(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het CDA – toch al geen erkende vriend van cannabis – wil dat de gemeente Utrecht onmiddellijk stopt met de plannen om de wietteelt voor coffeeshops te reguleren. Die hebben (zonder concreet resultaat) al 40.000 euro gekost. Jammer alleen dat het CDA uit haar nek lult met de argumentatie…

D66 wethouder Victor Everhardt is de grote motor achter de wietplannen van de gemeente Utrecht. Samen met de burgemeesters Van Gijzel (Eindhoven) en Depla (Heerlen) was hij vorig jaar ook 1 van de initiatiefnemers van het Joint Regulation-plan, het gemeentelijk wietteeltinitiatief dat al door 55 coffeeshopgemeenten is ondertekend. Maar net als in al die andere gemeenten is er ook in Utrecht nog niets concreets van de grond gekomen. Gepraat en gepland wordt er genoeg, maar de daad bij het woord voegen is nog niet 1 Nederlandse gemeente gelukt.

4127197819_9804b3aca3_z

Als het aan het CDA in Utrecht ligt komt er geen legale wietteelt en verdwijnen alle coffeeshops uit het centrum [foto: Flickr/Maxime Gendre]

Het CDA is de pro-wietteelt koers van Utrecht ook zat en wil dat de gemeente stopt met het experiment, dat tot nu toe 40.000 euro gemeenschapsgeld heeft gekost. Raadslid Marloes Metaal vindt het streven naar legale wietteelt ‘onbegrijpelijk’ en noemt het niet de taak van de overheid om cannabis te kweken. Met die opmerking toont het CDA weer eens aan de ballen verstand te hebben van wiet en uitsluitend emotioneel en/of vanuit moreel oogpunt te reageren. Want de gemeente Utrecht wil helemaal niet zelf wiet gaan kweken! Wethouder Everhardt: “De gemeente kweekt zelf geen wiet. Dat gebeurt via zelfstandige Cannabis Social Clubs, een gesloten circuit van teelt voor volwassen recreatieve gebruikers van cannabis.”

CDA neemt leugens van Opstelten over

Ook een andere bekende leugen van minister Opstelten van Justitie en de politie wordt door het CDA klakkeloos en kritiekloos opgelepeld om experimenten met gereguleerde wietteelt te killen: de export. Daarbij verwijst Marloes Metaal naar het recente flutrapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), waarin met de zeer natte vinger schattingen zijn gemaakt over de omvang en export van nederwiet (zie ons bericht ’95 procent wiet voor export’ van 17 december). Het lachwekkende rapport – waarin de omvang van de wietbranche zulke ruime geschatte marges heeft dat een kleuter het rekenwerk ook wel had kunnen uitvoeren – is voor de Utrechtse politicus Metaal echter reden om bloedserieus te zeggen: “Reguleren van teelt heeft dus geen zin, want exporteren blijft verboden.”

Zucht. Toch bizar hoe Justitie-minister Opstelten er vanuit Den Haag in slaagt door middel van leugens een heel land koest te houden wat betreft een realistischer, effectiever en gezonder softdrugsbeleid. Maar gelukkig zijn er nog mensen als Everhardt, die proberen de bullshit van Opstelten en CDA/VVD-volgelingen door te prikken. Hij wijst erop dat de overlast van coffeeshops verdwijnt als er legaal wiet geteeld wordt en dat er daarnaast een veiligere situatie ontstaat (i.v.m. brandgevaar en dergelijke) en een gezonder product op de markt komt. En dat er helemaal nergens staat dat Utrecht de illusie heeft de export van wiet te controleren middels regulering!

(advertenties)