(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zelf wiet kweken is een fijne hobby die je ook nog eens een hoop geld bespaart. Het is niet moeilijk, maar als de bladeren van je wietplant ineens gaan hangen, uitdrogen of rare vlekken vertonen kan het soms lastig zijn om adequaat in te grijpen. Hier wat eerste hulp bij kweekproblemen. 

Als bladproblemen zich voordoen is het belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Als je niet weet wat de wietplant mankeert kun je hem ook niet beter maken. Een goede algemene tip is om dagelijks naar je planten te kijken, zo zie je het snel als er iets aan de hand is. Ga na wat je hebt veranderd, heb je de dag ervoor de hoeveelheid voeding verhoogd, grote kans dat dat dan de problemen veroorzaakt heeft. Klinkt logisch maar op deze manier kun je veel problemen in de kiem smoren. Kijk veel en vaak en leer om je plant te ‘lezen’.

Kijk veel en vaak naar je wietplant en leer om hem te ‘lezen’

We gaan ervan uit dat je op enig moment een bladprobleem ontdekt, en dat je dus niet te veel of te weinig water geeft en dat je een goed lichtregime aanhoudt. Heb je dit nog niet onder de knie, lees dan Hoeveel water gevenGeef wietplanten voldoende licht! en Wiet belicht je zo. Heb je last van ongedierte of schimmels, lees dan Er groeit schimmel op mijn aarde, Zo bestrijd je budrot, Problemen natuurlijk aanpakken of Attack of the roofmijt!.

pH-waarde

Als je geen idee hebt wat het bladprobleem heeft veroorzaakt ga je zaken uitsluiten. Begin met het checken van de pH waarde, de meeste problemen hebben te maken met een verkeerde pH. Om het goed te meten neem je een glas pH neutraal water, zuur het dus af tot het de neutrale pH van 7 heeft. Doe er een eetlepel aarde bij en roer even. Een half uurtje later meet je (met een goed geijkte pH meter) het water om een goede pH waarde van de grond vast te stellen. Is de pH niet goed? Compenseer dit dan geleidelijk via het voedingswater.

Voeding

Als de pH goed is en je probleem nog steeds blijft bestaan, heb je wellicht een probleem met de voeding. Er kan een tekort zijn, maar negen van de tien keer is het probleem eerder teveel voeding. Voedingsproblemen uiten zich vaak door verbrande of vergeelde puntjes op de bladeren, helemaal vergeelde bladeren of gestippelde bladeren. Ook kunnen bladeren afvallen. Het zal gepaard gaan met een achterblijvende groei. Kijk op deze handige overzichtskaart of je het tekort kan vinden.

cannabis_tekorten

Pas daarna steeds één ding tegelijk aan. Dus niet gaan bijvoeden en ook nog eens calcium en magnesium apart bijgeven om een gebrek te corrigeren. Anders weet je achteraf niet wat het probleem was, of wat het probleem juist erger maakte!

Temperatuur

Temperatuur kan ook een probleem zijn. Het kan te heet zijn waardoor bladeren opkrullen en verbranden maar het kan ook zo zijn dat je een te groot verschil hebt tussen de dag- en de nachttemperatuur. Als je de temperatuur zelf niet aangenaam vind in de kweekruimte dan is de kans groot dat je wietplant het ook niet aangenaam vind. Een Min-Max thermometer kan je vertellen hoekoud het ’s nachts wordt en hoe heet het overdag kan worden. Probeer ervoor te zorgen dat het verschil tussen de dag en nachttemperatuur niet groter is dan zo’n 10 graden. Hier een kort lijstje met algemeen aan te raden temperaturen. Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC, met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC, in de laatste twee weken van de bloeiperiode met geringe CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC. ‘s Nachts: in ieder geval boven de 15ºC. En voor het voedingswater: 23ºC.

Succes bij het oplossen van je probleem, met deze tips zullen de meeste problemen opgelost zijn.

(advertentie)