de rand gevuld. De kleine plantjes uit mijn vorige verslag beginnen nu struiken te worden en ik herken ze niet meer terug… Niet voor niets betekent ‘weed’ in het Engels onkruid en dat merk je ook. Zolang de omstandigheden goed zijn groeit het erg snel. Ik kan bijna niet wachten tot mijn volgende verslag en mogelijk kan ik dan de Sensi Skunk Autoflowers oogsten. Na die twee ga ik dit jaar in dezelfde potten nog twee Royal Queen Seeds Sweet Skunk Automatic planten kweken.

Zó, en nu is het tijd voor een lekkere blow (met pizza!). Hopelijk hebben jullie genoten en wat geleerd van mijn tweede kweekverslag, tot de volgende keer!

Mike

(advertentie)