(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een maximale opbrengst hangt voor het grootste deel af van je kweekomgeving, de wietsoort die je kweekt en bovenal je groene vingers. Maar ook wanneer alles optimaal verloopt en de oogst helemaal goed is, gebruiken kwekers trucjes voor een nóg betere opbrengst. Hier zijn er zes, doe er je voordeel mee.

Thuis- en hobbykwekers blijken ontzettend innovatief. Altijd op zoek naar betere wietsoorten, nieuwe kweeklampen en technieken om hun opbrengsten verder te verbeteren. Logisch ook want iedere gram telt, en de stroom komt ook niet gratis uit de muur.

Voorop gesteld dat kweekervaring, een degelijke kweeklamp en de juiste omgevingsfactoren voor de beste opbrengsten zorgen, zijn er trucjes die kwekers met hun planten uithalen om een nóg betere opbrengst te halen. Hier zijn er zes, gebruik ze voorzichtig want ze zijn niet wetenschappelijk getest, en je kunt wietplanten er in sommige gevallen ook mee beschadigen.

Trucje 1: Het splijten van de stam

Het splijten van de stam in de bloeifase is een oude truc, en een redelijk gevaarlijke truc ook. Desalniettemin zijn er kwekers die er bij zweren, en zeggen dat hun toppen dikker en compacter zijn, en meer THC bevatten dankzij de truc. Het idee is dat de gespleten stam de opwaartse sapstroom hindert. De plant gaat er niet dood van maar er vloeit wel minder vocht en voeding naar de toppen. Als gevolg zou de plant zich tegen uitdroging beschermen door meer THC/hars te produceren.

Een paar weken voor de geplande oogst, kun je de truc toepassen. Het splitten van de stam komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië, waar het werd toegepast wanneer de eerste zaden volledig rijp waren. Meet een stuk stam af van een centimeter of 10 tot 15, onder de laagste takken. Onder- en bovenaan het afgemeten deel van de hoofdstam bind je een stuk touw of een tie-wrap, strak om de stam. Dit is om het verder inscheuren van de stam te voorkomen.

Neem nu een scherp mes en druk die onder het bovenste touw, in een verticale richting door de stam. Snij door naar beneden, tot vlak boven het onderste stuk touw. Haal het mes nog niet uit de stam maar druk eerst een potlood door de opening. Wanneer je stam te dun is voor een potlood, kun je ook een paar satéstokjes gebruiken. Het gaat erom dat de twee helften van de stam elkaar niet raken, het potlood of de satéstokjes dienen om de stam open te houden.

Trucje 2: Lage nachttemperatuur

Wietplanten groeien van nature in landen met een lekker warm klimaat, dus het lijkt misschien een slecht idee om ze ’s nachts bloot te stellen aan een lage temperatuur. Toch is dat precies wat voor de juiste stress, en de aanmaak van extra hars zorgt wanneer je het in de laatste twee weken van de bloeifase toepast. Warme dagen (26 tot 28 graden) in combinatie met koude nachten (10 tot 15 graden) simuleren namelijk het natuurlijke einde van de bloeifase.

Koude nachten voeren in de laatste twee bloeiweken de harsproductie op, en stimuleren een mooie paarse kleur in sommige wietsoorten. Foto: Ian Tragen, Shutterstock

Veel wietsoorten bloeien in de natuur in koude periodes. Het geeft de natuurlijk metabolisme van wietplanten een boost, waardoor er meer hars wordt geproduceerd. De koude nachttemperatuur stimuleert ook een prachtige paarse kleur in wietsoorten die daar een aanleg voor hebben.

Trucje 3: Simuleer een droogte

Droogtestress kan de groei van wietplanten enorm bevorderen, maar je moet wel goed weten wat je doet. Laat je wietplanten namelijk te veel uitdrogen, dan zul je daar meer schade dan goed mee doen. Doe je het echter wel goed, dan zorgt een droge periode ervoor dat de wortels veel sneller gaan groeien, omdat de plant zich voorbereid op een periode van tekorten. Tegelijkertijd zorgt de droogte in de grond voor meer zuurstof bij de wortels.

Simuleer een droogte zoals die in de natuur ook voorkomt, het zal de wortelgroei versnellen. Foto: David_Hamburg, Shutterstock

Maar zoals gezegd, je moet je wietplanten ook zeker niet laten uitdrogen. Wanneer je bladeren slap ziet hangen is dat zeker geen goed teken. Probeer de techniek eerst voorzichtig uit door spaarzaam water te geven, en blijf goed naar de stand van de bladeren kijken om in te schatten hoe ver je kunt gaan.

Trucje 4: Laat je toppen zweten

Een controversieel trucje dat je eerst maar eens op enkele toppen moet proberen voor je het op grote schaal gaat toepassen. Wanneer de toppen eenmaal goed ontwikkeld zijn, laten sommige kwekers ze soms zweten tot de hars er letterlijk uit druipt. Dit doen ze door op warme dagen (binnen dus iedere dag) lichtdichte plastic zakken om de toppen te schuiven.

Harskliertjes zouden door de warmte open gaan staan en aan één stuk door hars gaan produceren. De zakken blijven alleen aan de onderkant open, om schimmelproblemen te voorkomen. Wij zouden je aanraden om de zakken ook geregeld te verwijderen, zodat de toppen tussendoor ook de kans krijgen om weer op te drogen.

Trucje 5: Langer licht

In de laatste weken het licht iedere dag een kwartier langer laten branden, tot je uiteindelijk op een lichtschema komt van 14 uur licht en 10 uur donker. Het zorgt ervoor dat je wietplant langer in het licht staat en er dus meer fotosynthese kan plaatsvinden, en dus meer groei. Doe het alleen pas in de laatste bloeiweken want anders loop je de kans dat je wietplant terug schiet in de groeifase.

Laat je kweeklamp aan het einde van de bloeifase wat langer aan en zorg zo voor meer fotosynthese. Foto: Aleksandar Kamasi, Shutterstock

Trucje 6: Geen water, geen licht

In de laatste week van de bloeifase, doe je er goed aan om te stoppen met water geven (vergeet niet eerst een week te spoelen). De droogte zorgt er in die periode voor dat de plant zich tegen uitdroging beschermt door meer hars aan te maken. In de laatste 2 tot 3 dagen kun je ook proberen om het licht helemaal uit te zetten. De koude temperatuur en de duisternis, zorgen ervoor dat waardevolle smaakstoffen niet verdampen en je wiet dus beter smaakt na het drogen en curen.

(advertentie)