(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nog heel even en dan is het bezit van kleine hoeveelheden cannabis en de teelt van 5 planten op het eiland Jamaica gelegaliseerd. Ook komt er een grootschalige mediwietindustrie. Het kabinet heeft dat voorstel goedgekeurd en legt het nog deze week bij de senaat neer. 

Woensdag verklaarde Mark Golding, de minister van Justitie, dat het regeringsvoorstel ook de weg effent voor een legale medicinale marihuana-industrie op het Caribische eiland. Nu het kabinet de legalisering officieel steunt verwacht Golding ook geen problemen in de Senaat. Sterker nog, voor het einde van de week ligt het voorstel daar en naar verwachting start het debat over legalisering in het parlement dan nog deze maand! Aangezien de regeringspartij daar over een enorme meerderheid beschikt, lijkt aanname van de wet een formaliteit.

jamBezit en teelt 5 planten gedoogd

Met deze nieuwe wet zou er een einde komen aan een redelijk schizofrene situatie: al tientallen jaren wordt er vrij openlijk cannabis (ganja) gebruikt op Jamaica, onder meer ook als religieus sacrament door de rastafari’s. Straks is het bezit van maximaal 2 ounces  (56,7 gram) niet langer een misdrijf, maar slechts een overtreding waarop theoretisch nog een boete staat (maar die geen strafblad tot gevolg heeft zoals nu nog wel het geval is bij cannabis). Het kweken van 5 planten maximaal wietplanten wordt gedoogd. Rastafari’s die marihuana als sacrament gebruiken kunnen dat voor het eerst sinds de jaren dertig van de vorige eeuw legaal doen!

Economische mogelijkheden

Minister Golding verklaarde woensdag ook dat de wet voorziet in de oprichting van een cannabis licensing authority. Die instantie moet gaan toezien op de verschillende reguleringen die nodig zijn voor de teelt, verkoop en distributie van cannabis voor medicinale, wetenschappelijke en therapeutische doeleinden. “Wij moeten onszelf in stelling brengen om te profiteren van de wezenlijke economische mogelijkheden die deze opkomende industrie ons biedt”, aldus minister Golding. Hij benadrukt ook dat Jamaica niet softer wordt ten aanzien van internationale drugssmokkelaars en dat een deel van de legale wietopbrengsten in een voorlichtingscampagne wordt gestopt  om jongeren te ontmoedigen wiet te gaan roken.

(advertenties)