(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het zevende en laatste deel van de creatie van een nieuwe wietsoort; de serie waarin je leert hoe veredelen écht in zijn werk gaat. In de voorgaande zes delen lag de focus vooral op de veredeling zelf. In dit slotstuk zullen we het daarom hebben over verenigbare wietsoorten, erg belangrijk bij de selectie van ouderplanten voor je nieuwe wietsoort.

Zoals gewoonlijk in deze serie herhalen we eerst weer even kort waar we mee bezig waren. We begonnen deel #1 met een uitleg van de belangrijkste basistermen uit de erfelijkheidsleer. Deel #2 ging over het Hardy-Weinberg principe, een formule waarmee je de frequentie van genotypen voor bepaalde eigenschappen kunt berekenen. In deel#3 lieten we zien hoe je een testkruising kunt maken zodat je kunt achterhalen of eigenschappen homozygoot of heterozygoot en dominant of recessief zijn. Deel #4 ging over Mendels Erwt-experimenten en in deel #5 hebben we gesproken over het maken van genetisch zuivere kruisingen. Vorige week tenslotte, hebben we het principe van terugkruisen behandeld.

Verenigbare wietsoorten?

Cannabisplanten zijn verenigbaar met alle andere cannabisplanten. Dat is de eerste regel voor wat betreft verenigbare wietsoorten. Alle wietsoorten die je als zaad kunt kopen zijn gemaakt door andere cannabisplanten te kruisen. Er zijn met andere woorden geen andere plantensoorten bij aan te pas gekomen.

Alle wietsoorten zijn dus verenigbaar. Maar waarom dan toch een artikel erover? Wel, dat heeft te maken met de cannabis-subsoorten sativa’s, indica’s en ruderialis en het behouden van hun eigenschappen in het licht van het genetisch zuiver kweken. Klinkt allemaal een beetje cryptisch misschien maar het wordt een stuk duidelijker wanneer we gaan kijken naar de genotypen van deze subsoorten.

Sativa’s indica’s & ruderalis

Er zijn drie cannabis-subsoorten: sativa’s, indica’s en ruderalis. Wanneer je een pure sativa met een andere pure sativa kruist, dan noemen we die zeer goed verenigbaar. Veel eigenschappen zijn namelijk hetzelfde en bovendien al voor een groot deel homozygoot in beide planten aanwezig. Het nageslacht zal dus niet veel variatie kennen en gemakkelijk een genetisch zuiver nageslacht opleveren. De eerste regel van verenigbare wietsoorten is dan ook dat het nageslacht van twee pure wietsoorten van dezelfde subsoort, veel van de eigenschappen van het subras zal behouden.

Een Blueberry en een Kush zijn goed verenigbaar omdat ze veel eigenschappen delen. Foto’s: Canna Obscura, Shutterstock

 

Homozygoot

Wanneer in beide ouderplanten een groot deel van dezelfde eigenschappen homozygoot aanwezig zijn, dan zullen veel van deze eigenschappen ook in het nageslacht homozygoot aanwezig zijn. Dit vertelt je dat de ouders heel verenigbaar zijn en een genetisch zuiver nageslacht zullen opleveren, zonder dat daar een uitgebreid veredel-programma voor nodig is.
Dit geeft ook meteen aan hoe lastig het is, om een zuivere nieuwe wietsoort te maken tussen twee soorten van verschillende hoofdrassen. Zulke genetisch verschillende subrassen zijn dan ook niet erg verenigbaar. Het nageslacht vertoont veel variatie, en er zal verder mee moeten worden door- en terug gekruist om een stabiele nieuwe hybride te maken.
Helaas voor breeders die snel geld willen verdienen, zijn het juist de niet-makkelijk verenigbare wietsoorten die de interessantste nieuwe hybrides opleveren.

Blueberry x Kush

Stel dat we een Kush met een Blueberry willen kruisen voor een nieuwe wietsoort. De Kush die we gebruiken is een kruising tussen twee andere kushvarianten die beiden pure indica’s zijn. Dit maakt ons werk een beetje makkelijker want de Kush is een pure indica.
De Blueberry is daarentegen een indica dominante plant en heeft dus ook sativa eigenschappen. De kweker van de Blueberry heeft veel moeite gedaan om de juiste eigenschappen stabiel te krijgen in de Blueberry. Blueberry maakt het verenigen van de twee soorten dus iets moeilijker dan wanneer we twee pure indica’s zouden willen kruisen. In het schema hieronder zie je hoe relatief verenigbaar verschillende cannabis subsoorten met elkaar zijn.

Hoe goed zijn twee wietsoorten met elkaar verenigbaar?

Sativa dominant, indica dominant

Wanneer je voor het eerst een nieuwe stabiele soort wil kweken, dan gaat dat dus makkelijker met verenigbare soorten. Het helpt ook om daarbij te kijken naar de ouders van de planten waarmee je een nieuwe soort wil maken. Als die bijvoorbeeld hetzelfde zijn dan maakt dat het veredelen ook een klein beetje makkelijker. Zeker wanneer de kweker van de ouders de gewenste eigenschappen homozygoot heeft weten in te sluiten.

Voor sativa dominante en indica dominante wietsoorten gaat dezelfde regel op. Sativa dominante soorten zijn minder verenigbaar met indica dominante soorten maar meer verenigbaar met andere sativa dominante wietsoorten. Het is in feite net zo lastig om van een indica dominante en een sativa dominante soort een nieuwe stabiele wietsoort te maken, als van een pure sativa en een pure indica.

Uiteindelijk draait het niet zozeer om sativa’s en indica’s, maar om hoe de genotypes van eigenschappen eruit zien: homozygoot dominant, homozygoot recessief of heterozygoot

Uiteindelijk draait het niet zozeer om sativa’s en indica’s, maar om hoe de genotypes eruit zien: homozygoot dominant, homozygoot recessief of heterozygoot. Hoe meer homozygoot dominante eigenschappen een plant met een andere plant deelt, hoe makkelijker het is om van de twee planten een nieuwe stabiele soort te maken, een voorbeeld:

Stel je voor dat we de paarse kleur van de Blueberry in ons voorbeeld van de Kush en de Blueberry kruising, mooi vinden. De Kush en de Blueberry zijn beiden indica dominante soorten en zullen dus al veel eigenschappen delen. Het insluiten van de paarse kleur zal dan niet erg moeilijk zijn. Waarschijnlijk levert een eerste F1-kruising al direct veel planten op met de de juiste (homozygote) eigenschappen. Zouden we onze Blueberry daarentegen met bijvoorbeeld een Silver Haze kruisen, dan zou het een veel moeilijker verhaal worden. Dit komt omdat de beide soorten waarschijnlijk nauwelijks 25 procent van de eigenschappen met elkaar delen.

Waarom verenigbare wietsoorten?

Wat heb je nou aan deze informatie? Behalve dat je nu weet dat het lastiger is om een sativa met een indica te kruisen voor een nieuwe stabiele wietsoort? Wel, soms wil je als zadenveredelaar gewoon één enkele eigenschap in je kweekprogramma introduceren. Laten we voor het gemak zeggen een mooie topstructuur. Er zijn veel soorten met een mooie topstructuur. Door een plant te kiezen voor die eigenschap, die het best verenigbaar is, bespaar je jezelf als veredelaar een hoop werk.

[Openingsfoto: Natalia Golubnycha, Shutterstock]
(advertenties)