(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij het maken van kweekplannen houden maar weinigen rekening met hun persoonlijke levensstijl. Heb je bijvoorbeeld wel tijd om elke dag water te geven, of de temperatuur en luchtvochtigheid te meten en zonodig aan te passen? Als het antwoord op zulke vragen achteraf nee is, lees dan even door want ook voor hobbyisten zijn er tegenwoordig volop automatiseringsopties. 

Als je zou willen dan zou je bijna alle werkzaamheden in je kweekruimte kunnen automatiseren. Dat is namelijk precies wat alle grote commerciële kwekerijen doen. Voor ons hobbyisten hoeft echter niet álles automatisch te gaan. De kosten van sommige automatiseringsopties wegen simpelweg niet op tegen de voordelen, in een kleine kweekruimte. Er blijven echter nog genoeg betaalbare opties over, waarmee je je kweek ook als hobbyist kunt automatiseren. Die nemen je niet alleen werk uit handen, maar zorgen ook voor stabielere omstandigheden in je kweekruimte. Minder werk dus en betere resultaten.

Voordat je je kweekruimte gaat automatiseren, moet je je eerst even afvragen of wat je wil ook echt nodig is. Een kleine kweekruimte vraagt immers niet zoveel werk als een grote professionele kwekerij. Aan de andere kant kunnen controllers en timers en dergelijke, je kweekresultaten aanzienlijk verbeteren en een hoop werk besparen. Het maakt allerlei omstandigheden doorgaans ook stabieler, en daar houden wietplanten van.

Automatiseringsopties voor het klimaat

Heb je een kweekkast of -tent met daarin een afzuiger? Dan heb je het klimaat in zekere zin al geautomatiseerd. Een eenvoudige afzuiger houdt het klimaat echter niet onder controle, en de temperatuur en luchtvochtigheid zal daarmee dan ook fluctueren. Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om het klimaat automatisch aan te sturen.

Afzuiger met ingebouwde fancontroller.

De eenvoudigste optie om het klimaat enigszins te automatiseren is door gebruik te maken van een afzuiger met ingebouwde fancontroller. Zo’n afzuiger heeft een ingebouwde thermostaat en interne of externe sensor. Wordt het vervolgens warmer dan de temperatuur die je ingesteld hebt, dan gaat de afzuiger vanzelf sneller draaien. Wordt het kouder dan gewenst, dan wordt het toerental vanzelf verlaagd.
Een andere optie is om een externe fancontroller te installeren. Controleer dan wel eerst even of jouw afzuiger wel dimbaar is en niet gaat brommen als het toerental verlaagd wordt. Een externe fancontroller werkt hetzelfde als een ingebouwde fancontroller.

Een meer geavanceerde optie is een klimaatcontroller aan te sluiten. Er zijn diverse verschillende klimaatcontrollers beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld een klimaatcontroller gebruiken die alleen de luchtvochtigheid aanstuurt, en aangesloten wordt op een luchtbevochtiger of ontvochtiger. Maar er zijn ook klimaatcontrollers die tegelijkertijd temperatuur, luchtvochtigheid en zelfs het gehalte aan CO2 in de ruimte op peil houden. Deze apparaten kunnen bijvoorbeeld aangesloten worden op een kachel, kweeklampen of een afzuiger om op die manier het klimaat automatisch onder controle te houden.

Geautomatiseerd water geven

Wie hydrologisch kweekt die heeft zijn bewatering in de meeste gevallen al geautomatiseerd. DWC systemen of SWC systemen zoals het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem zorgen ervoor dat de wortels altijd genoeg water en voeding hebben. Als kweker hoef je dan alleen het waterreservoir gevuld te houden. Bij eb- en vloed systemen of een druppelsysteem voor aarde of kokos, wordt een pomp op een timer aangesloten. Op gezette tijden wordt dan voedingswater naar druppelaars in de potten of een kweektafel gepompt. Zolang je voedingsreservoir gevuld is, verloopt de bewatering automatisch.

Je kunt de aanmaak van het voedingswater zelf vervolgens ook automatiseren, maar dit is voor de meeste thuiskwekers wellicht een beetje overdreven. Zulke zogeheten pH- en/of EC-controllers werken overigens alleen met minerale plantenvoeding, en hebben een pH- en EC-meter aan boord die de pH- en EC-waarde van het voedingswater continu meten. Aangesloten pompen druppelen zonodig pH-min of plantenvoeding in het voedingswater.

Het Blumat druppelsysteem in de kleine kweekkast van Dokter Groen.

Voor de thuiskweker die eenvoudig op aarde kweekt, is een druppelsysteem een goede en voordelige automatiseringsoptie. Meer dan een simpel reservoir met voedingswater, dompelpomp, druppelaars en timer heb je niet nodig. De pomp wordt aangesloten op de timer en pompt voedingswater vanuit het reservoir naar de druppelaars. De timer bepaalt hoe vaak en hoe lang de pomp in werking gesteld wordt. Zo’n systeem is makkelijk zelf te maken maar ook kant en klaar te koop. Er is zelfs een systeem (Gro-Bot) voor maar €11,95 voor drie planten!

Een alternatief voor druppelsystemen met een pomp, is het automatische bewateringssysteem van Blumat. In plaats van een pomp wordt gebruik gemaakt van zwaartekracht. Het reservoir staat daarbij dus hoger dan de plantenpotten. In iedere pot zit een keramische sensor met een kraantje die het vochtgehalte in de aarde meet, en desgewenst water in de pot druppelt.
Het Autopot systeem is een vergelijkbaar systeem dat ook gebruik maakt van de zwaartekracht. De ‘sensor’ en kraan zit hierbij in de potten zelf ingebouwd, en geeft voedingswater van onderaf.

[Openingsfoto: Bambi_CZ, Shutterstock]
(advertentie)