- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
6 wijsheden voor betere wiet
ROLLING STONED TOP 50 #48 Wijsheid mag dan wel met de jaren komen, maar als het om kweken gaat hoef je alle wijsheden natuurlijk niet zelf te ontdekken. In september van 2015 zetten we daarom een zestal oud Hollandse tegeltjeswijsheden voor betere wiet voor je op een rijtje. En dat eigenteelt jullie nooit goed genoeg kan zijn, blijkt wel want jullie lazen het artikel met z’n allen, zo in de top 50. Check dus nog maar eens deze zes verstandige tips, en kweek voortaan nog betere wiet dan je al deed.
Wie het meest uit zijn kweektentje wil halen doet er goed aan op deze korte, maar nuttige kweektips ter harte te nemen. Je eigen voorraadje wordt er niet alleen groter, maar ook veel smakelijker door, neem dat maar van ons aan. Zet je bong maar vast klaar want die krijgt het zwaar!
Wiet kweken is leuk en gemakkelijk en dat moet je vooral zo houden! Maak het jezelf dus niet al te moeilijk en kweek binnen net zoals god het voor buiten bedacht had. Met een beetje licht en de juiste kennis kom je een heel eind, maar omdat het altijd beter kan zijn hier zes snelle kweektips voor een 6x beter oogst.
1. Overdaad schaadt
Hou het simpel en voorkom een veel gemaakte fout: te veel water geven. Til je potten dagelijks even op om te voelen of het echt wel tijd is om te water te geven. Doe ook rustig aan met de voeding want teveel voeding is fout nummer 2. Houd je aan voedingsschema’s en check de EC-waarde. Geen EC meter? Geef dan liever wat minder, dan te veel voeding.
2. Meten is weten
Koop een pH meter en meet de pH-waarde van je voedingswater. Houd een pH-waarde aan van 6,5 voor de kweek op aarde en 5,5 voor de hydrosystemen. Zie je tekorten of bladproblemen, check dan eerst even de pH-waarde van je aarde. Meng hiervoor een eetlepel aarde in een glas water de een pH-waarde van 7 heeft, meet het water een half uurtje later en je weet wat de zuurtegraad van je aarde is. Negen van de tien keer heeft je probleem met een verkeerde pH-waarde te maken.
3. Haastige spoed is zelden goed
De meeste mensen hebben maar weinig geduld en oogsten veel te vroeg. Kijk met een microscoop of de meeste trichomes melkachtig en troebel wit van kleur zijn. pas als dit zo is is de wiet rijp voor de oogst. Denk je dat je klaar bent? Volgens kweekguru Soma kun je dan beter nog maar een weekje langer wachten.
4. Was het varkentje
En dan bedoelen we natuurlijk niet onder de kraan, maar bij de wortels. In de laatste twee weken mag je geen voeding meer geven maar alleen afgezuurd water, zo kan je plant het nog aanwezige chlorofyl afbreken. Het zal de smaak van je oogst enorm verbeteren.
5. Kraak harde noten
Luchtige kleine topjes worden bij de binnenkweek 9 van de 10 keer veroorzaakt door een te hoge temperatuur bij de toppen. Pak er een thermometer bij en zorg ervoor dat het rond de top van de plant onder de 27 graden Celsius blijft. Buiten kun je ook last hebben, bijvoorbeeld als een autoflower in hartje zomer aan het afbloeien is. Dan kun je hem met een fijne nevel besproeien om af te koelen. Gebruik een top booster om een kalium tekort te voorkomen.
6. Kiezen of delen
Wil je goede wiet kweken dan moet je starten met goede genetica! Daarin liggen namelijk belangrijke eigenschappen zoals smaak en opbrengst vast. Ga dus geen zaadjes uit een topje wiet pulken maar investeer in mooi zaad of gezonde stekken van een betrouwbare bron.
(advertentie)