(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Buitenplanten zijn een handige bron van gratis wietstekken, alleen is de kans groot dat er de nodige beestjes op meeliften. Ook moederplanten die binnen staan hebben soms last van ongedierte, maar als je schoon werkt en stekken op de juiste manier voorbehandeld maak je ze helemaal ongediertevrij voor een schone start.

Of je nu stekken voor jezelf maakt of voor een ander, je wil natuurlijk niet dat ze onder de beestjes zitten. Van besmette stekken krijg je namelijk gegarandeerd een plaag. Weet je zeker dat een moederplant vrij is van ongedierte dan hoef je ze natuurlijk niet voor te behandelen, maar in alle andere gevallen is het dé manier om een hoop ellende te voorkomen.

Ongedierte-vrije stekken maken

Voor je begint met het snijden van je stekken is het belangrijk om al je gereedschap goed schoon te maken. Dus was je propagator (minikas) goed schoon met water en chloor. Vergeet hierbij ook niet om de transparante deksel goed schoon te maken en spoel de propagator na het wassen af met schoon water. Zet het mes waarmee je de stekken gaat snijden in een kopje met schoonmaak-alcohol. Steeds wanneer je gaat snijden neem je het mesje uit de alcohol, brand je het even schoon door het aan te steken en laat je het afkoelen.

stekgereedschap

Werk proper en ontsmet je gereedschap met wat schoonmaakalcohol.

Je kunt aarde gebruiken om je stekken in te laten wortelen, maar wanneer je stekken neemt van een besmette moederplant of een buitenwietplant is het een beter idee om steenwol stekblokjes te gebruiken. Aarde heeft een bodemleven en stekblokjes zijn daar vrij van. Beestjes hebben er niets mee dus de beste keuze voor schone ongedriertevrije stekken. Laat de stekblokjes een nachtje inweken in water met een pH waarde van 5,5, knijp ze uit en leg ze klaar in je propagator. De stekblokjes moeten vochtig zijn, maar niet te nat, je stek heeft nog geen wortels en kan sowieso de eerste dagen nog geen water opnemen.

Snij stekken van een centimeter of 10-12 op ongeveer 3 tot 4 centimeter onder een node. Je gaat ze later nog prepareren dus je snede hoeft niet meteen schuin te zijn. Eerst ga je de stekken dompelen in een bestrijdingsmiddel. Er zijn veel middelen verkrijgbaar die je kunt gebruiken, maar wij geven de voorkeur aan Plant Vitality Plus van BAC. Plant Vitality is een biologisch afbreekbaar en niet giftig product. Het kan ingezet worden ter voorkoming van stress bij planten in alle stadia.

Stekken dompelen

Stekken dompelen, je hoort het vaak maar wat moet je je daar nou precies bij voorstellen? Wel, de procedure gaat als volgt. Neem drie schone bakjes als je met een pesticide werkt, wanneer je met Plant Vitality Plus werkt kun je met twee bakjes volstaan. Vul de eerste met een oplossing met Plant Vitality Plus of een ander bestrijdingsmiddel, vul het tweede en eventueel het derde bakje met schoon water. Eventueel kun je aan het laatste bakje een wortelstimulator toevoegen.

Neem je stek en plaats die in het eerste bakje. Zorg ervoor dat de afgesneden kant droog blijft en roer je stek voorzichtig door de oplossing. Neem je stek eruit en doe vervolgens hetzelfde in het middelste bakje met schoon water. Het is de bedoeling om de stek hier schoon te spoelen. Nogmaals, dit hoeft alleen wanneer je een pesticide gebruikt en niet bij Plant Vitality Plus.

Nu zet je de stek met de onderkant in het laatste bakje met water (eventueel met wat wortelstimulator). Hier laat je de stekken tot je helemaal klaar bent met het dompelen van alle stekken die je nodig hebt. Als je klaar bent kun je ze gaan prepareren.

Stekken prepareren

Het snijden van de stek doe je zo schoon mogelijk dus steriliseer je mes zoals beschreven en snij van iedere stek ongeveer 1 tot 2 centimeter aan de onderkant af zoals op de afbeeldingen hierboven. Snij de onderste twee zijscheuten zo dicht mogelijk bij de stam weg en doop de onderkant voor de laatste keer in het laatste bakje met water. Neem het eruit, schud het overtollige water eraf en doop het nu in de stekkengel of stekkenpoeder. Klop overtollig stekkenpoeder eraf en plaats de stek in je stekblokje.

stekkengel

Doop de stek in stekkengel (of poeder) voor je hem in het stekblokje zet.

Eventueel kun je de bladpuntjes eraf knippen om teveel verdamping te voorkomen, dit mag met een gewone schone schaar die niet per se gesteriliseerd hoeft te worden. Zet je stek in de propagator en ga door met prepareren tot je alle benodigde stekken behandeld hebt. Besproei je stekken nu met schoon water en zet je propagator onder een fluorescente lamp zoals een TL balk of een T-Neon lamp. Plaats je propagator ver weg van je kweekruimte bij een aangenaam warme temperatuur van een graad of 25 totdat je zeker bent dat de stekken ongediertevrij zijn.

Laat de propagator de eerste dagen dicht en open hem alleen even een keer per dag om opnieuw te besproeien. De luchtvochtigheid moet zo hoog mogelijk blijven tot je stekken geworteld zijn. Pas wel op voor schimmels dus lucht dagelijks even om opnieuw te besproeien. Op dag nummer zeven besproei je de stekken nog eens goed met het bestrijdingsmiddel om er zeker van te zijn dat eventueel achtergebleven eitjes van insecten die uitgekomen zijn ook gedood worden. Besproei de bladeren ook goed aan de onderkant! Na een dag of 10 zullen je stekken geworteld en vrij van ongedierte moeten zijn.

stek-op

Plaats je propagator ver weg van je kweekruimte totdat je er zeker van bent dat de stekken absoluut ongediertevrij zijn.

(advertentie)