(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na een nette maar zeker geen probleemloze kweek met Critical+ besluit Bio Bertje een vergelijkende test te doen tussen de nieuwe Lumatek Zeus en twee van zijn welbekende SANlights. Omdat de hoge luchtvochtigheid in zijn vorige kweekrondes voor toprot heeft gezorgd, installeert hij deze keer een klimaatcontroller. Nieuwe kweekronde coming up!

Hoi, lieve lezers!

De kweek van de Critical+ zit erop. Het was een mooie ronde met een net resultaat maar helaas ook met toprot en een iets te vroege oogst. Daar gaan we echter niet te lang over tobben want de volgende kweek dient zich alweer aan. Deze ronde zal ik een vergelijkingstest met twee verschillende LED’s doen, namelijk de nieuwe Lumatek Zeus 600W Pro Compact en de mij wel bekende SANlight Q6W-Gen.2 LED lampen.

Lumatek Zeus?

De Lumatek is een zogeheten ‘spider-systeem’. Dat betekent dat de LED’s op meerdere bars of balken zijn gemonteerd en deze bars het hele groeioppervlak bestrijken. De LED bars zitten vast aan een armatuur waar ook de LED-controller op zit (zie de foto’s). Het systeem is plug-en-play en is heel makkelijk in elkaar te zetten. Een dimmer zit al bij de lamp en hoeft alleen via een kabel aangesloten worden.
Ophangen is echter andere koek, omdat de lamp in zijn geheel erg zwaar is en meer dan 11 kilo weegt! Vanwege het raamwerk van het armatuur hangen de LED’s boven de planten overal op dezelfde hoogte. Dat betekent dat als ik planten van verschillende hoogtes heb, dat sommigen (de kleine planten) te ver van de lamp groeien, doordat ik de aanbevolen afstand van lamp tot de grootste plant in de tent aanhoud. Wij gaan zien hoe dat in de praktijk gaat uitpakken.

Ik hang de Zeus 600W Pro Compact aan de linkerkant in mijn Homebox Ambient R240+ groeitent, en de twee SANlight Q6W-Gen.2 LED lampen met hun magnetische dimmers aan de rechterkant. Dat betekent dat beide LED merken een groeioppervlakte van 120 bij 120 hebben, om zien te laten wat ze kunnen… 😉. Op iedere kant komen 9 wietplanten.

Cannalope Haze

Om een goede vergelijking te kunnen maken zal ik in deze ronde stekken gebruiken. Planten uit stekken van dezelfde moederplant groeien namelijk veel gelijkmatiger dan planten uit zaad. Ik kies voor de wietsoort Cannalope Haze van DNA Genetics omdat ik deze plant goed ken en ze makkelijk te kweken is, en heel goed oplevert.

De 18 kloontjes komen in 11-literpotten met Light Mix van Biobizz, plus twee BioTabs voedingstabletten per pot, plus de BioTabs Startrex (50 gram), Mycotrex (3 gram) en Bactrex (1 gram), plus water met Orgatrex (5ml/liter water). Op deze manier hoef ik dan alleen nog kraanwater te geven voor de rest van de cyclus, heel makkelijk dus. De biologische BioTabs voeding vereist ook geen EC- en pH-waarde metingen, omdat je het kraanwater niet hoeft af te zuren. Dat gaat mij een hoop werk en tijd sparen!

Klimaat onder controle

In mijn laatste twee rondes had ik een groot probleem met de luchtvochtigheid. Daarom heb ik besloten deze keer een klimaatcontroller te gebruiken. Dit is de Growbase Pro van GrowContol. Deze is aangesloten op de lampen en een kleine airconditioner, welke de lucht kan hydrateren (bevochtigen) en dehydrateren (ontvochtigen). Ik stel de controller in op 60% luchtvochtigheid voor de groeifase, en laat de controller met de ingebouwde timer de lampen in- en uitschakelen (18 uur licht aan het begin, en 6 uur donker).

Omdat de stekken nog klein zijn en nog niet zoveel licht nodig hebben, worden de lampen volgens de aanbevelingen van de producenten opgehangen en gedimd. De Lumatek is gedimmed op 25% en hangt op 50 cm afstand. De twee SANlights zijn gedimmed op 40% en hangen op 70 cm afstand tot de top van de planten.

Daarmee ben ik klaar voor mijn volgende medicinale kweek en héél erg nieuwsgierig hoe de Lumatek het tegenover de SANlight doet, en ik hoop jij nu ook.

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertenties)