(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Middenin de zomer bieden we je de komende 2 weken een introductiecursus wiet kweken aan, met alle basics die je in de pocket moet hebben voordat je je kweekcyclus start. Redelijk eenvoudige lessen, die echter van onschatbare waarde zijn. Vandaag #1: genetica.

Indica, Sativa en Ruderalis

De wiet die we in de Lage Landen gewend zijn te roken, heeft indica-genen of sativa-genen, of het is een hybride met zowel indica- als sativa-genen. Indica en sativa zijn twee hoofdsoorten van cannabis die door natuurlijke selectie in het wild zijn ontstaan. Ze hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen en door ze te kruisen maken zadenbedrijven hybride wietsoorten met de beste eigenschappen van beide wietfamilies. Er is nog een derde subsoort en dat is ruderalis. Pure ruderalis heeft bijna geen THC en is in het wild ontstaan in Oost-Europa. Een eigenschap van ruderalis is dat ze voor haar bloei onafhankelijk is voor daglengtes; autoflowers zijn dan ook gemaakt door te kruisen met deze ruderalis planten.

Waarom genetica zo belangrijk is

stekjeDe ene wietsoort presteert nu eenmaal beter dan de andere soort, en dat komt omdat zo’n beetje alle gewenste – en helaas ook ongewenste – eigenschappen bij wietplanten al genetisch vastliggen. Een slimme kweker maakt daar handig gebruik van en start dus niet zomaar met een zaadje of stekje, maar kiest juist die soort die aan zijn eigen voorkeuren voldoet.

Zaken als opbrengst, de smaak van de wiet, het effect na het roken ervan, maar ook de manier waarop je wietplanten zullen groeien, hoe lang ze moeten bloeien voor ze klaar zijn voor de oogst, de hoogte en ga zo maar door. Ze liggen allemaal al vast in de genen.

Regulier en gefeminiseerd zaad

Als je zaad koopt, kan je kiezen tussen ‘regulier’ en ‘gefeminiseerd’ zaad. Regulier zaad is via de natuurlijke weg verkregen. Er is een fifty-fifty procent kans dat deze zaadjes uitgroeien tot mannetjes of vrouwtjes en helaas is dat niet vooraf aan het zaadje te zien. Bij regulier zaad groeit dus ongeveer de helft van de zaadjes uit tot nutteloze mannen. Zodra die zijn geïdentificeerd moet je ze als de sodemieter uit je kweekruimte halen. Want als die mannetjes de vrouwtjes bevruchten, is je hele kweek naar de knoppen. Nagenoeg alle zadenbedrijven hebben ook gefeminiseerd zaad in hun assortiment. Dat wordt verkregen uit vrouwelijke moederplanten die zijn gemanipuleerd zodat ze ook stuifmeel produceren. Deze planten zijn dus eigenlijk tweeslachtig ofwel hermafrodiet. Bij deze zaadjes weet je zeker dat ze allemaal uitgroeien tot vrouwen.

Stekken

Het zou natuurlijk het mooiste zijn als alle planten van een oogst even goed zijn als je beste plant. Door stekken te maken kan je dat bereiken, want met deze methode creëer je kloontjes van een vrouwelijke superplant die allemaal genetisch identiek aan elkaar zijn. Je hebt met stekken dus niet meer te maken met allerlei verschillende fenotypen en dat is een groot voordeel. Ook kun je van slechts 1 moederplant jarenlang stekken blijven maken dus je kunt je voorstellen dat dat een hoop geld scheelt. Het maken van stekken vereist wat kennis maar het is echt niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Check deze korte video maar eens:

Autoflowers

autobuiten2De meeste autoflower wietsoorten zijn klein van stuk. Sommigen praten ook over dwergplanten. Autoflower wietsoorten zijn ook hybrides, vaak tussen een bestaande kruisingen en een bestaande autoflower of een ruderalis. Alle cannabissoorten gaan in de bloei zodra de dagen korter worden. De plant ‘weet’ dan dat het najaar wordt en gaat vervolgens over naar de bloeifase. Kwekers die binnen met lampen kweken, bereiken hetzelfde door de planten ineens geen 18, maar 12 uur licht per dag te geven.

Maar er zijn dus ook wietsoorten die zich helemaal niets aantrekken van de lichtcyclus. Dit zijn de autoflowering soorten. Dit type gaat bloeien op het moment dat de plant uitgegroeid is; een autoflower gaat dus automatisch in bloei. Autoflowers zijn de laatste jaren erg in opkomst en worden steeds beter qua opbrengst. Ze zijn gemakkelijk te kweken en je kunt er door hun snelle cyclus ‘s zomers buiten zelfs twee keer mee oogsten!

Morgen deel 2 van deze zomercursus: de Kweekruimte

 

(advertentie)