(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hij heeft een weekje rust gehad maar ondertussen was er weer werk aan de winkel voor onze groene kweekdokter. Zijn oogst moest hoognodig geknipt worden, en zijn moederplanten in wording hadden nog steeds last van de varenrouwmug. De oplossing? Ontwortelen die hap en dan hup, zand erover!

Zoals jullie weten heb ik mijn wietplanten twee weken geleden te drogen gehangen. De CBD-only soort Dinamed en de THC knaller Candy Dwag Kush stonden tien weken lang gebroederlijk naast elkaar. De afgelopen twee weken hingen ze in een leegstaande kweektent te drogen. Door het droge, koude weer van de afgelopen tijd waren de toppen ondertussen goed droog. Tijd om te knippen dus!

Eerst knippen vs. eerst drogen

Toen ik de toppen twee weken geleden te drogen hing, heb ik niet erg zorgvuldig geknipt, alleen de schutbladeren gingen eraf. Enerzijds uit luiigheid, anderzijds omdat wiet wat langzamer droogt wanneer je de suikerblaadjes laat zitten, het komt de smaak ten goede.

Dat betekende dus wel dat ik die suikerblaadjes er nog af moest knippen maar wanneer wiet al gedroogd is vind ik dat prettiger om te doen. Ik neem gewoon een dienblad, draai een lekkere joint en ga op mijn gemak aan de slag. Omdat de droge wiet in de tent nergens heengaat, is er geen enkele haast bij. Ik knip dus liever na het drogen, sommigen vinden het juist makkelijker om dat voor het drogen te doen – kwestie van voorkeur.

Ik heb de wiet nog niet gewogen en dat komt omdat sommige toppen (die van twee planten die ik 1 en 2 weken eerder oogstte) iets té droog en broos waren naar mijn smaak. Een paar dagen curen, samen met de minder gortdroge toppen zal ze goed doen; daarna zal ik de oogst wegen, en uiteraard hier vermelden.

Toppen bij het knipafval gezet

Vanwege het Blumat systeem dat deze kweek een beetje in de weg heeft gezeten, heb ik mijn planten deze keer niet overal even goed gediefd. Hierdoor zijn sommigen van de onderste toppen wat luchtig gebleven. Ik heb deze niet schoon geknipt maar bewaar ze tussen het knip-afval om later wietolie en een smakelijk concentraat mee te maken.

Moeders met vliegjes

Wellicht weten jullie nog dat mijn planten deze kweek last hadden van varenrouwmuggen; dat zijn hinderlijke vliegjes die hun eitjes in de aarde leggen. Wanneer de larven uitkomen doen ze zich tegoed aan de wortels van je wietplanten. Ik heb ze een hele tijd laten gaan omdat ze niet echt heel veel schade aanrichten.

Wellicht weten ook nog dat ik de twee beste planten na de oogst bewaard heb om te laten reveggen. Door ze met andere woorden, terug onder een lichtschema van 18 uur licht en 6 uur donker te zetten, gaan ze weer in de groeifase. Daarna hoop ik er weer stekken van te kunnen afhalen voor een nieuwe kweek.

Wortelsnoeien

Maar goed, dan moeten deze zogenaamde moederplanten dus geen last van varenrouwmuggen hebben. Vandaar dat ik de twee planten gisteren eens grondig heb gewortelsnoeid. Aan alle kanten heb ik een plak aarde van de kluit afgesneden om de meeste beestjes weg te krijgen. Vervolgens heb ik ze opnieuw in hun potten gezet, met onder en bovenin een flinke laag zand. De vliegjes en hun larven kunnen namelijk niet door het zand en zullen vanzelf sterven.

Wortels snoeien is ook een goede manier om een oude moederplant weer nieuw leven in te blazen. De wortels van een oude plant kunnen namelijk ‘root bound‘ raken. Ze groeien dan met zijn allen aan de buitenkant van de pot en zitten elkaar daar eigenlijk min of meer in de weg. Een gewone wietplant zou je in zo’n geval kunnen verpotten maar een moederplant kun je dan beter gewoon wortelsnoeien.

‘Eerst alle vliegenlijkjes opgezogen en vervolgens even een sopje met bleekmiddel erdoorheen’

Terwijl mijn twee moeders in hun nieuwe potjes in het washok stonden te genieten van het spaarlampje aldaar, heb ik de CNNBS kweekkast maar eens goed schoongemaakt. Eerst alle vliegenlijkjes opgezogen en vervolgens even een sopje met bleekmiddel erdoorheen. Pas de volgende ochtend heb ik de planten terug gezet, om er zeker van te zijn dat alle varenrouwmuggen ook echt weg waren.

Volgende week zal ik jullie verblijden met een kort rookverslag van de Dinamed en de Candy Dawg Kush, en het uiteindelijke oogstgewicht van deze ronde. Ondertussen zal ik ook eens nadenken over een nieuwe wietsoort om te kweken, want het zal nog wel even duren voor mijn moeders stekken geven…

(advertenties)