(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) blijkt dat liefst 95 procent van de in Nederland gekweekte wiet naar het buitenland verdwijnt. Daarbij is de verkoop in coffeeshops meegerekend, zonder die ‘export’ zou er nog altijd 91% over de grens verdwijnen. Het rapport is regelrechte onzin, maar helaas koren op de molen van minister Opstelten van Justitie dus die het rapport vandaag aan de Tweede Kamer presenteert.

De Telegraaf juicht al dat het WODC-rapport “een tegenvaller is voor voorstanders van regulering van de wietteelt, die zich steeds luider laten horen”. Daarbij haalt de krant het argument erbij dat ‘wij’ zouden claimen dat de criminaliteit daalt door legalisering, iets wat volgens De Telegraaf, het WODC en minister Opstelten dus NIET zo is. Jammer dat deze partijen niet de moeite hebben genomen om naar de misdaadcijfers van de Amerikaanse staat Colorado te kijken, de enige plek op de wereld waar cannabis volledig gelegaliseerd is en ze beschikken over keiharde datagegevens over criminaliteit NA legalisering. Dus geen theorie (zoals Opstelten bezigt) maar PRAKTIJK. Uit die cijfers blijkt dat alle belangrijke misdaadcijfers – gewelddadige overvallen, seksueel geweld, drugsdoden et cetera – gedaald zijn in 2014, inclusief zelfmoord…

Nattevingerwerk van het WODC

blDat neemt niet weg dat Opstelten dit rapport zal gebruiken om nog harder tekeer te gaan tegen alles wat met cannabis te maken heeft, daar kan je vergif op innemen. Volgens het bijzonder twijfelachtige rapport van het WODC (omdat alle wietteelt nu eenmaal een ‘illegale’ industrie betreft zijn de cijfers per definitie schattingen en nattevingerwerk, nietwaar?) exporteert Nederland per jaar tussen de 231 en 573 ton wiet. Dat is hetzelfde als je zegt dat er tussen de 1 en 1 miljoen aanhangers van SM rondlopen in ons land, zo ruim is de marge. Deze schattingen tonen ook aan dat ze het eigenlijk helemaal niet weten hoeveel wiet er gekweekt wordt, laat staan welk percentage daarvan naar het buitenland verdwijnt. Een verschil van 342.000 kilo wiet tussen de laagste en hoogste schatting, kom op zeg! En dat geeft het WODC eigenlijk zelf al toe tegenover De Telegraaf: “Omdat het moeilijk vast te stellen is hoeveel wiet er precies gekweekt wordt, zijn de marges groot. Naar schatting is 86 tot 95 procent van alle in Nederland gekweekte cannabis voor de export.”

Buitenland kweekt zelf al wiet

Doet ons ook denken aan dat flutrapport van de Universiteit van Tilburg eerder dit jaar, waaruit zou blijken dat alleen in die stad voor 800 miljoen euro per jaar wiet gekweekt wordt. Complete onzin, want dan zou Nederland (ervan uitgaande dat er ook buiten Tilburg wiet gekweekt wordt) veel meer cannabis produceren dan tussen de 231 en 573 ton zoals het WODC zegt. Het Tilburgse document bleek gebaseerd op de verklaringen van een (1!) overgelopen crimineel die ging praten….

Daarbij wordt er ook volstrekt voorbijgegaan aan het feit dat ze tegenwoordig heel goed weten hoe ze zelf moeten kweken in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Engeland. En het is ook wel heel flauw om de verkoop van wiet – met een maximum hoeveelheid van 5 gram, mind you – aan buitenlanders in onze coffeeshops mee te rekenen. Dat zijn piepkleine hoeveelheden en meestal worden die in de shops zelf of in het Amsterdamse uitgaansleven stante pede geconsumeerd. Geloof nou niet dat de Italianen wiet mee terugnemen via Schiphol als ze ons land bezoeken. En het WODC-rapport zou dus ook betekenen dat de half tot 1 miljoen cannabisgebruikers in Nederland slechts 5 procent van de wiet oproken!

Opstelten: OM gaat gemeenten aanpakken die reguleren

Maar goed, al deze onzinnigheid is uiteraard koren op de anti-wietmolen van minister Opstelten. Een woordvoerder van hem concludeert – nog voordat de Tweede Kamer het rapport gezien heeft dus – al: “Regulering van de teelt lost dus de criminaliteit niet op”. Ook tekent De Telegraaf – slaafse volger van de lijn Opstelten inzake drugs – dat de minister “verheugd” heeft gereageerd op de cijfers van het WODC. En voor de gemeenten die toch willen gaan reguleren, heeft hij alvast een onvervalst dreigement in petto: die moeten zich aan de wet houden “anders zullen ze het OM ook tegenover zich vinden”.

Klik HIEROP voor de download van het volledige rapport ‘Cahier 2014-19: De export van in Nederland geteelde cannabis’ via de website van de Rijksoverheid

 

(advertentie)