(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wiet- of CBD-olie duur en lastig te krijgen? Verwerk dan gewoon wat vaker een van de volgende vijf producten in je eten. Echt waar, want cannabis is namelijk niet de enige plant die cannabinoïden produceert. Sommige bronnen van cannabinoïden vind je ook gewoon in de supermarkt.

Wie een tekort aan cannabinoïden heeft kan dat waarschijnlijk nog het beste aanvullen met THC- of CBD-olie. Maar het loont wellicht ook de moeite om wat vaker een van de volgende ingrediënten te gebruiken. Wiet- en hennepplanten zijn namelijk niet de enige cannabinoïden-producenten. Sterker nog, mensen maken zelf ook cannabinoïden. Maar maak je geen zorgen, mensen staan niet in deze lijst, en van de ingrediënten die er wel in staan zul je ook niet stoned worden (helaas pindakaas).

01 • Chocola

Er is een reden waarom je van chocola gelukkig wordt: cannabinoïden! Foto: VDB Photos, Shutterstock

Het is bekend dat chocolade je een (klein beetje) gelukkiger kan maken wanneer je down bent. De reden daarvoor heeft te maken met het lichaamseigen stofje en endocannabinoïde dat anandamide heet. Vergelijkbaar met CBD uit cannabis, produceert de cacaoplant namelijk stoffen die invloed hebben op specifieke enzymen, die een invloed hebben op de hoeveelheid endocannabinoïden in het lichaam.

De stof die in ons lichaam zorgt voor de afbraak van anandamide, is een enzym genaamd FAAH. Stoffen uit chocolade blokkeren dit enzym, waardoor er meer van het lichaamseigen anandamide in het lichaam circuleert, en we ons een beetje gelukkiger voelen. Aangetoond is dat chocolade in totaal drie stoffen bevat, die zich in ons lichaam gedragen als cannabinoïden.

02 • Zwarte peper

Zwarte peper: goed tegen angsten en wellicht zelfs artritis, osteoporose en kanker, dankzij bèta-caryofylleen. Foto: Khunaoy, Shutterstock

Van zwarte peperkorrels is bekend dat ze een licht ontnuchterend effect hebben op de high van THC. Sommige wietsoorten hebben daarnaast een peperige geur en dat komt door het aromatische terpeen bèta-caryofylleen. Je raadde het al, dit terpeen komt naast cannabis, ook voor in zwarte peper en gedraagt zich – zo blijkt – als een cannabinoïde.

Het terpeen bèta-caryofylleen uit zwarte peper en wietsoorten als Hash Plant hebben verder een ontstekingsremmende werking, en zou een waardevolle rol kunnen spelen in de ontwikkeling van medicijnen tegen artritis en osteoporose. Onderzoek heeft daarnaast laten zien dat het de effectiviteit van medicatie tegen kanker mogelijk zou kunnen versterken.

03 • Lijnzaad

Lijnzaad, goed voor de stoelgang en om je eigen CBD-gehalte mee op te krikken. Foto:Anna Bogush, Shutterstock

Lijnzaad ken je misschien als gezonde zaden om te eten wanneer je last hebt van de stoelgang. De zaden (en de plant zelf) bevatten veel vezels maar ook veel stoffen die erg veel lijken op cannabidiol (CBD), en cannabidiol zelf. Lekker aan de lijnzaad dus, wanneer je CBD-olie even op is.

04 • Rozemarijn

Rozemarijn, lekker en gezond dankzij bèta-caryofylleen. Foto: Door Nataliia K, Shutterstock

Net als zwarte peper, bevat rozemarijn het terpeen bèta-caryofylleen. Hoewel een terpeen en geen cannabinoïde, gedraagt het zich wel als een cannabinoïde. Het reageert op de CB2 receptoren en heeft een remmende werking op angsten en neerslachtige gevoelens. Gecombineerd met THC en CBD, zou het in theorie een (bij)rol kunnen spelen in de behandeling tegen verslavingen en pijn.

05 • Zwarte truffels

Zwarte truffels zitten vol met de de dierlijke vorm van THC: anandamide. Foto: Th3lastpeace, Shutterstock

Oké, misschien zul je zwarte truffels niet zo snel in de gemiddelde supermarkt aantreffen en waarschijnlijk is wiet zelfs nog wel betaalbaarder per gram, maar ze produceren mooi wel het geluksstofje anandamide. Dit is eigenlijk een lichaamseigen versie van THC. Net als THC bindt het zich aan de CB1 receptors van ons lichaamseigen endocannabinoïden-systeem.

Grappig genoeg hebben zwarte truffels zelf helemaal geen endocannabinoïden-systeem, of receptors voor anandamide. Onderzoekers denken dat de schimmel de stof produceert om dieren te lokken. Door zich te laten opeten, kunnen sporen van zwarte truffels zich verspreiden.

(advertentie)