(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Menig cannabisliefhebber zal er van dromen, een baan met aanzien in de legale cannabisindustrie. Voor €2.648,30 kun je je in Amerika tegenwoordig laten opleiden tot een heuse ganjier. Oftewel een cannabiskenner vergelijkbaar met een sommelier of vinoloog voor wijnen. Iets voor jou?

Terwijl wij in Nederland nog steeds aanmodderen in een gedoogde en grijze markt, wordt de cannabisindustrie in het buitenland steeds volwassener. In Ventura, Californië kun je je sinds kort dan ook laten opleiden tot een echte cannabiskenner. En dan niet zomaar een maar een heuse ganjier. De opleiding is in het leven geroepen door Green Flower, een mediabedrijf dat net als wij al langer cannabiskennis verspreid, en van mening is dat dat tegenwoordig harder nodig is dan ooit.

Cannabis verdient ganjiers

CNNBS lezers zullen baas van de opleiding Derek Gilman waarschijnlijk wel herkennen van zijn video’s die we hier af en toe delen. Tegen Orange County Register vertelt hij dat cannabis net als sommige wijnen, kazen, koffie en thee een product is voor levensgenieters, en daar kunnen wij het alleen maar volmondig mee eens zijn natuurlijk. “De kwaliteit van koffie wordt niet bepaald door de hoeveelheid cafeïne, en bij wijnen is het alcoholpercentage is ook geen graadmeter voor een goede wijn. In al dit soort branches werken getrainde professionals om kwaliteit te beoordelen en consumenten te kunnen adviseren. Cannabis verdient dat ook.”

De nieuwe opleiding is hard nodig volgens Gilman. De meeste cannabisconsumenten kiezen wietsoorten vandaag de dag nog steeds op basis van indica’s, sativa’s en hybriden, terwijl dat volgens de wetenschap allang geen goede graadmeter is. Met duizenden kruisingen zijn wietsoorten immers niet meer terug te herleiden naar hun oorspronkelijke genetische lijn. Daarnaast gaan veel mensen ook af op het THC gehalte, maar ook dat geeft niet altijd een goede voorspelling van de zwaarte van het effect bij cannabis.

Kun jij een sample correct beoordelen op geur en uiterlijk? Foto: LightField Studios, Shutterstock

In drie stappen een gecertificeerd ganjier

Het woord ganjier is een officieel merkteken van Green Flower. Je kunt jezelf dus niet zomaar een ganjier noemen. Daarvoor moet je de officiële opleiding volgen, die verdeeld is in drie stappen. De eerste stap zou je ook in Nederland kunnen afleggen, want de opleiding begint met een 10-delige online cursus. Dit 31-urige leerplan kun je in je eigen tempo afleggen, en is zeer breed. Het omvat van alles, van de geschiedenis van cannabis tot de botanie en informatie over cannabis verkopen en consumptie.

Vervolgens reizen de studenten af naar de beroemde (en beruchte) Emerald Triangle, een gebied in Californië dat bekend staat om zijn vele ‘craft cannabis’ producenten. Daar krijgen ze een tweedaagse persoonlijke training. De eerste dag is gericht op service en etiquette, waarbij de studenten leren om zich servicegericht op te stellen, te luisteren en de juiste vragen te stellen. Op de tweede dag leren de leerlingen de speciale Ganjier app te gebruiken om wiet en concentraten accuraat in te schatten. De app helpt de studenten bij het beoordelen van producten. Op basis van 31 verschillende eigenschappen kunnen samples beoordeeld worden.

Het persoonlijke deel van de opleiding wordt gegeven in de beroemde (en beruchte) Emerald Triangle. Foto: Carlo Anzueto, Shutterstock

Tenslotte worden examens persoonlijk afgenomen. De leerlingen worden beoordeeld met een multiple choice test, waarbij Green Flower medewerkers verschillende scenario’s met de studenten doornemen. De studenten moeten de scenario’s evalueren, en verschillende samples beoordelen. Alleen studenten die alledrie de stappen goed doorlopen mogen zichzelf een gecertificeerd ganjier noemen. Ze mogen dan ook officieel de letters ‘CG’ achter hun naam zetten, Cannabis Ganjier dus.

Iets voor jou? Ga dan naar Ganjier.com voor meer informatie of om je meteen aan te melden. Zogezegd moet je er wel even voor naar Californië, maar dat is natuurlijk allerminst een straf voor een echte ganjier in spé.

[Openingsfoto: SA Production, Shutterstock]
(advertentie)