(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een wietzaadje bevat naast de kiem van een nieuwe wietplant ook een kleine energievoorraad bedoeld voor de eerste groei en ontwikkeling. Deze voorraad is echter al snel op, dus het is belangrijk om een zaailing snel te poten. Daarnaast heeft een zaailing ook al meteen voedingsstoffen nodig, maar nóg belangrijker is licht. Oftewel: voedingsadviezen voor zaailingen. 

Na het uitkomen raakt de energievoorraad van een wietzaadje snel op. Het is je zaadje er dan ook alles aan gelegen om snel licht op te vangen, en zo zijn eigen energie te produceren. De eerste blaadjes die je zaailing daarvoor heeft zijn de ronde en ongekartelde lobblaadjes. Pas wanneer die zich openen begint de fotosynthese.

Mits er genoeg licht op de blaadjes valt natuurlijk. Want planten halen hun energie niet uit plantenvoeding maar maken hun eigen energie in de vorm van suikers, door middel van fotosynthese. De voeding die je als kweker geeft is nodig om de fotosynthese efficiënt te kunnen laten verlopen. Maar het is dus geen ‘eten’ of ‘voeding’ zoals voeding voor mensen en dieren.

Pas als de ronde lobblaadjes verschijnen heeft een zaailing voeding nodig. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Zolang de lobblaadjes van een zaailing nog dicht zitten, kun je dus maar beter ook geen vloeibare plantenvoeding gebruiken. Maar zodra ze openen begint het proces van fotosynthese vrijwel onmiddellijk, en heeft je zaailing dus ook voeding nodig.

Hydrologische zaailingen

Planten kunnen alleen licht in energie omzetten wanneer ze toegang hebben tot micro- en macronutriënten. Wanneer je zaailing in de aarde groeit haalt ze haar eerste voedingsstoffen daaruit. Kweek je echter in kokos, steenwol, op water of op een andere manier hydrologisch, dan dien je je zaailing met het openen van de lobblaadjes ook meteen voeding te geven.

Zoals je weet dient de hoeveelheid voeding in een goede balans te zijn met het formaat van je wietplant. Geef je naar verhouding te veel voeding, dan kan dit water onttrekken aan de wortels, en is je zaailing een kort leven beschoren. Vooral bij zaailingen is het dus belangrijk om voorzichtig te voeden, en daar kun je het beste mee beginnen als:

  • De lobblaadjes een etmaal open staan.
  • De zaailing in een inert medium (kokos, steenwol etc.) staat.

Mochten de lobblaadjes al open zijn voordat je de zaailing in de kokos of steenwol zet, dan valt het aan te bevelen om het steenwolpugje of de kokos alvast in te wateren met een lichte voedingsoplossing. Het is voor deze eerste voedingsbeurt echter zeer belangrijk dat het voedingswater niet te sterk is.

Zolang een zaailing nog geen (lob)blaadjes heeft, heeft het ook geen voeding en/of licht nodig. Foto: Yarygin, Shutterstock

Zaailingen op aarde

Voor zaailingen op aarde ligt het anders, die kunnen hun voeding immers uit de aarde halen. Hiervoor is het vooral belangrijk dat je het uitgekomen zaadje zo snel mogelijk in de aarde poot. Je zaailing in aarde heeft geen voeding nodig maar dient wel op tijd verpot te worden. Na een week of twee in een klein potje raakt de aarde namelijk uitgeput. Door te verpotten geef je je plantje dan weer nieuwe ruimte en nieuwe voeding met een nieuwe (grotere) pot met aarde. Het voeden begint in dat geval pas in de groeifase in de grote pot. Sommige kwekers voeden zelfs pas wanneer de bloeifase ingaat.

EC-waarde voor hydro-zaailingen

Zaailingen in hydro zijn voor hun mineralen totaal afhankelijk van het voedingswater. Omdat ze zo klein en teer zijn, dient dat water een lage EC-waarde te hebben. Meet daarom de EC-waarde van het kraanwater, en voeg hier groei- of startvoeding aan toe tot de EC-waarde 0,4 punten hoger is. De EC-waarde kun je echter al snel (na een dag of drie) steeds met 0,3 punten verhogen tot de gewenste EC-waarde van ongeveer 1,0 voor de groeifase. Door de EC-waarde op deze manier geleidelijk op te laten lopen, wennen de planten eraan om bij een hoge EC-waarde te gedijen.

Cal/Mag

Calcium en magnesium zijn belangrijke mineralen waar wietplanten niet heel veel van nodig hebben. In aarde is de pH-waarde meestal hoog genoeg om voldoende calcium en magnesium op te nemen. In hydrosystemen lopen zaailingen echter snel een tekort aan deze mineralen op, omdat dat alleen wordt opgenomen bij een pH-waarde van 6,4 of hoger.

Om dit te voorkomen kun je één keer per week een Cal/Mag toevoeging aan je voedingswater toevoegen, waarbij je de pH-waarde dan ook op 6,5 afstelt. Een andere manier is om een Cal/Mag oplossing op halve sterkte aan te maken, en die de eerste weken als bladvoeding te sprayen.

Jonge wietplanten ontwikkelen in hydrosystemen soms een tekort aan calcium en of magnesium, omdat de pH-waarde vaak te laag is om dat op te nemen.

Zaailingen voeden met licht

Zoals je inmiddels weet, is licht de échte voeding voor wietplanten. Zaailingen hebben daarom vanaf het begin genoeg licht nodig. Maar zaailingen hebben tegelijkertijd nog onderontwikkelde blaadjes die nog niet heel veel licht aan kunnen. Daarom geldt ook voor het licht dat je dat het beste langzaam kunt opbouwen. Dit kun je doen door een speciale voorgroeilamp te gebruiken, zoals een T-Neon, TL-balken of spaarlampen, tijdens het zaailing stadium.

Je kunt er echter ook voor kiezen om je kweeklamp gewoon wat hoger te hangen zolang je wietplanten nog zaailingen zijn. Let erop dat de bladeren mooi groen blijven en dat zaailingen niet te hard strekken. Strekken ze wel hard, dan doen ze dat omdat ze niet genoeg licht opvangen. Ze zoeken het dan hogerop, in de hoop op meer licht.

(advertentie)