(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Buiten (en binnen-)kweker Delaco heeft het er maar druk mee. Northern Lights Auto, Gorilla Glue Auto, Amnesia Auto, indica Mohammeds van CNNBS en tot slot nog 2 anonieme deelnemers uit de nieuwe CNNBS kweektest met autoflowers. De bezige wietbij zelf geeft ons een update van de stand van zaken van al deze dames!

Plantenpracht

Zoals verwacht zijn de dames in volle bloei. Zelfs de kleine Northern Lights Auto in een 3,5 liter pot doet het goed. Deze plant had een achterstand, maar de aanhouder wint. De Gorilla Glue Auto ziet er prachtig uit, met dikke toppen. De Amnesia Auto ziet er ietwat raar uit. De toppen zijn zeer luchtig en niet dik. Hopelijk gaan ze nog in omvang toenemen, maar ik vrees ervoor.

Mijn twee planten van de CNNBS Autoflower kweektest doen het ook goed. Ze zijn net in bloei, dus gaan we bloeivoeding beginnen geven (Plagron AlgaBloom).

Preventie van ongedierte

Wat ik iedereen aanraad is om om de paar dagen je planten te inspecteren op ongedierte. Als je beestjes ziet, dan kan je ze met je handen verwijderen. Aan de onderkant van de bladeren moet je kijken of er geen eitjes zijn. In het verleden heb ik vooral last gehad van witte vliegen.

Ik gebruik preventief lijmvallen. Door de felle gele kleur worden insecten aangetrokken en blijven ze vastplakken. Als je goed kijkt naar de lijmvallen, kan je het ongedierte misschien herkennen.

Bad Trips

Ondanks alle preventieve maatregelen heb ik toch een plaag ontdekt. Ik heb snel opgezocht wat het was. Trips blijkbaar en dat is geen goed nieuws. Trips prikken namelijk in de bladeren om de sappen eruit te zuigen. Als je er niets tegen doet zullen de bladeren uitdrogen en doodgaan.

Bestrijding van ongedierte

Het is belangrijk om snel te handelen als men last heeft van plagen van ongedierte. Daarom heb ik Pyrethrum gebruikt. Pyrethrum is een biologische insecticide die wordt gewonnen uit chrysanten. Je kan het vinden in de meeste tuinwinkels onder de naam Spruzit-R. Belangrijk is dat je dit niet op bloeiende planten mag gebruiken. Mijn plant met trips was namelijk nog net niet in bloei toen ik het middel heb gebruikt.

Roofwantsen

Nog beter is om de trips te bestrijden met hun natuurlijke vijand, de Orius roofwantsen. Daarom heb ik roofwantsen aangekocht bij Brimex. Je moet ze simpelweg op de bladeren plaatsen en de roofwantsen op jacht laten gaan. Ze zijn ook goed om andere ongedierte te bestrijden zoals bladluizen en witte vliegen.

Low Stress Training (LST)

Zoals het woord laat blijken is Low Stress Training een trainingsmethode voor planten die weinig of geen stress geeft aan planten. Daardoor groeien ze op hun normale tempo. Er zijn verschillende technieken, maar ik gebruik meestal de methode van het ombuigen en vastbinden. Ik gebruik ijzerdraad met een rubber coating om de planten vast te maken. Ik maak de ijzerdraad vast aan de rand van de pot. Omdat de plant gebogen is gaat er meer licht naar de onderste takken, dit stimuleert de groei van deze takken. En omdat er een egaal bladerdek is gaan er meer grote toppen zijn.

Waarom pas ik LST toe?  Omdat het meer wiet oplevert. Maar ook om op een discrete manier te kweken. Aangezien de planten niet zo hoog worden, vallen ze minder op.

 

Mohammed drogen en knippen

Mohammed heb ik mijn kweekkast gedroogd. Natuurlijk heb ik de lamp verwijderd, enkel de ventilatie bleef aanstaan. Na tien dagen was de plant goed gedroogd en konden we beginnen met het knippen. Omdat ik wiet kweek voor eigen gebruik heb ik geen moeite gedaan om de oogst te wegen. Ik ben tevreden met mijn oogst, twee volle weckpotten met lekkere wiet 😀.

Nu is de “Mo” verder aan het rijpen (curen in het jargon) in mijn bokalen voor een nog betere smaak.

Tot de volgende keer!

(advertentie)