(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De bekende Libanese politicus en activist Walid Joumblatt roept op Twitter op om de kweek van cannabis te legaliseren in zijn land. Het geslepen parlementslid is een belangrijk leider van de Druzen, een aparte geloofsgemeenschap die volgens veel mensen los staat van de islam. 

jumblatt toespraak

Walid Joumblatt

De Libanese burgeroorlog (1975-1990) was net als elke oorlog vreselijk, maar voor de cannabisindustrie bracht het miljoenen dollars op. Hoewel de wet zegt dat drugssmokkel verboden is, groeit marihuana weelderig in o.a. de Bekavallei in het oosten. Daar zitten hele clans in de business die weinig respect hebben voor de autoriteiten.

Geen slapjanus

Sinds dat hij een Twitteraccount heeft, is Joumblatt in eigen land een ‘must follow’ geworden. Naast zijn inzet voor de Druzengemeenschap is hij berucht om zijn veranderde politieke standpunten, wat hem de bijnamen ‘kameleon’ en ‘windwijzer’ heeft opgeleverd. Hij maakt veelvuldig gebruik van het sociale netwerk om Libanese politici en de Syrische president Bashar al-Assad af te kraken. Tijdens de burgeroorlog vocht hij met hulp van de Sovjets tegen christelijke milities in het Choufgebergte waar veel Druzen wonen. Maar nu twittert hij een vrolijker boodschap: “Het is tijd dat het kweken van hasj wordt toegestaan en dat arrestatiebevelen tegen burgers die dat doen ingetrokken worden”, vermeldt hij in het Arabisch in de tweet.

Toename door conflict

Volgens cannabistelers heeft het conflict in Syrië de aandacht van de grenspolitie afgeleid ten opzichte van wiet. Hierdoor kan het makkelijker de grens over gesmokkeld worden. De wietboeren hebben in 2012 de vraag met 50% zien toenemen. De meeste Libanese hasj gaat naar Syrië. Er wordt gespeculeerd dat Hezbollah actief is in het smokkelen van cannabis naar het buurland.

Mocht je het Arabisch machtig zijn, dit is de inmiddels beroemde tweet van Joumblatt:

tweet libanon

 

(advertentie)