(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vandaag een fijn en simpel recept voor wietolie en cannabisconcentraat van een mix van oude restjes wiet met veel CBN en zakken met knipafval met CBD en THC. Ethanol aka consumptiealcohol is het oplosmiddel en Dokter Groen is de kok. 

Hallo beste lezer en welkom bij koken met Dokter Groen 😉 Mijn kweekkast staat op het moment toch nog even leeg. Hoewel, hij staat eigenlijk niet leeg maar er staan een Dinamed CBD en een Candy Dawg Kush plant in te reveggen. Door deze reeds afgebloeide en geoogste planten terug onder een lichtschema van 18 uur licht en 6 uur donker te zetten, zullen ze binnenkort weer in de groeifase gaan zodat ik er stekken van kan maken. Ik moet alleen wel bekennen dat ik tot nu toe nog niets van groei aan de planten kan ontdekken.

Benodigdheden

Ik dwaal af merk ik want we zouden gaan koken. Ik maak voor jullie (of liever gezegd voor mezelf want eigen gebruik) vandaag én volgende week wietolie en cannabisconcentraat. Als oplosmiddel gebruik ik consumptiealcohol zodat ik er zeker van ben dat er geen giftige residuen in mijn wietolie achterblijven. Sommige mensen gebruiken ook wel isopropanol omdat daar geen accijnzen op zitten en dus veel goedkoper is maar ik neem liever het zekere voor het onzekere en heb voor 29,95 een liter van deze 96% pure consumptiealcohol gekocht.

Nu is de alcohol eigenlijk nog het minst belangrijke ingrediënt. Sterker nog, alcohol is helemaal geen ingrediënt maar slechts een oplosmiddel om de werkzame stoffen uit de cannabis in op te lossen. De alcohol zelf laten we later weer verdampen zodat alleen de hasjolie overblijft.

Trichomen van oud & nieuw

De hoofdingrediënten van mijn wietolie en concentraat zijn best bijzonder al zeg ik het zelf. Het bestaat voor een groot deel namelijk uit buitenwiet – Passion #1 om precies te zijn – die ik in 2014 kweekte en sindsdien netjes in potten heb bewaard. Deze wiet bevat als de theorie klopt relatief veel CBN, een afbraakproduct van THC waarvan je heerlijk gaat slapen. Daarnaast heb ik nog wat oude autoflower cannabis, eveneens uit 2014 en dus eveneens met veel CBN, gebruikt.

Maar er gingen ook nieuwe trichomen in de mix. Namelijk het knipafval en de losse toppen van de CBD only wietsoort Dinamed CBD en de THC knaller Candy Dawg Kush. Inderdaad, dezelfde wietsoorten waarvan ik twee planten probeer te laten reveggen voor stekken. Daarnaast heb ik het knipafval van de Gorilla Glue die ik in september vorig jaar oogstte. Een bijzondere mix volgens mij van best veel CBN, CBD en THC. Ik zal het over een paar weken laten testen om te zien of dat ook klopt.

Wiet oplossen

Ik maak één alcohol oplossing waarna ik van de helft daarvan wietolie maak en van de andere helft mijn concentraat. Het deel van de oplossing voor concentraat laat ik in een ovenschaal zonder verhitting indampen en het deel waarvan ik wietolie maak, laat ik au bain marie indampen. Door het op deze manier te verhitten wordt het meteen ook gedecarboxyleerd zodat je ook een effect merkt wanneer je de wietolie onder de tong druppelt. Bij het decarboxyleren wordt het niet-psychoactieve THC-A namelijk omgezet in het wel psychoactieve THC. Voor het concentraat maakt dat dan weer niet uit, aangezien dat bij het dabben of verdampen later tóch nog wordt verhit.

Alle wiet en knipafval vult bij elkaar een flinke pot van 2,5 liter inhoud. Omdat alcohol best prijzig is, druk ik dat met een houten lepel samen zodat ik het met ongeveer 750 milliliter alcohol kan bedekken. Ik laat het niet langer dan 10 minuten intrekken; de werkzame stoffen lossen snel op en ik probeer de hoeveelheid opgeloste chlorofyl tot het minimum te beperken. Daarna giet ik de pot leeg in een vergiet boven een ovenschaal. Om alle cannabinoïden goed uit de wiet te krijgen doe ik de cannabis nog een keer terug in de pot en spoel ik het it met de overgebleven 250 milliliter alcohol.

Hierna filter ik de alcohol die nu nog best veel plantmateriaal bevat, met een koffiefilter. Omdat de filters best snel verstoppen wissel ik ze snel om. Ik heb uiteindelijk een stuk of zes filters nodig gehad. Wat overbleef was een goudkleurige oplossing. Zoals gezegd; de helft liet ik zonder het te verhitten indampen in een schone ovenschaal.

Indampen

De andere helft deed ik in een glazen potje die ik ‘au bain marie’ liet indampen. Als je dit ook gaat doen, gebruik dan een elektrische kookplaat en ventileer goed want alcoholdampen zijn brandbaar en ongezond om in te ademen. Na een uur of drie indampen, bleef er nog een kleine hoeveelheid donkere alcohol over.

Volgende week zal ik verder gaan met het indampen en de wietolie verdunnen met een goede olijfolie. Ook zal ik het concentraat verzamelen en daar met Wax Liquidizer een smakelijke e-liquid maken om in een e-sigaret te kunnen verdampen. Hopelijk beginnen mijn planten dan ook eindelijk weer uit te lopen, tot dan!

Dokter Groen

(advertenties)