- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Aquaponics (hydrokweken met vissenpoep) is top! Maar niet voor thuiskwekers…
Aquaponics is een symbiotische combinatie van hydrokweken en vissen houden, waarbij de plantenvoeding afkomstig is van de uitwerpselen van de vissen. Wietplanten verschonen op hun beurt het water voor de vissen, en zo ontstaat een zelfvoorzienend ecosysteem. Het is een geweldig systeem, maar helaas niet voor de kleine thuiskweker…
Als je wietplanten én vissen hebt, dan heb je misschien weleens van aquaponics gehoord, of je zelfs al een beetje in verdiept. De kweekmethode kan namelijk geweldig zijn, en veel beter voor het milieu dan een gewone hydrokweek. Aquaponics verbruikt namelijk veel minder water en weinig minerale plantenvoeding (je hebt mogelijk nog steeds extra mineralen als calcium, ijzer, kalium en waarschijnlijk ook fosfor nodig om aan de behoeften van je cannabisplanten te voldoen) en is in feite een vorm van biologisch hydrokweken. Er zitten echter wel een paar haken en ogen aan de kweekmethode, waardoor het waarschijnlijk niet geschikt is voor de kleine thuisteler.
Aquaponics is een mini-ecosysteem
Vissen en (wiet)planten zijn niet de enige organismen in een aquaponics systeem. De vissen produceren met hun uitwerpselen en etensresten namelijk geen kant en klare voedingsstoffen voor wietplanten. Daarvoor is eerst nog een biofilter met bacteriën nodig die de ammoniak kunnen omzetten in nitraten die wel door planten kunnen worden opgenomen. De wortels van de planten nemen de nitraten op en helpen zo om het water weer schoon te maken, zodat de vissen er weer veilig in kunnen zwemmen. De vissen, bacteriën en planten vormen zo een klein ecosysteem, dat als het eenmaal in evenwicht is bijna helemaal zelfvoorzienend is.
Welke vissen zijn geschikt voor aquaponics?
Meestal worden vissen gebruikt voor professionele aquaponics systemen, maar andere zoetwater organismen zoals garnalen kunnen ook gebruikt worden. Goudvissen en Koi Karpers kunnen gebruikt worden maar vanwege de licht zure pH-waarde waar wietplanten van houden, passen sterkere vissen zoals Tilapia of Barramundi zich doorgaans beter aan in een aquaponics systeem.
Omdat wietplanten echter veel voeding nodig hebben, is het voor de kleine kweker lastig om een systeem te creëren dat goed in evenwicht is. Met een paar guppies of goudvissen alleen kom je er niet, dus je zult grote tanks moeten aanleggen die dichtbevolkt zijn met vissen. En om al die vissenpoep te kunnen verwerken is er ook een grote kolonie aan bacteriën nodig.
Wat aquaponics moeilijk maakt
Aquaponics kan een heel lucratief en interessante kweekmethode zijn voor bedrijven in een legale markt. Aan de ene kant kun je eetbare vissen kweken en verhandelen, terwijl je tegelijk ook wiet produceert. Voor thuiskwekers zitten er waarschijnlijk echter teveel moeilijkheden aan. We noemden al even het relatief grote aantal vissen dat je nodig hebt maar het blijkt ook moeilijk te zijn om het ecosysteem in balans te krijgen. De vissen, bacteriën en de planten moeten namelijk goed op elkaar afgestemd zijn, en dat kost tijd.
Het opbouwen van een grote kolonie bacteriën kan wel zes maanden duren, en er is niet veel dat je kunt doen om dat proces te versnellen. Heb je echter eenmaal een goede balans tussen planten, vissen en bacteriën dan houdt het systeem zich uiteindelijk zelf in stand, dus dat is het voordeel.
Het moeilijke met cannabis ten opzichte van bijvoorbeeld kruiden of kropsla, is dat wietplanten veel voeding nodig hebben, en verschillende voedingsbehoeften heeft in de verschillende levensfasen. Hierdoor moet je wellicht bijvoeden in de bloeifase, of heb je zelfs aparte systemen nodig voor groei en bloei. Bijvoeden is hierbij niet zonder risico, omdat de vissen daardoor gevaar kunnen lopen. Daarnaast zul je het voedingswater veel moeten meten en testen op de aanwezige voedingsstoffen, om de juiste balans te vinden.
En alsof dat allemaal nog niet lastig genoeg is, zul je de vissen uiteindelijk ook moeten vervangen. Oude vissen gaan dood dus nieuwe vissen moeten worden toegevoegd, om de balans in stand te houden. Dit is geen probleem voor een professioneel die zijn vissen gewoon kan verkopen als ze groot genoeg zijn om te eten, maar het is een stuk lastiger voor de thuisteler.