(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Buitenwiet kweken is leuk, en levert je ook nog wat kostbare cannabis op. Buiten kweken is ook de meest voordelige manier om zelf je eigen wiet te produceren. De zon levert gratis licht, en het klimaat wordt door moeder natuur geregeld. Wat je verder nog nodig hebt dat lees je in dit doe-het-zelf artikel.

Om zelf buiten je eigen wiet te kweken hoef je gelukkig niet heel diep in de spreekwoordelijke buidel te tasten. Je hebt echter wel het een en ander nodig om te kunnen beginnen. Een paar wietzaadjes natuurlijk, en uiteraard ook een plaats in je tuin of op je balkon. Heb je geen balkon of tuin, dan kan een plaatsje op de vensterbank eventueel ook ruimte aan een paar kleine wietplanten bieden.

De actuele CNNBS buitenwiet kweekkalender

Voordat je buiten wiet kunt kweken heb je om te beginnen een plan nodig. Wanneer kun je je wietzaden bijvoorbeeld het beste laten ontkiemen, en wanneer kunnen jonge wietplantjes naar buiten? Ook is het handig om te weten wanneer wietplanten buiten in bloei gaan, en wanneer je aan oogsten kunt gaan denken. Om dat soort vragen voor je te beantwoorden, maken we ieder jaar een handige buitenwiet kweekkalender. Die van 2022 vind je hier.

Buitenwiet kweken met hulp van de CNNBS kweekkalender

Raadpleeg de CNNBS buitenwiet kweekkalender wanneer je maar wil.

Wietzaden

Buitenwiet kweken gaat natuurlijk niet zonder wietplanten. Je kunt stekken gebruiken maar wietzaden zijn veel gemakkelijker te verkrijgen, want die kun je gewoon online bestellen. Het is echter wel belangrijk om wietzaden te kiezen die geschikt zijn voor ons klimaat. Veel wietzaadjes zijn namelijk veredeld voor warmere klimaten, en kunnen in Nederland of België alleen binnen gekweekt worden.

Maar er zijn gelukkig ook wietzaden die juist wel goed in ons koude en natte kikkerlandje groeien en bloeien. Dit zijn in Nederland veredelde wietsoorten die al langer in Nederland gekweekt worden. Enkele voorbeelden zijn Hollands Hope, Biddy Early, Frisian Dew, Early Girl, The Church, Skunk #1 en Goldrush Outdoor. Deze wietsoorten zijn goed bestand tegen schimmels maar bloeien pas rond augustus, wanneer de dagen korter worden.

Februari, maart en april zijn dé maanden om wietzaden te kiezen en vast in huis te halen! Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Controleer dus goed of de wietsoort geschikt is om buiten te kweken; dat wordt doorgaans aangeven in de product omschrijving van de zaden.

Wil je wietplanten die eerder bloeien (en dus ook geen last hebben van regenachtig najaarsweer) dan kun je ook kiezen voor zogeheten autoflower wietsoorten. Autoflowers, automatics of kortweg auto’s die bloeien namelijk vanzelf na een week of vijf, en zijn daardoor ook prima buiten in Nederland te kweken. Met autoflowers heb je ook veel meer keus want van elke wietsoort is bijna wel een autoflower variant.

Koffiefilters en diepvrieszakken

Deze heb je nodig om je wietzaden in te laten ontkiemen. Ontkiemen kan op vele verschillende manieren maar in een koffiefilter in een diepvrieszak gaat het beste en lukt ook altijd. Koop ongebleekte koffiefilters en hersluitbare diepvrieszakken. Ontkiemen gaat op deze manier als volgt.

Maak een koffiefilter nat en laat het twee seconden uitlekken. Doe de wietzaden ertussen, met de puntige kant omlaag en de navel van het zaadje omhoog. Stop het natte filter met daarin de zaden in een diepvrieszak, zodat de puntjes van de zaden omlaag gericht zijn als je het zakje verticaal vasthoudt. Plak het zakje aan de binnenkant van een kastje en binnen een dag of twee, drie zijn de zaden uitgekomen. Lees hier verder voor een uitgebreidere uitleg van wietzaden ontkiemen in een koffiefilter.

Ontkiem buitenwiet-zaadjes met natte koffiefilters, werkt altijd!

Plantenpotten

Om buitenwiet te kweken heb je natuurlijk ook potten nodig, zelfs als je in de volle grond buitenwiet kweekt. Het meeste succes heb je namelijk wanneer je je wietplantjes de eerste weken in kleine (ongeveer 200 – 250 milliliter) vierkante plantenpotjes zet. De vierkante vorm zorgt dat wortels niet zo snel in rondjes gaan groeien, en maakt bewateren makkelijker dan in een grote pot.

Bovendien zorgt het voor een mooie kluit als je je wietplant eerst een week of drie in een klein potje laat groeien. Zou je meteen een grote pot gebruiken, dan groeien de wortels namelijk snel naar de rand, terwijl het midden van de pot bijna geen wortels bevat. Wil je nog meer over plantenpotten voor buitenwiet weten, of welke pot je na de eerste weken nodig hebt? Lees dan hier verder alles over plantenpotten voor wietplanten.

Kleine vierkante plastic plantenpotjes zijn het beste voor jonge wietplantjes. Foto: NiBaMeCa

Aarde

Buitenwiet kweken doe je het best in aarde. Gewone potgrond van de supermarkt of bouwmarkt is prima voor de kleine potjes tijdens de eerste weken. Gebruik echter nooit zaai/stekgrond want dat bevat te veel zand en te weinig voeding. In zaai- en stekgrond gaat buitenwiet kweken vaak al snel mis.

Na de eerste weken kun je het beste verpotten in een voor cannabis ontwikkeld aardemengsel. Zulke aardemixen zijn luchtig en hebben een goede pH-waarde voor wietplanten. Kies een zogeheten light mix als je je aarde zelf snel met plantenvoeding wil voeden, en kies een rijk bemeste aarde als je wil dat de plant de meeste voeding zelf uit de aarde haalt. Light mix bevat voeding voor zo’n twee weken en een bemest aardemengsel bevat doorgaans voor zo’n 6 weken voeding.

Biologische aarde voor wietplanten heeft de voorkeur voor buitenwiet kweken. Foto: Eric Limon, Shutterstock

Let ook even op het soort voeding waarmee de aarde verrijkt is. Je kunt kiezen uit biologische voeding of minerale voeding. Biologische aarde heeft veel voordelen voor buitenwiet, en zeker in combinatie met een bodemleven (komen we zo op). Dan hoef je namelijk niet veel meer te doen dan water (en af en toe) biologische voeding bij te geven, want het bodemleven verzorgd de juiste hoeveelheid opneembare voeding.

Kies je met mineralen verrijkte aarde, dan kun je ook met minerale voeding aan de gang. Je hebt dan geen levende bodem, en moet zelf goed opletten dat je buitenwiet planten op tijd genoeg (maar niet te veel) voeding krijgen.

Bodemleven

Met biologische aarde en biologische plantenvoeding (komen we zo op) geef je buitenwiet planten altijd precies genoeg voeding. Mits je een bodemleven toevoegt dan, want nuttige bacteriën en nuttige schimmels maken de organische deeltjes uit de aarde en de voeding opneembaar voor je wietplanten.

Een bodemleven toevoegen klinkt moeilijk maar is dat tegenwoordig allerminst. Je kunt de bacteriën en zogeheten trichoderma schimmels namelijk gewoon bestellen en aan je planten geven (of aan de aarde toevoegen). Er zijn diverse producten die je hiervoor kunt gebruiken. Green House’ BioEnhancer bijvoorbeeld, of de Trikologic van GHE, of Starttrex, Mycotrex en Bactrex van BioTabs. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

buitenwiet kweken met een bodemleven

Bij de organische teelt worden de wortels niet door de kweker, maar door het bodemleven gevoed. Foto: Taigi, Shutterstock

Plantenvoeding

Tenzij je je wietplanten buiten in de volle grond van je tuin kweekt, zul je op enig moment waarschijnlijk moeten bijvoeden. Je ziet dat aan je planten als ze lichter van kleur beginnen te worden, of als ze van onderaf naar boven langzaam gaan vergelen.

Kweek je op biologische aarde met een bodemleven, dan is het belangrijk om ook biologische voeding te gebruiken. Minerale plantenvoeding is namelijk niet goed voor je bodembacteriën. Kweek je niet biologisch dan kun je wel met minerale plantenvoeding aan de slag, alleen haal je dan vaak minder goede resultaten.

Beide soorten plantenvoeding is als vaste korrels of tabs, of als vloeibare plantenvoeding verkrijgbaar. Buitenwiet kweken gaat vaak makkelijker met de vaste plantenvoeding. Deze voeding wordt langzaam aan de aarde afgegeven, en spoelt niet weg als het regent.

Tenslotte kun je ook heel goed buitenwiet kweken met (je eigen) compost. Compost is helemaal biologisch en goed met een bodemleven te combineren. Het bevat veel voeding en je hoeft niet bang te zijn dat je te veel geeft.

Water

Tenslotte heb je natuurlijk ook water nodig om buitenwiet te kweken. Dat komt gelukkig nog steeds gewoon uit de kraan, dus waarom heeft water hier dan toch een aparte vermelding? Wel, om je te waarschuwen voor het gebruik van regenwater. Regenwater klinkt heel natuurlijk en is dat ook, maar heeft vaak een te lage pH-waarde, en mist de nodige calcium. Je kunt dus beter kraanwater gebruiken om buitenwiet te kweken.

(advertentie)